Létrehozva: 2024.07.18.

Olimpia Párizsban, negyven lakásban várják a magyarokat

Alig ért véget a németországi labdarúgó-Eb, máris jön az idei nyár másik csúcseseménye a sportban. Július 26. és augusztus 11. között az olimpiát rendezik meg Párizsban, közel 15 ezer sportoló vesz részt rajta.

Már csak valamivel több, mint egy hét, s jövő pénteken a hivatalos megnyitóval megkezdődik a párizsi olimpia. A ceremónia rendhagyó lesz, mivel azt nem stadionban, hanem a Szajna folyón rendezik. 

párizsi olimpia
A párizsi olimpia két szimbóluma: az Eiffel-torony és az ötkarika Fotó: AFP

A magyar ötkarikás küldöttség vezetője, Fábián László MOB-főtitkár a Ripostnak beszélt arról, milyen körülmények között várják sportolóinkat az olimpiai játékokon Párizsban.

"Bár más színhelyről, így a Stade de France-stadionról is szót ejtettek, de végleges, hogy július 26-án a Szajna vízén, száz hajón ringatóznak a küldöttségek a mintegy háromórás ünnepélyes megnyitón. Mi, magyarok egy másik ország küldöttségével osztozunk a fedélzeten, és haladunk az Austerlitz-hídtól a Trocadéro felé" – mesélte Fábián, az egykori öttusázó olimpiai bajnok, aki 6 vb-t és 5 Eb-t is nyert.

230 ágy a magyaroknak az olimpia központjában

A magyar csapatiroda a sportolói olimpiai faluban, versenyzőink 7 és 9 emeletes vadonatúj lakótömbjében található, és 24 órás szolgálat segít bármilyen természetű ügyben. A 6 és 8 személyes, összesen 40 lakásban 230 ágyon osztoznak a mieink. Az eredeti tervtől eltérően azok a sportági tartalékok, akiket egy külső szállóban helyeztek volna el, szintén a faluban nyernek elszállásolást. 

"A pesti Corvin-negyedre emlékeztető épületkomplexumról van szó, amelyben a játékok után párizsi családok élnek. Fémkerítéssel körülvett, állandó fegyveres őrség biztosítja a tökéletes kényelmet és a nyugalmat."

Több sportág, így a birkózók, vívók és öttusázók a faluban edzhetnek, s ha elkezdődnek a küzdelmek, kényelmes, légkondicionált Toyota-gyártmányú buszokkal tartanak majd versenyük színhelyére. Igaz, hűtésre most éppen nincs szükség, mert a francia fővárosban jelenleg 17 fokot mérnek. A versenycsarnokokat már korábban is bejártuk, még utoljára megtesszük ezt, és valamennyi sportolónkat tájékoztatjuk arról, melyik busszal hová juthatnak el. A kapcsolat él a Marseille-ben és Chateauroux-ban létesített MOB-irodával; előbbi a vitorlázók, utóbbi a sportlövő olimpia helyszíne. 

A sportolói falu 100x50 m-es alapterületű étterme még nem működik teljes intenzitással, de amint beindul a nagyüzem, a 14 250 sportolót a saláta- és gyümölcsbártól kezdve európai, ázsiai, észak-amerikai, afrikai ízlésnek és gyomornak megfelelő ínyencségekkel látják el. 

olimpia, párizs, magyarok
A párizsi olimpia egyik fő helyszíne, a Szajna Fotó: AFP

Fábián a nyíltvízi úszók, illetve a triatlonisták vízi vetélkedéseinek helyszínéről, a Szajnáról elmondta: a szervezők háromnaponta ellenőrzik a folyó E.coli-baktériummal való szennyezettségi szintjét, de egyelőre minden marad a régiben, azaz ebben a versenyközegben vetélkednek majd.

Aranygép

Már az is végleges, hogy a mieink „aranygépe” augusztus 12-én 13 órakor Orly-repülőtérről indul haza Budapest felé.


 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek