A Magyar Péter-lufi elkezdett leereszteni

POLITIK
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.07.08.

Gulyás Gergely a Ripostnak: az Európai Parlamenthez kell fordulnia a magyar ügyészségnek Magyar Péter ügyében

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Ripost kérdésére elmondta, hogy milyen módon vonható felelősségre Magyar Péter a bulizós botránya miatt.

Szokatlan időpontban, hétfő délelőtt tartott Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Az eseményen a Ripost munkatársa is jelen volt, aki a minisztert Orbán Viktor békemissziójáról és Magyar Péter bulizós botrányáról kérdezte. 

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter és Gulyás Gergely több mint két órán keresztül válaszolt az újságírók kérdéseire. Fotó: Balogh Zoltán

Az első kérdésünk arra vonatkozott, mit szól a kormány ahhoz, hogy a NATO főtitkára azt nyilatkozta: tárgyalásos úton nem lehet eredményt elérni a háborúban, Vlagyimir Putyint ugyanis Jens Stoltenber szerint így nem lehet meggyőzni. 

A főtitkár szerint az az egyetlen járható út, hogy Ukrajna támogatását tovább fokozzák. 

Gulyás Gergely válaszában úgy fogalmazott:

Mi pont az ellenkezőjét gondoljuk erről. A végén nem marad más, csak a tárgyalásos út. Az a kérdés, hogy addig mennyi életet veszítünk és mennyi ideig szenvedjük el azokat a hátrányokat, amelyekkel egész Európára nézve a háború együtt jár. Mi azt szeretnénk, ha minél kevesebb ideig kellene ezt elszenvedni. 

A Ripost arra is kíváncsi volt, hogy Magyar Péter hogyan vonható felelősségre azért, amit a tinidiszkóban tett, milyen procedúra során függeszthető fel a baloldali politikus mentelmi joga. Gulyás Gergely leszögezte, hogy a mentelmi jog megvédi Magyar Pétert attól, hogy az eljárást lefolytassák vele szemben a magyar hatóságok.

A magyar ügyészségnek később feltehetően az Európai Parlamenthez kell fordulnia, hogy függesszék fel Magyar Péter mentelmi jogát. Annak idején volt precedens hasonló esetre Kovács Béla ügyében.

A miniszter a Kormányinfó beszélt még arról is, hogy háborúellenes akciótervről döntött a kormány. Gulyás Gergely az akcióterv részeként beszélt a háborús propaganda elleni fellépésről. Kifejtette, fontos a legnagyobb átláthatóság, ezért kötelezni fogják a pártokat és a médiumokat arra, hogy forrásaikat tegyék átláthatóvá. 

Magyarország fenntartja magának a jogot, hogy a külföldről érkező forrásokat, amelyek a háborús propagandát szolgálják, visszautalja a feladónak - mondta. A kormány döntött arról is, hogy védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amely a háborús időkben extraprofitra tett szert. Ismertetése szerint a hozzájárulást a bankszektornak, a multiknak és az energiacégeknek kell megfizetniük.

Gulyás Gergely közölte, 2024-ben érdemben a bankadó mértéke nem változik; a bankadót minden olyan banknak meg kell fizetnie teljes egészében, amely nem növelte teljes állampapírállományát. Elmondta, megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a bankok devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki; annak érdekében, hogy ezt ne lehessen áthárítani a családokra, 2024-ben a számlavezetési és a kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyákra és számlákra vonatkozóan. A miniszter azt mondta, az energiaszektorra és a multinacionális cégekre kivetett extraprofitadót és a kiskereskedelmi adót nem csökkentik idén.

A Kormányinfót az alábbi videón lehet visszanézni:

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek