Létrehozva: 2022.04.02.

Rekordot dönthet idén az utazási kedv, ezek a legkedveltebb úticélok

Közeleg a nyári turistaszezon, egyre többen terveznek nyaralást.

Szerző Ripost

Míg két éve a koronavírus-járvány, most az ukrán-orosz háború miatt elmaradó turisták miatt kell kihívásokkal szembenéznie a hazai idegenforgalomnak. De akárcsak 2020-ban és 2021-ben, most is a magyar emberek lehetnek a belföldi turizmus megmentői

A TÁRKI által készített felmérés szerint a belföldi turizmus idén is rekordokat dönthet. A rendszeresen utazó magyarok 87,5 százaléka tervez idén is utazást, ami közel 16 százalékos növekedést jelent. Szintén jó hír, hogy a többségük belföldön szeretne kikapcsolódni. 

Az elmúlt két évben a hazai turisztikai szektor szereplői minden erejüket bevetve próbáltak a felszínen maradni, amiben segítettek az állami támogatások is. Ez a küzdelem sok esetben nagy áldozatokkal járt, ugyanakkor az új kihívásokra új megoldások születtek

– mondta el a Ripostnak a felmérést készíttető Everguest vezérigazgatója. Belán Miklós ezek sorában említette, hogy  olyan komplex turisztikai programok jöttek létre Budapesten, amelyek már nemcsak a külföldi turistákat, hanem az itt élőket is megcélozták

A korábbi évekhez képest nőtt azoknak a száma, akik a magyar fővárost vették célba. A megkérdezettek 50,8 százaléka mondta azt, hogy idén szívesen választaná Budapestet úti célul. Tavaly ugyanez a szám még csak 22,3 százalék volt, ami figyelemre méltó növekedést jelent.

Európai úti célja a válaszadók csaknem 21 százalékának volt, Európán kívüli pedig alig 2 százalékuknak, amit a világszerte elterjedt koronavírus-járvány is magyaráz. Az idén utazni tervezők 37,5 százaléka mondta azt, hogy a pandémia miatti korlátozások vagy a vírustól való félelem miatt nem utaztak tavaly. 

Viszont ezzel párhuzamosan egyre nő a magyar vidék vonzereje. A válaszadók 39 százaléka számolt be arról, hogy tavaly valamilyen vidéki úti célt választott, ezen belül a második a Balaton lett 35 százalékkal. A központi adatok alapján tavaly a vidéki vendégéjszakák száma 20 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben, és a vidéki szálláshelyek esetén 31 százalékkal nőtt az árbevétel 2020-hoz képest, ami szintén a hazai turizmus erősödését mutatja. 

A koronavírus következtében külföldön megtapasztalt szigorúbb utazási feltételeknek is köszönhető, hogy az emberek a magyar vidék felé fordultak. A tavalyi év eredményei azt igazolják, hogy az emberek nem csalódtak, a felmérés pedig azt mutatja, hogy a számos turisztikai attrakciónak is köszönhetően tartósan fennmaradhat az érdeklődés a vidék iránt

− mutatott rá a szakember, aki szerint a Covid lecsengése után most az orosz-ukrán háború növelheti a belföldi utazási kedvet.

Fotó: pixabay.com

A védőoltásoknak és az általános immunitás megerősödésének is köszönhetően egyre bizakodóbbak az ágazati szereplők. Bár 2021-ben a kedvezőbb szabályozási környezetnek köszönhetően már lényegesen több külföldi turista érkezett, számuk még mindig elmarad a 2019-es szinthez képest. A szakértők úgy vélik, hogy 2022-ben a koronavírus várható visszaszorításával reális cél lehet a járvány előtti szint újbóli elérése, sőt akár annak a meghaladása is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megint kitiltotta az újságírókat a Manchester United bukott edzője a sajtótájékoztatójáról

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

mandiner.hu

A Magyarországra készülő kínai elnök alaposan odaszúrt az Egyesült Államoknak

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

vg.hu

Itt a korainál is koraibb cseresznye, valamin azonban hanyatt esnek a vásárlók

origo.hu

Ezt még nem láthattad tőle! Till Attila többször elsírta magát

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Megszületett az ítélet a pécsi Fekete Angyal ügyében

INSIDER

Menczer Tamás: Minden erőnkkel és eszközünkkel védjük a magyar családokat

INSIDER

Rétvári Bence: A pedofiloknak nincs kegyelem

INSIDER

Folytatódik a felmelegedés vagy újra be kell gyújtani? - Ekkor ér véget a fűtési szezon