KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.13.

Tiltakozás az olimpia ellen: széklettel árasztanák el a Szajnát a dühös párizsiak

Rendhagyó akcióra készülnek a francia fővárosban.

Szerző Ripost

Az olimpiai játékok ellen tiltakozva Párizs lakói azt tervezik, hogy közösen a Szajnába ürítenek közvetlenül azelőtt, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Anne Hidalgo párizsi polgármester megmártózna a folyóban. A "Je Chie Dans La Seine Le 23 Juin" (A Szajnába kakilok ) nevű kezdeményezés futótűzként terjed a közösségi médiában, ahol különböző oldalak osztanak meg tippeket a tiltakozás logisztikájával kapcsolatban - írja az Actu regionális francia hírportál.

Tiltakozás az olimpia ellen: széklettel árasztanák el a Szajnát a dühös párizsiak

A 2024 július 26. és augusztus 11. között megrendezésre kerülő párizsi olimpia egyik legnagyobb dobása, hogy a szervezők megpróbálják bevonni a város folyóját a játékok lebonyolításába. A tervek szerint a Szajna több eseménynek is helyt ad majd, köztük a nyitóünnepségnek, valamint az úszó és triatlonversenyeknek. Ehhez viszont meg kell tisztítani a folyó vizét, a SzajnábaN ugyanis 1923 óta tilos fürdeni a vízszennyezés miatt. 

Az elmúlt időszakban a francia kormány több százmillió euró értékben hajtott végre infrastrukturális beruházásokat, hogy megtisztítsák a Szajnát. Hogy ezek mennyire voltak eredményesek, arról megoszlanak a vélemények, ugyanakkor Emmanuel Macron francia elnök és Anne Hidalgo párizsi polgármester is megígérte, hogy úszni fog a folyóban a játékok előtt, hogy bizonyítsák: a víz elég tiszta a versenyzőknek.

Ennek apropóján a párizsiak azt tervezik, hogy politikusok demonstratív akciója előtt nyilvános mosdónak használják a Szajnát. Az esemény szervezői egy honlapot is indítottak, amelyen a résztvevők regisztrálhatják, hol tervezik a székletürítésüket. Az eseményt plakát is népszerűsíti, amely a közösségi oldalakon terjed: „Június 23-án, vasárnap többeteket várunk, hogy eljöjjetek és [ürítsünk] a Szajnába!”. Ebből az is kiderül, hogy nem kell előre regisztrálni, a belépés ingyenes, a közös ürítés fő helyszíne pedig a 4. kerületben található Pont Marie híd lesz.

Ahogy arra számítani lehetett, a közösségi médiát elárasztották közös székletürítésre reagáló mémek. A visszafogottabbak között van olyan, a mesterséges intelligencia által generált fotó, amelyen a „párizsi önkormányzat” által felállított Szajna-parti WC-k láthatók. Egy másik manipulált képen Emmanuel Macron látható, miközben egy ürülékkel teli folyó fölött magasodó hídon áll.

Helyi sajtóbeszámolók szerint sok párizsi nem örül a közelgő olimpiai játékoknak, mivel azok számos építkezést, a helyi közlekedés drágulását és biztonsági kockázatokat is vonhatnak maguk után. Emellett sokaknak az sem tetszik, hogy a hatóságok a szexmunkások és a hajléktalanok eltávolításával próbálják vonzóbbá tenni a várost a látogatók számára.

A Szajna vizének minősége régóta aggasztja az olimpiára készülőket. A vízminőség helyreállítására először 1990-ben, Jacques Chirac párizsi polgármester tett ígéretet. Ennek a projektnek a keretében jelenleg is épül egy föld alatti túlfolyó medence, amellyel megelőzhető lesz, hogy sok csapadék esetén a szennyvíz a folyóba kerüljön. A túlfolyó medencét 80 milliárd euróból építik ki, és várhatóan még 2024 nyara előtt sikerül befejezni.

A párizsi hatóságok kitartanak amellett, hogy a víz minősége fokozatosan javul, de a 2023 júniusa és szeptembere között vett minták egyike sem felelt meg az európai szabványoknak, amelyek az úszáshoz szükséges vízminőségi mutatókra vonatkoznak.

 

origo.hu

Mutatjuk, hol nyitja első üzletét Budapesten a szuper olcsó diszkontlánc, a Mere

ripost.hu

Egy napja nem találják a Tiszába zuhant családtagokat

borsonline.hu

Jogos volt a nagy aggodalom; Szoboszlai elismerte, amitől addig csak féltünk

hirtv.hu

Rosszul van a német külügyminiszter a franciák többségének döntésétől + videó

ripost.hu

Dárdai Márton ráfizethet az Eb-re: válaszút elé állították

mandiner.hu

Ausztria nem áll le: az Európai Uniótól kért segítséget Magyarország miatt

ripost.hu

Egy Schumacher máris visszatért a Forma-1-be

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. június 29-július 5.: Nosztalgikus hangulatba kerül mindenki

ripost.hu

Pénzeső júliusban: 3 csillagjegyre most rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Rossz hír érkezett a Horvátországba készülő magyarok számára

ripost.hu

Kitálalt a profi betörő: ez a 6 biztonsági hiba, amit mindenki elkövet otthon

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Ma átvesszük az Európai Uniós soros elnökségét: kemény csaták várnak ránk Brüsszelben

KÜLFÖLD

Szerb elnök: 3-4 hónapra lehetünk a világégéstől

KÜLFÖLD

„Áram- vagy vízellátás nélkül maradhatunk” - Háborúra készítik fel a dánokat

KÜLFÖLD

Kiszivárgott részletek: háttéralkuk dönthetik el Európa jövőjét

KÜLFÖLD

„Gyászolom a tökéletesen egészséges gyermekeimet, miközben ölelgetem őket”

KÜLFÖLD

Kiszivárgott: ezek a tervei Le Pennek Európával és Franciaországgal

KÜLFÖLD

Most jött: pánik tört ki egy tömegben, több mint 80-an meghaltak

KÜLFÖLD

Fájó a torka miatt hunyt el pár napon belül a 16 éves tini: „A legrosszabb rémálom, amiből nem tudunk felébredni”