Magyar Péter részeg balhéja: itt a teljes történet - fotók, videók!

INSIDER
Létrehozva: 2024.06.19.

Jön a Múzeumok Éjszakája - több ezer program várja az érdeklődőket, mutatunk néhányat!

Idén több, mint 400 intézményt lehet sötétedétS után, kedvezményes jeggyel felkeresni és több ezer programon lehet országszerte részt venni. Ilyen lesz a 22. Múzeumok Éjszakája!

Az idei Múzeumok Éjszakájának két kiemelt helyszíne lesz: Esztergom és Székesfehérvár. Emellett számos nagyvárosban, több mint 460 helyszínen közel 2800 programmal vár minden érdeklőt június 22-én, szombaton az éjszaka, amikor minden életre kel. Mutatunk néhány kiemelt programot kedvcsinálónak!

Múzeumok Éjszakája
Ilyen lesz a 22. Múzeumok Éjszakája! Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum

Ilyen lesz az idei Múzeumok Éjszakája

Gólpassz – mert egyedül nem megy: ez az idei rendezvény tematikája. A fociban leginkább a gólszerzőket tartják nyilván, de az eredményes játékhoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Általában a művészeti korszakok sem egyik pillanatról a másikra születtek, sokszor jelentős előfutárok határozták meg egy-egy stílus kialakulását, annak műfaji sajátosságait. Hazánk közgyűjteményei, múzeumai ezért részletesen mutatják be június 22-én éjszaka egy-egy korszak kialakulásának történetét az előfutároktól kezdve a legnagyobb alkotókig. A tematika jegyében létrejött tárlatokon és a kapcsolódó programokon mutatják be a szervezők, hogy egy-egy művészeti stílus hogyan változott, miként alakultak ki új irányzatok, és ezek megalkotóit miképpen inspirálták a nagy elődök. Betekintést nyújtanak egy-egy szakterület fejlődésébe, megmutatják, hogy milyen eszközök, irányok, felfedezések vezettek egy-egy új művészeti irányzat, mestermű megalkotásához, illetve tudományos terület kialakulásához-olvasható az esemény hivatalos weboldalán.

Hogyan látogathatók a múzeumok?

Egyetlen karszalaggal az összes eseményen részt vevő múzeum látogatható lesz a Múzeumok Éjszakáján, sőt, kedvezményes utazásra is feljogosít a belépőjegy! A budapesti Múzeumok Éjszakája belépőjegy-karszalagok megvásárolhatók a

  • programban részt vevő budapesti múzeumokban elővételben és a helyszíneken,
  • a jegymester.hu weboldalon
  • a BKK ügyfélközpontjaiban és pénztáraiban
  • vidéken pedig az adott múzeumban.

A karszalagok a múzeumbuszokon az ingyenes utazásra is feljogosítanak!

Mennyibe kerülnek a jegyek?

Budapesten a felnőttkarszalag 3000 Ft-ba, a gyermekkarszalag (érvényessége 6–18 éves kor között) 1500 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes! A fővároson kívüli intézmények belépőjegy-információiról közvetlenül az intézményeknél van lehetőség tájékozódni.
 

Milyen programok lesznek a kiemelt helyszíneken?

Esztergomban éjszaka is látogatható lesz a Bazilika kincstára, a Vármúzeum, a Duna Múzeum, a Keresztény Múzeum vagy a Balassa Bálint Múzeum. Székesfehérváron rendhagyó tárlatvezetések, alkotó foglalkozások, hagyományőrző programok, filmvetítések, koncertek, táncház és színdarabok, valamint családi- és gyermekprogramok is várják az érdeklődőket többek között a

  • Szent István Király Múzeumban,
  • a Csók István Képtárban,
  • a Rendház Látogatóközpontban,
  • a Hadtörténeti Múzeumban,
  • és az Új Magyar Képtárban.

A részletes programok itt olvashatók.

Milyen programok lesznek a fővárosban?

  • A Néprajzi Múzeum 2024. június 22-én változatos tematikával várja a látogatóit. Többek között gombfocival, amelynek előadásból, minitárlatból, csúcsrangadóból építkező gáláját a Néprajzi Múzeum rendezi meg. Ezen kívül meg lehet hallgatni milyen hagyományokkal és jelennel bír a vidéki magyar foci! A múzeum nagyszínpadán három koncert (Rostás Móni és a Gypsi Mood’s, Los Andinos, Cimbaliband) és egy izgalmas hétköznapi tárgy, a kanna megszólaltatásából összeálló zenei produkció is megtekinthető lesz. 16 és 20 óra között pedig kezdeté veszi a Családok éjszakája, amelyen Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona interaktív mesejátéka, a Laniakea Színház totyogóknak szóló előadása mellett kalotaszegi tájkollázsokat, amazóniai emlékképeket készíthetünk, kipróbálhatunk különleges fekhelyeket, furfangos logikai feladványokon töprenghetünk és körülnézhetünk a népek piacán.
  • A Petőfi Irodalmi Múzeumban a különböző területek szakértői és művészei segítségével a tárlatok minden látogató számára hozzáférhetővé válhatnak. Koncertekkel, irodalmi chillszobával, lassú tárlatvezetésekkel, ökoworkshoppal és felolvasószínházzal is készülnek a szervezők, illetve aznap este megnyílik a PIM új közösségi tere, a Szélfogó. A részletes programok itt olvashatók.
  • A Ludwig Múzeumban egy új kiállítást lehet megnézni, ami az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, amelyek lehetővé teszik számunkra a mentális utazást. A látogatók játékos feladatokat oldhatnak meg az Időgép kiállítás 9 művéhez kapcsolódóan, melynek során az új „MyLumu” applikáció és a virtuális asszisztens, Mona lesz a segítségükre.
  • Az Aeroparkban bárki utaskísérő lehet, vagy megcsodálhatja a fényárban úszó pilótafülkéket és kipróbálhatja, milyen lehet vezetni egy hatalmas Airbus A320-ast! Az izgalmas attrakciók mellett tematikus sétákkal, előadásokkal, kreatív foglalkozásokkal és játszóházzal is vár mindenkit az Aeropark Repülőmúzeum.

Egyéb kiemelt programok a Múzeumok Éjszakája kínálatából

  • A Volánbusz értékmentési programjának központja ismét megnyitja kapuit a nosztalgiajárművek és a közlekedéstörténeti relikviák kedvelői előtt Hatvanban. Az esemény látogatóit kiállítások és tárlatvezetés is várja. Felnőttek részére 1500 forintért, 14 év alatti gyermekeknek 700 forintért váltható jegy online a Volánbusz honlapján.
  • A MÁV-VOLÁN-csoport 19 településen, összesen 21 helyszínen várja az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján. Többek között a Titkos bunkerben Veszprémben, a 150 éves Fűtőházban Miskolcon, a vasúti magángyűjteménynél Kelebián. Budapesten pedig megnyitja kapuit a MÁV Archívum, ahol ízelítőt kaphatunk a vasúttársaság egyedülálló gyűjteményéből, többek között tervrajzok, fotók is megtekinthetők lesznek, továbbá a résztvevők bepillantást nyerhetnek a dokumentumok tárolásának és digitalizálásának műhelytitkaiba is.
  • A tankok és egyéb páncélozott harcijárművek mellett csőre töltött gulyáságyú is várja a látogatókat Balatonakali mellett, az Obsitos Military Parkban.
  • Tárlatvezetésekkel, történelmi előadással és kézműves foglalkozással várja látogatóit a Barlanglakás Emlékkiállítás Budafokon.
  • A szolnoki Damjanich János Múzeum pedig a másfél évszázad régészeti tevékenysége Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében című kiállítás készül.

 

origo.hu

A botrányosan gyengén játszó angolokon röhög a világ - itt vannak a legjobb mémek!

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

life.hu

Meghan Markle nem volt boldog attól, amit Tayor Swift tett

hirtv.hu

Vezércikk – Karácsony marad - helyben hagyta a Kúria a Nemzeti Választási Bizottság döntését + videó

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

vg.hu

Foci-Eb 2024: órákon belül eldől a magyar válogatott sorsa

ripost.hu

Aurelio elárulta, mennyit keresett eddig az EB meccsein

mindmegette.hu

Kiderült, melyik lett az ország legjobb magyaros étterme

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

Szomorú látvány: Az enyészeté lett Stadler József legendás stadionja - Fotó

ripost.hu

Te köztük vagy? Tombol a szerelem, de nem minden csillagjegy lesz szerencsés a nyáron

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel rohan a háború felé: két háborúpárti nő kerülhet az EU élére

INSIDER

Magyar Péter részeg balhéja: itt a teljes történet - fotók, videók!

INSIDER

Macron, Scholz, Meloni: Európa nagyhatalmainak vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

Így jutottak be a társasházba: videón a XI. kerületi pénzváltót kirabló férfiak

INSIDER

„Itt jártak az ufók” – földönkívüliek vihették el a budapesti luxusház lakóit

INSIDER

Akcióba lendültek a csalók: ha erre az egyetemre jársz, te is veszélyben vagy

INSIDER

„Sokkot kapott a sofőr, nem akart segítséget hívni”: zebrán gázoltak el egy diáklányt Pestszentlőrincen – helyszíni fotók