Nagy tömegben vietnámi és thai kamulájkokat vásárolt Magyar Péter

INSIDER
Létrehozva: 2024.07.18.

Óriási siker! A világ vezető sportvárosai közé került Budapest

A Burson kommunikációs világcég elkészítette a sporthoz leginkább kapcsolódó száz település rangsorát. A neves listán nemzetünk fővárosa igen előkelő helyre került, megelőzve így számos milliós metropolist, például Riót és Sydneyt is.

Az insidethegames.biz portál tette közzé azt a tanulmányt, amelyet a Burson készített és amely több szempontot figyelembe vételével állítja rangsorba a világ legsportosabb városait. A lista élén az idei nyári olimpiának otthont adó francia főváros áll. Párizs ezzel megőrizte a tavalyi pozícióját és immár második éve uralja a lajstrom tetejét, megelőzve a 2028-as ötkarikás játékokat rendező Los Angelest és a dobogó harmadik fokán álló New York városát. Budapest az előkelő 14. helyet szerezte meg, több olyan várost is megelőzve, ahol már rendeztek olimpiát. Ezek közé tartozik München (16.), Róma (17.), Sydney (18.), vagy éppen Rio de Janeiro (61.) is.

Guzmán, Sergio Budapest
Budapest az utóbbi években több rangos nemzetközi sporteseménynek is kiváló házigazdája volt, például 2022-ben a vizes VB-nek adott otthont a magyar főváros Fotó: Szigetváry Zsolt

A rangsor a sport és az adott város viszonyának a közösségi médiafelületeken való megjelenésén, valamint a nemzetközi sportszövetségek vezetőinek és a nagy nemzetközi sportmédiumoknak a véleményével kombinálva, illetve ezek súlyozásával alakult ki. Ugyanakkor értékelési szempont volt az adott város olimpiához való kapcsolódása is. Ez még jobban felértékeli a magyar főváros 14. helyezését, mivel Budapest máig nem lehetett még házigazdája az ötkarikás játékoknak – holott az infrastruktúra adott lenne ehhez.

Bár a 2024-es budapesti olimpiai pályázatot végül visszavonták, a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében az olimpiától függetlenül is megvalósultak vagy folyamatban vannak a fővárosi fejlesztések, így a Budapest Xtrém Szabadidőpark, a Dunai Evezős Központ, a Budapesti Atlétikai Stadion, az új Budapesti Teniszközpont, az új Budapesti Velodrom, a Takács Károly Nemzeti Lövészeti Központ, a Nemzeti Lovas Központ, az új jégcsarnok, uszoda és futókör, a BOK Sportcsarnok-új "B" csarnoka, valamint a Népliget jelenleg is sportolásra hasznosított területe. A nagyobb beruházások közé tartozik még a Duna Aréna, ahol 2022-ben vizes világbajnokságot rendeztek, illetve a Puskás Aréna, ahol az Európa Liga 2023-as döntője után Bajnokok Ligája döntőt is láthat majd a közönség 2026-ban. 

A világ vezető sportvárosainak rangsorolásánál a Burson erőteljesen alkalmazta a sport amerikai típusú megközelítését, azaz a globális marketing szempontokat. Ennek lényege, hogy előkelőbb helyen végeznek azok a városok, amelyek sport szórakoztató jellegére is nagy hangsúlyt fordítanak. Ez magyarázza New York bronzérmét, illetve Miami 9., vagy Las Vegas 15. helyezését is.
 

A sporthírnevüket építeni kívánó városok számára a hatékony kommunikációba való befektetés jelentős előnyökkel járhat, néha még az infrastruktúra fejlesztésénél is többel

 – nyilatkozta az insidethegames.biz portálnak Lars Haue-Pedersen, a rangsort készítő cég ügyvezető igazgatója.

A sportvárosok 2024-es rangsorának élcsoportja:

  1. Párizs
  2. Los Angeles
  3. New York
  4. London
  5. Madrid
  6. Lausanne
  7. Manchester
  8. Barcelona
  9. Miami
  10. Washington
  11.  Peking
  12.  Chicago
  13.  Tokyo
  14. Budapest

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek