INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.07.30.

A 10 legfontosabb dolog, amit mindenképpen ellenőrizz a nyaralás előtt

Ezeket a fontos dolgokat nézd át indulás előtt, hogy ne okozzon csalódást a nyaralás.

A brutális hőségben sokan veszik útjukat valamilyen vízpart felé. A nagy melegben ugyanakkor már odafelé is sok veszély leselkedhet ránk, amire jobb még az út elején felkészülni. Ezek közül a legfontosabbakra hívjuk fel most a figyelmedet. 

Friends,Load,Car,Trunk,With,Baggage.,Summer,Road,Trip,Vacation.
Mutatjuk, mire figyelj, mielőtt egy hosszabb útra indulunk az autóval (Képünk illusztráció) Fotó: Vera Petrunina

Az alábbi listát mindenképpen érdemes átnéznünk, mielőtt egy hosszabb útra indulnánk a családunkkal. Így nemcsak a felesleges aggódástól kímélhetjük meg magunkat, hanem az esetleges balesetek esélyét is csökkenthetjük.

1. Hatósági jelzések

Az autón található rendszámtábla meglétéért, láthatóságáért, olvashatóságáért a sofőr a felelős. Ez a pont elsősorban nem a balesetek megelőzését szolgálja, de úgy gondoltuk, hogy kihagyhatatlan eleme egy alapos vizsgálatnak.

2. Gumiabroncsok

Az évszaknak megfelelő, két-két azonos méretű és típusú, sérülésektől mentes, sem túl lapos, sem túlságosan felfújt gumiabroncs a megfelelő. Indulás előtt érdemes körüljárnunk az autót, hogy biztosan minden rendben van-e velük és a bordázatuk is alkalmassá teszi őket a közlekedésre.

3. Világító- és fényjelző berendezések

A KRESZ egyik alapelve, hogy nemcsak látni, de látszódni is kell. Éppen ezért a kocsi lámpáit érdemes egyesével átnézned, még azokat is, melyeket induláskor nem kell, hogy felkapcsolj.

4. Kormányberendezés

Talán mondanunk sem kell, de indulás előtt mindenképpen meg kell győződni a kormányberendezés állapotáról, hiszen az egész járművet az irányítja. Nem megfelelő holtjáték és akadás vagy kopogás akár balesethez is vezethet.

5. Fékberendezések

Ha úgy érezzük, hogy minden adott az elinduláshoz, jusson eszünkbe, hogy egyszer majd biztonságosan meg is kell tudnunk állni. Finom, lassú elindulás után érdemes ellenőrizni a fékpedált és a fékberendezéseket, hogy biztosan alkalmasak legyenek a közlekedésre.

Family,Of,Four,Having,Fun,At,The,Beach nyár nyári szünet vakáció
Ha ezeket átnézzük indulás előtt, biztonságosabban odaérhetünk a nyaralásunk helyszínére. (Képünk illusztráció) Fotó: ESB Professional / Shutterstock

6. Folyadék ellenőrzése

Nemcsak magát a járművet, de annak sofőrjét és utasait is alkalmassá kell tenni a forgalomban való biztonságos közlekedésre. Ahogyan nem ül volán mögé az, aki ivott, az se tegye, aki fáradt, kimerült, nem tud a vezetésre figyelni. Ebben a pokoli kánikulában éppen ezért mindenképpen legyen elég folyadék a sofőr és az utasai számára, mielőtt hosszabb útra indulnánk.

7. Védekezzünk a meleg ellen

Az utóbbi években egyre brutálisabb hőmérsékleti értékeket lehet mérni, ami nemcsak az autóra és a benne ülőkre van hatással. Ebben a melegben fontos, hogy az átlagosnál hamarabb párologhat el a motor hűtővize, éppen ezért nemcsak az üzemanyagszintet érdemes ellenőrizni a műszerfalon. Ha tehetjük, tegyünk a csomagtartóba némi hűtővizet, hogy még a motor felforrása előtt pótolni tudjuk.

8. Utazni csak kényelmesen

Hosszabb utak előtt érdemes nemcsak magát a járművet, hanem a vezetés körülményeit is újra átgondolni. A sofőr állítsa be magára az ülés kormánytól való távolságát és magasságát. Ha tehetjük, állítsuk be a kormányt, a visszapillantó tükröket és minden olyat, ami elősegíti, hogy akár pár órán át is kényelmesen, a forgalomra figyelve tudunk vezetni.

9. Hűtés ellenőrzése

A régi autók kapcsán sokaknak az juthatott eszébe, hogy azok ablakai még a fűtés és a klíma berendezés részei voltak. Ha feltekertük az ablakot, az fűtött, ha letekertük, az hűtött. Manapság azonban – a régebbi típusok kivételével – szerencsére már klímával felszerelt autókkal találkozhatunk, mely tisztítására érdemes odafigyelni.

10. Utasok, csomagok rögzítése

Nemcsak a biztonsági öv használata, hanem a csomagok megfelelő rögzítése is fontos. A sofőrt semmi nem akadályozhatja sem a kilátásban, sem a vezetésben. Ennek megfelelően helyezzünk el mindent, az utastérben és a csomagtartóban is, legyen az az autóban vagy rajta.

Ha mindezeket átgondoltuk és átnéztük indulás előtt, azzal csökkenthetjük a balesetek kialakulásának kockázatát. Így pedig nemcsak az oda út, de a visszaút is biztonságosabb lehet.

A fent említett dolgokat természetesen nemcsak az autók, hanem a motorok esetében is érdemes, sőt, javasolt átnéznünk.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek