Létrehozva: 2024.06.22.

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

A módosítás értelmében július 1-jétől lehet benyújtani a pályázatokat, az új feltételek szerint viszont szélesebb körben teszik elérhetővé a programot. Ezt érdemes tudni a megújult otthonfelújítási támogatásról!

Június 17-én megjelentek a végleges feltételek a palyazat.gov.hu oldalon az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. Ebből kiderült, hogy néhány dolgon változtattak, de van olyan feltétel, ami marad a korábban meghirdetettek szerint. Mutatjuk a részleteket!

lakásfelújítás, otthonfelújítás, építkezés, renoválás, felújítás
Ezt érdemes tudni a megújult otthonfelújítási támogatásról! Fotó: Pexels

Mis is az az otthonfelújítási támogatás?

Az 1990 vége előtt használatbavételi engedélyt kapott családi házak energetikai korszerűsítésére a kormány döntése alapján kedvező feltételekkel igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kamatmentes kölcsön, otthonfelújítási támogatás formájában. Ezzel segítik, ösztönzik a családi házak energetikai korszerűsítését. Az európai uniós forrásból biztosított, 108 milliárd forintos keretösszegből a becslések szerint mintegy 20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.

Ezek a feltételek változtak

A program társadalmi egyeztetése során érkezett észrevételek alapján több ponton is változott, új elemekkel egészült ki a felhívás. A legtöbbeket érintő újdonságok a következők:

  • a futamidő a korábban tervezett 8 évről a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 12 évre emelkedett. A havi törlesztőrészlet így az előzőleg kalkulált 25-36 ezer forinttal szemben 14-25 ezer forint lehet, ez a többletkiadás tehát még nagyobb arányban, akár teljes egészében is megtérülhet a családok rezsijének csökkenésében.
  • Sokak kérésére, köztük szakmai szervezetek felvetésére is bekerült a támogatható tevékenységek közé a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése.
  • Új, korszerű, műanyag szerkezetű nyílászáró mellett a fa szerkezetű nyílászárók beszerelése is támogatott.
  • Az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is a támogatott építési anyagok közé került.
  • A saját forrásba beszámíthatóvá vált a lakástakarékpénztári megtakarítás.
  • A 30 százalékos energia-megtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további el nem számolható egyéb forrás is felhasználható az ingatlan korszerűsítéshez.
  • A családok számára kedvezően módosult a vissza nem térítendő támogatás arányának megállapításához kapcsolódó jövedelemszámítás módja is. A jövedelmi szint meghatározása során figyelembe veszik az igénylővel egy háztartásban élő, eltartott gyermekeket-olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében.

Van olyan feltétel, ami nem változott

  • A pályázat fő eredményfeltétele, hogy a 30 százalékos energia-megtakarítást mindenképp szükséges elérni. Ennek érdekében minden igénylőnek javasolt tanácsadó igénybevétele a kölcsönkérelem benyújtása előtt.
  • A legfeljebb 7 millió forintnyi korszerűsítési számlára elszámolható program minimális önrésze 1 millió forint maradt, a vissza nem térítendő támogatási része járástól függően változatlanul 2,5-3,5 millió forint lehet, a maradék 2,5-3,5 milliót kell kamatmentes hitelként törleszteni.
  • A kölcsönkérelmek az MFB Pont Plusz lakossági hálózat fiókjaiban nyújthatók be július 1-től.
  • A részletes feltételek itt érhetők el.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek