Létrehozva: 2024.06.23.

Szentelt szöget és földet árulnak Pesten: katolikus pap leplezi le a mágust

A spiritualitás és mágia világában jártasaknak igazi aranybánya az egyik budapesti mágiaszaküzlet, ám valójában olyan dolgokat árulnak benne, amitől minden hívőnek, de még a szkeptikusoknak is ökölbe szorul a keze: szentelt tárgyakat dobtak piacra, amit horroráron kínálnak a vásárlóknak.

A saját otthonodat csupa szentelt tárggyal pakolhatod tele, vagy akár az otthonodban lévő képeket is szent szögre akaszthatod, ha épp úgy tartja kedved. Egészen elképesztő, milyen módszerrel próbálnak pénzhez jutni egy budapesti „mágia szaküzletben”.

Ezer forintos papírlap, drága szög

Az üzlet Erzsébetvárosban várja vásárlóit, és aki oda betéved, vagy jót nevet a látottakon, vagy vesz valamit. Olyan tárgyakat árulnak az üzletben, amelyek eredetileg aprópénzbe kerülnek, egy dologgal emelik a termékek árát: úgy árulják, hogy megszentelték. Van itt minden: szentelt szöget, egyetlen üres szentelt papírlapot, szentelt mécsest, de még szentelt földet is a polcaikra tettek. A spiritualitást kedvelőknek az árcímkék talán nem elrettentők, de sokaknak az lehet: a csomag szentelt szöggel egy fabódét is építhetsz, csak fizesd ki érte a 790 forintot, de ha épp szentelt vizet akarsz, akkor 990 forinttal számolj. Az üzlet weboldalán szép számmal akadnak a mágia, jóslás, boszorkánysághoz köthető kellékekből – ahogy a szentelt tárgyakból is bőven akadnak. 

Elképesztő az árképzés, mi tagadás – de vajon miért kérnek pénzt szentelt tárgyakért? „Vannak tárgyak, amelyek kereskedelme megengedett, így a Biblia vagy rózsafüzér vagy egy Irgalmas Jézus medál esetében. Ezek meg lehetnek szentelve, de a kegytárgy nem értékesebb tőle. Egyházjogilag nincs tiltva a megáldott kegytárgyakkal való kereskedés” – mondta el Serfőző Levente szegedi atya, amikor rákérdeztünk, lehet-e kereskedni szentelt tárgyakkal.

Szentelt szöget, szentelt zsinórt árulnak a mágia szaküzletben / Fotó: Ripost olvasó

„Magokat ültethet bele”

A szentelést rendszerint egyházi személyek – például papok végzik. Álruhát öltöttünk, és felhívtuk a mágia szaküzletet, hogy kiderítsük: kik végzik a szentelést. 

A rend mágusa szenteli a tárgyainkat

 – derítettük ki az egyik eladótól, és ha már felhívtuk, megkérdeztük, a szentelt föld például mire jó? „Magokat ültethet bele” – válaszolta a nő, azt is elárulva: épp hiánycikk a 2500 forintba kerülő szentelt érmecsomagjuk. A telefont végül sietve tette le „Bocsánat, várnak a vásárlóim” – zárta rövidre, megköszörülve a torkát.

Rejtély, mégis miért árulnak egy darab szöget egy csomaghoz képest drágábban a mágia szaküzletben, de az biztos: a titokzatos mágus szenteli. Az eladó szájából elhangzó rend (a teljes nevét nem írjuk le), egyébként nem létezik, a cégjegyzékben viszont szerepel: egyesületként működik, és főként konferenciákat rendez, kereskedelmi bemutatókkal foglalkozik.

A szentelt érmecsomag eredeti összértéke 385 forint /
A szentelt érmecsomag eredeti összértéke 385 forint / Fotó: Ripost olvasó

„A hívők számára kerülendő”

Serfőző Levente szerint a mágusok szentelései ellentétesek azzal, amiket a katolikus egyház végez.  

Mágusok, varázslók nem jogosultak az egyház nevében áldást adni. „Mágusnak” nevezett szolgálat nincs a katolikus egyházban - és más keresztény felekezetben sem - és ilyen személyhez nincs áldás vagy szentelési szertartás rendelve. A pap pénzért nem végez áldást, szentelést. A mágus áldásai gyaníthatón nem katolikus áldások

– húzta alá Serfőző Levente, aki szerint amit mágusok szentelnek meg, egy másik szellemi irányzathoz (babona, New Age) tartozó tárgyak. „A mágus szentelt tárgyai ellentétesek az egyház által végzett áldásokkal és a hívők számára kerülendő ezen tárgyak megvásárlása, alkalmazása” – zárta szavait az atya.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek