tóth gabi
Perge Zsolt elárulta, hogy mik azok az idei slágerzöldségek, amiket a teraszunkon is megtermelhetünk. A szakember mindenkit arra figyelmeztet, hogy új élményekben lesz része.
Még nem késő belekezdenünk egy kis konyhakert kialakításába, amit akár a teraszunkon is megtehetünk. Perge Zsolt az „Élménykertész” elnevezésű TikTok csatornáján hasznos tanácsokkal látja el a követőit.
Zsolt a családjával egy erkély nélküli lakásból a koronavírus után kertes házba költözött, a Pest vármegyei Gyálra, ahol elkezdte művelni a földjét. Az eredetileg üres kert mára már teljesen új életre kelt és pompáznak benne a virágok, illetve zöldségek-gyümölcsök termőhelyévé vált.
Zsolt beleszeretett a kertészkedésbe és szeretne segíteni azoknak az embereknek is megtapasztalni ennek a tevékenységnek a szépségét, akik nem rendelkeznek kerttel.
Ha nincsen a kertben veteményesünk, vagy csak egy teraszunk van, akkor is tudunk otthon zöldséget termeszteni
– kezdte TikTok videójában az Élménykertész, aki elárulta a leghasznosabb kerti praktikákat. A kertész szerint a megoldás nem más, mint egy nagy cserép. Zsolt a videójában egy paradicsompalántát ültetett el egy cserépbe. A palánta virágait lecsípte és az alsó leveleit leszedte, hogy jó mélyen bele tudja ültetni a földbe, hiszen a paradicsom a szárán is tud gyökeret növeszteni.
Zsolt elárulta, hogy mik az idei slágernövények, amiket akár egy nagyobb cserépben is sikeresen felnevelhetünk.
A legegyszerűbb a paprika, vagy a paradicsom, de ha van egy paradicsomültető cserepünk, akkor akár uborkát, vagy babot is lehet rá futtatni
– tanácsolta.
„Egy teraszon nem lehet nagy mennyiséget termelni, de az az érzés, hogy saját magunknak termelünk valamit, felbecsülhetetlen, teljesen más lesz az íze, mint a boltinak; tehát arra mindenkinek fel kell készülnie, hogy új ízeket fog megismerni. Teljesen más íze van annak a zöldségnek, gyümölcsnek, amit a nyári melegben szedünk le, és nincsen közbeiktatva egy hűtési folyamat; mert amit veszünk a szupermarketben, azok hűtőházakból jönnek. Kedvezőbb folyamatokat indít el az ember szervezetében, ha frissen szedett zöldséget-gyümölcsöt eszik” – tette hozzá a kertész.