Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.11.

Dinnye kisokos: tuti tippek ad a TikTok kedvenc kertésze a mézédes görögdinnye kiválasztásához - Videó

A TikTok kedvenc kertésze, Perge Zsolt hasznos tanácsokat szedett össze a Ripost olvasóinak. A szakember a mézédes dinnye kiválasztásához és megfelelő tárolásához adott tippeket.

Perge Zsolt élménykertészt imádják a TikTokon, hiszen oktatóvideóiból rengetegen tanulhatnak. Most elárulta a Ripostnak, hogy milyen módszerekkel választhatod ki a mézédes dinnyét és hogyan tárold szakszerűen. 

Perge Zsolt a népserű TikTok kertész dinnye ügyben adott tanácsokat lapunknak Fotó: beküldött

Hogyan válasszunk mézédes dinnyét?

  • A görögdinnyén lévő világos folt az a rész, ahol a dinnye a földdel érintkezett a termőterületen. Itt nem süti a nap, ezért nem lesz zöld színű, mint a héj többi része. Ügyelni kell rá, hogy ez a rész is minél sötétebb legyen a krém színű skálán, hiszen az egészen világos, már-már fehér szín a dinnye éretlenségére utal. Ha a folt egészen sárga az azt jelenti, hogy volt elég ideje érni a dinnyének és belül is érett lesz.
  • Ha a dinnye szára csavarodott, akkor az azt jelentheti, hogy a dinnyét forgatták a földeken, ami egy természetes munkafolyamat, az érést lehet vele gyorsítani, viszont ebben az esetben a dinnye alján található folt színe csalóka lehet, mert napra került a forgatás következtében.
  • A csíkos héjjal rendelkező dinnyék esetén a világosabb csíkoknál jelenik meg halvány vajszín, ami az érettség jele.
  • A dinnye paskolása során jelentkező kongó hang nem minden esetben jelenti az érettséget. A magas víztartalom és a sértetlen belső ugyanúgy tud ilyen hanghatást kiváltani még érő félben lévő dinnye esetén is.
Szakember ad tanácsot a legfinomabb dinnye kiválasztásához Fotó: Pexels

Hogyan tároljuk a dinnyét? 

  • A görögdinnye bár a földeken imádja a napsütést és a meleget, a szedést követően már nem annyira tesz jót neki a 40-45 fok a tűző napon, hiszen megszakadt a kapcsolat a növénnyel nem kap vizet. Fontos, hogy olyan helyen érdemes dinnyét venni, ahol a nagy halmokban álló dinnyéket árnyékolják 
  • Amennyiben akkora dinnyét vásárolunk, ami nem fér be a hűtőbe és vízben kezdjük hűteni, fontos, hogy túl sokáig, napokig ne hagyjuk a dinnyét a vízben ázni, mert a későbbi, hűtőben történő eltarthatóságot rontja.
  • A görögdinnyét frissen érdemes fogyasztani, hűtőben tárolható, de figyeljünk oda arra, hogy a hosszan tárolt, felvágott görögdinnye a kórokozóknak is kedvező terep és hűtés esetén is fel tudnak szaporodni a cukros közegben, így hetekig a hűtőben sem áll el a dinnye.
Itt a mézédes görögdinnyék szezonja, hallgass a szakember és nem fogsz a megvett gyümölcsben csalódni  Fotó: Pexels


 A TikTok kedvenc kertésze azt is megmutatja, hogyan gondozzunk otthon dinnye palántát: 

@elmenykertesz @Élménykertész🌱 A görögdinnyét megették a csigák palánta korában, a sárgadinnye egész jól halad. A görögdinnye helyére vettem sárgadinnye palántákat, nőnek mint a gomba, szóval bizakodó vagyok, hogy lesz még idén saját szüretelésű sárgadinnye!🍈#élménykertész #dinnye #sárgadinnye #kert #veteményes ♬ Caribbean resort refreshing blue sky walk - SOUND BANK

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek