INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.06.21.

Itt a leleplező igazság: már a Dávid naptár sem a régi, ne dőlj be neki

Megtévesztő lehet, ha ezeknek az előrejelzéseknek hiszünk. Jobb, ha kétségekkel fogadjuk a következő jövendöléseket, még ha a név bizalomgerjesztő is.

Hosszú évtizedek óta meghatározó volt Dávid Mihály magán meteorológus munkássága, aki először 1974-ben jelentette meg nyomtatásban a Dávid-naptárt. Dávid Mihály időjárással kapcsolatos kutatásai a "légdagály" jelenségen alapultak, amit százezrek olvastak minden évben, hogy tudják, milyen idő várható az évben. A nyíregyházi vízépítő mérnök azonban 2022 februárjában, 85 évesen elhunyt, így azóta nem is jelent meg eredeti Dávid-naptár. Éppen ezért is olyan meglepő, hogy ha rákeresünk a neten, még mindig szembejön velünk Dávid naptár néven időjárás előrejelzés. A név elsőre becsapós lehet és, aki nem tud róla, hogy Dávid Mihály már elhunyt, az rögtön azt gondolhatja, hogy még mindig mérnöki pontosságú időjóslást olvas, ez azonban tévedés.

David Mihaly
Dávid Mihály, a Dávid-naptár atyja időjárással kapcsolatos kutatásai a "légdagály" jelenségen alapultak  Fotó:  Ripost

Új Dávid naptárt nyitottak?

Ha most rákeresünk a Dávid naptárra, akkor azonnal kidob idei időjárás előrejelzést is. Ez azért lehetséges, mert nyitottak egy új Dávid-naptárt, ez azonban már nem Dávid Mihály nevéhez kötődik. Az erre a keresésre kiadott website-ot Dávid Katalin készíti, aki csupán névrokona a nagy múltú időjósnak. 

Üdvözlöm! Dávid Katalin vagyok a meteorológiát kezdő szakértői szinten végzem, nem vagyok meteorológus, sem mérnök, mint a nagy tekintélynek örvendő névrokonom Dávid Mihály volt

– írja bemutatkozásában a naptár készítője, ezek az információk azonban csak akkor derülnek ki, ha a naptárt megnyitva rámegyünk a „Rólunk" fülre. Egészen addig azt hiheti egy átlag olvasó, hogy a híres Dávid-naptárral találta szembe magát. A honlapon havi leosztásban találjuk az előrejelzéseket, azon belül is heti bontásban. Hogy Dávid Katalin, az új Dávid-naptár írója, milyen módszer alapján dolgozik és miből vonja le a következtetéseket, azt egyelőre nem tudni. Magára ugyanis „meteorológiát kezdő szakértőként" hivatkozik. 

nap, napsütés, felhők, időjárás, napfény
Az időjárás előrejelzést is érdemes biztos forrásból megtudni  Fotó: Unsplash.com (Képünk illusztráció)

Ne higgyünk akármilyen időjárás előrejelzésnek

Bár a régi, eredeti Dávid-naptár sokak szerint megbízható volt és ténylegesen bejöttek az előrejelzései, abban nem lehetünk biztosak, hogy hasonlóan pontos az új Dávid-naptár is. Éppen ezért nem árt, ha biztos forrásból is tájékozódunk.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek