INSIDER

Szerző Ripost

7 hónapja

Elképesztő nyarat jósol Dávid Mihály időjárás-előrejelzése

Idén sem mindegy, mikor megyünk nyaralni! Ha rossz időszakot fogunk ki, elmoshatja terveinket az eső.

Szerző Ripost

A Covid-járvány és a szomszédban dúló háború miatt körültekintően kell megtervezni az idei nyaralást, pihenést. Sokan rendelkeznek Széchenyi Pihenőkártyával, nekik  érdemes belföldi helyszínt választani. Most a zsebekre sem kell tekintettel lenni: bármelyikből fizethető a szállás. A Dávid-naptár időjárási előrejelzése szerint pedig az időjárás is kedvez idén a hazai nyaralásnak. A Ripost7 cikke.

Fotó: Németh Levente / Somogyi Hírlap

Dávid Mihály nyíregyházi mérnökember minden évben kidolgozta tömegvonzásalapú, saját számításaira támaszkodó időjárás-előrejelzését, ami a tapasztalatok szerint – legalábbis tendenciáját tekintve – megbízhatónak bizonyult, annak ellenére, hogy a meteorológia legfeljebb két hétre előre vállalkozik az időjárás előrejelzésére. A Dávid-naptárból viszont arra következtethetünk, hogy kellemes, meleg nyárra számíthatunk. 
Nézzük a részleteket!

Május

A május még nem ígérkezik nyáriasnak, a levegő napközben inkább csak 20 fokig melegszik fel, sőt május közepén lehűlést jelez a naptár. Már nem várható fagy, de május 15. körül hidegek lesznek az éjszakák. Mondják, a májusi eső aranyat ér és a naptár szerint lesz is ebben részünk, leginkább a hónap közepén.

Fotó: Shutterstock

Június

A Dávid-naptár szerint június első felében melegszik az idő, tizedike körül nyáriasra fordul, a nappali legmagasabb hőmérséklet elérheti a 30 fokot. Ezt azonban némi lehűlés követi, hogy aztán 20. után beköszöntsön az igazi nyár. Éjszakánként sem megy már 10 fok alá a levegő hőmérséklete, de a hónap második felében még hűvös éjszakák várhatók.

Fotó: Shutterstock

Július

Idén ez lesz a kánikula hónapja, 15. után jóval 30 fok fölötti hőmérsékletekkel. A hónap végén éjszakára sem enyhül a levegő, 20 fok fölött marad a napi minimum-hőmérséklet. Csapadék inkább csak a hónap utolsó napjaiban várható, bár zápor, zivatar gyakrabban előfordulhat. Nyaralásra ez a legalkalmasabb hónap belföldön.

Fotó: Pesthy Márton

Augusztus

A hónap első felében még érződni fog a júliusi kánikula folytatása, fokozatosan lesz egyre alacsonyabb a legmagasabb napi hőmérséklet, vissza-visszaugrik magasabb értékre. Éjszakánként még mindig ritkán megy 10 fok alá a hőmérséklet. Az átlagosnál melegebb lesz egészen a hónap végéig.

Fotó: Máté Krisztián

Csapadék a hónap közepén és legvégén várható. Az augusztus is alkalmas lesz belföldi nyaralásra, különösen a hónap első fele. A jóslatok szerint az utazási kedv rekordokat dönthet 2022-ben. 

Az 50. naptár volt az utolsó – Februárban elhunyt Dávid Mihály, aki 1974-ben tette közzé először tömegvonzásalapú, az úgynevezett „légdagály” jelenségét alapul vevő időjárási számításait és a 2022. évi előrejelzése volt az ötvenedik naptár. A magánmeteorológus becslése szerint prognózisa évente 200 ezer emberhez jutott el. Dávid Mihály 85 éves volt, hamvait március 7-én búcsúztatták Nyíregyházán a Sóstói tó szigetén.

Szerző Ripost

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!