Lángba borultak az utcák: zavargások törtek ki egy brit nagyvárosban

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.06.15.
Módosítva: 2024.06.15.

Ajándék milliók az otthonfelújításért: mindent, amit tudnod kell róla

Hogy juthatunk milliókhoz úgy, hogy közben még az otthonunk is szépül? Eláruljuk!

Mindenki nagy érdeklődéssel várta az új otthonfelújítási támogatást, amire várhatóan idén júniustól jövő év végéig lehet benyújtani az igényléseket. A szűkös keretösszeg miatt azonban előbb is lezárulhat, ezért érdemes mielőbb pályázni – hívja fel a Fanny magazin figyelmét Valkó Hiteles András jelzáloghitel specialista.

lakásfelújítás, otthonfelújítás, építkezés, renoválás
Érdemes mielőbb pályázni az otthonfelújítási támogatásokért  Fotó: Pexels

17 pontban minden, amit az otthonfelújításról tudni kell

1. Férjünk bele a keretbe!

A támogatás az 1990. december 31. előtt épült családi házak korszerűsítésére fordítható. Az összeg felhasználható a ház szigetelésére, nyílászárók cseréjére, melegvíz-rendszer és gázfűtésrendszer korszerűsítésére is. Fontos, hogy a munkálatoknál meghatározott maximális anyagköltséget és munkadíjat a tényleges költség nem haladhatja meg.

2. Legyen saját megtakarításunk

A beruházás költségvetésének maximuma legfeljebb 7 millió forint lehet, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes hitel. Tehát ez azt jelenti, hogy a hitelhez önerő is szükséges. Azzal számoljunk, hogy a maximális, 7 millió forintos beruházás esetén 1 millió forint saját megtakarítással kell rendelkezni.

3. Három kategóriára osztva

A hitel és támogatás arányát elsősorban a régió fejlettsége határozza meg. Ellenőrizzük, hogy a lakóhelyünk melyik kategóriába tartozik: ahol az átlagjövedelem az országos átlag 75%-át sem éri el, ott 3,5 millió forintra, ahol a jövedelem az országos átlag 75 és 110% között van, ott 3 millió forintra, és ahol ez meghaladja a háztartások bevételeit, ott 2,5 millió forintra számíthatunk.

4. Minél kevesebb, annál több

A lakásfelújítási támogatás mértéke attól is függ, hogy milyen összegű jövedelemmel rendelkezik az igénylő és a bejegyzett élettársa, házastársa: ahol a kettőjük havi keresete nem éri el a 399.840 Ft-ot, ott kedvezőbb, ám ahol meghaladja a 742.560 Ft-ot is, ott kedvezőtlenebb arány érvényesül.

5. Spóroljunk az energiával

A támogatás összegét az energiamegtakarítás mértéke is befolyásolja: ha a kötelező 30%-os energetikai megtakarításon túl elértünk legalább 40%-os javulást, akkor további 5%-kal növelhető a támogatás mértéke. Az igénylőnek a munkálatok befejezését követően energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnia az elért eredményt.

6. A határ a csillagos ég

A költségvetés összege lehet alacsonyabb is, mint a 7 millió forint, de ilyen esetben arányosan csökken a hitel és a vissza nem térítendő támogatás összege. Lehet magasabb is a költségvetés összege, így ha például 10 millió forinttal érjük el a 30%-os energiahatékonyságot, akkor a fennmaradó összeget önerőként kell megfizetni.

7. Számoljunk az életkorral!

Az igénylő nagykorú, cselekvőképes személy lehet, aki a kölcsön lejáratakor még nem tölti be a 75. életévét, és a jövedelme elegendő a kölcsön törlesztőrészletének fedezetére. Ha nem felel meg az előírásnak, bevonhat egy adóstársat, aki teljesíti az életkori és jövedelmi feltételeket.

8. Haszonélvező vagy tulajdonos?

A másik fontos feltétel, hogy az igénylőnek tulajdoni hányaddal, vagy haszonélvezeti joggal kell rendelkeznie az érintett ingatlanban, és legkésőbb 2024. május elseje óta életvitelszerűen ott kell élnie. Tehát a pályázó lakóhelyének, vagy tartózkodási helyének az adott címre kell szólnia, amit lakcímkártyával szükséges igazolni.

9. Elindult a visszaszámlálás

Az igényléseket az eddigi információk alapján június 3-tól nyújthatjuk be az MFB Pont Plusz helyszíneken. A pályázatokat beérkezési sorrendben dolgozzák fel, és az igényelt összegeket a támogatási keret kimerüléséig fogják folyósítani.

10. Ezekre lesz szükség

A jelentkezéshez szükséges munkáltatói jövedelemigazolás, az ingatlan tulajdoni lapja, az igénylő érvényes személyi igazolványa és a lakcímkártyája, nemleges igazolás adótartozásról, több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok), az ingatlan energetikai tanúsítványa.

11. Felújítás két év alatt

Sikeres igénylés esetén a kölcsönző bank folyósítja a teljes hitelösszeget, mely a beruházás költségvetésétől függően 2,5-6 millió forint. A kölcsön rendelkezésre tartási ideje alatt, azaz 2 éven belül kell befejezni a tervezett kivitelezést, de ez egyetlen alkalommal, legfeljebb 6 hónappal hosszabbítható.

12. Van idő a törlesztésre!

Jó hír, hogy a havi törlesztést csak a beruházást követő 3 hónapos türelmi idő után kell megkezdeni. Mivel a hitel teljes futamideje 10 év, melynek első 2 – hosszabbítás esetén 2,5 – évében szükséges befejezni a kivitelezést, így az ebből fennmaradó 7,5-8 év alatt szükséges visszafizetni a kamatmentes hitelt.

13. Őrizze meg a számlákat!

Az elszámolni kívánt költségeket számlákkal kell igazolni, így a saját kezűleg végzett munkát nem lehet elszámolni. Emellett az igénylő nem lehet azonos a számlát kiállító vállalkozóval, annak közeli hozzátartozója vagy élettársa. Ha a kivitelező egy gazdálkodó szervezet, akkor az igénylő vagy közeli hozzátartozója nem lehet az alkalmazottja, vezető tisztségviselője, tulajdonosa vagy alapítója.

14. Csak ezzel a feltétellel!

Az Államkincstár csak akkor folyósítja a vissza nem térítendő támogatást, ha a korszerűsítés befejeztével energetikai tanúsítvánnyal igazoljuk a legalább 30%-os energetikai javulást, valamint az anyag- és munkadíj költségekről számlákkal elszámolunk. A támogatás közvetlenül csökkenti a hitel tőketartozását.

15. Nem éri meg trükközni!

Ha nem végzünk a korszerűsítéssel, vagy nem tudjuk a dokumentumokat benyújtani a meghatározott időn belül, akkor a teljes hitelösszeget vissza kell fizetni az ügyleti-, esetleges késedelmi kamattal, illetve a szabálytalanságért kirótt ügyleti-, és esetleges késedelmi kamattal együtt.

16. Meddig tilos eladni?

A kamatmentes hitel nem jelzálogkölcsön, tehát nem kerül jelzálogjog a családi házra. Fontos feltétel azonban, hogy az ingatlan az igénylő tulajdonában maradjon a hitel lejáratáig, vagyis az ingatlan a hitel teljes visszafizetéséig nem adható el.

17. Ingyenes az előtörlesztés

Arra is van lehetőség, hogy a hitelt előtörlesszük. Ennek díja ingyenes,  de csak akkor lehetséges, miután a második energetikai tanúsítvánnyal igazoltuk a 30%-os energetikai javulást. Az előtörlesztés után a lakást eladhatjuk.

origo.hu

Mintha egy művész formázta volna Charlie Sheen lányának tökéletes testét - képek

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

metropol.hu

Most kaptuk: több ezer négyzetméteren csaptak fel a lángok Budapesten, nagy a baj

hirtv.hu

Az intim testrészéről készült fotót telefonon küldte Laurának a szexragadozó Magyar Péter

metropol.hu

Nehéz megmaradni Brad Pitt közelében hányinger nélkül: kitálalt egy bennfentes

vg.hu

Érkeznek a zivatarok - itt fognak lecsapni

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

mindmegette.hu

Szedd magad szilva: ide mehetsz friss és olcsó gyümölcsért

ripost.hu

Rémálom az Anfield Roadon; Szoboszlai sorsa megpecsételődött Liverpoolban

ripost.hu

Nem tudunk máshova nézni: kitette a melleit Zimány Linda

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

"Harry és Meghan szakadatlan nyafogása felidegesítette Amerikát - a tündérmese véget ért"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Szolnoki kalandpark-botrány: új gyermekvédelmi intézkedésekről dönthet a kormány

INSIDER

Orbán Viktor: elviselhetetlen és tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt

INSIDER

Orbán Viktor: Folytatni fogom a békemissziót

INSIDER

Újabb botrány, hülyének néznek minket a multik: a szemetet akarják eladni nálunk

INSIDER

"Úgy várjuk ezt az utat, mint a karácsonyt" – Olaszországban döntenek az orvosok SMA Tomika sorsáról

INSIDER

Időjárás: jó hírünk van, a forró éjszakák után kellemes hőmérsékletű esték következnek

INSIDER

Szigorúan „saría-orientált” muszlim napközi indul Németországban

INSIDER

Orbán Viktor: Az Európai Bizottság elnökének az a dolga, hogy a miniszterelnökök által megszabott irányvonalat végrehajtsa