INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.06.13.

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

Megtartották az első kormányinfót a múlt vasárnapi választások óta. Kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

Csütörtökön délelőtt Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfót tartott, amelyen tájékoztatást adtak a szerdai kormányülésen elhangzott legfontosabb ügyekről. 

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
A csütörtöki kormányinfón szóba került a NATO-főtitkár látogatása, az orosz-ukrán háború és a múlt vasárnapi választások is. Fotó: Balogh Zoltán

Nem küldünk katonákat az ukrajnai misszióba

A tárca nélküli miniszter azzal kezdte, hogy a kormány a tegnapi ülésén a választásokat is értékelte.

Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a választáson. Az eredmény megerősítette a kormányt. A kormánypártok több szavazatot kaptak, mint a második, harmadik, negyedik helyezett együttvéve

- fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette: ez szilárd alapot ad arra, hogy a kormány a békét képviselje a világban. Ha ez nem történt volna meg, nem tudták volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrán missziójából.

Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrán missziójában

- hangsúlyozta. A politikus megerősítette, hogy Magyarország a menedékkérőknek menedékjogot biztosít, senkit nem küldenek vissza sorozásra Ukrajnába.

Kommunista időket idéző ítéletet hozott az Európai Bíróság

Az Európai Bíróság csütörtökön ítéletet hozott egy elhúzódó ügyben, amire már számítani lehetett, hiszen korábban jelezték, hogy napi hatmillió euróra büntetik hazánkat, ha nem engedünk be migránsokat. Ezt Gulyás Gergely felháborítónak nevezte, hozzátéve: a bíróság bünteti azokat az országokat, akik védik Európa külső határait.

Ez az ítélet normális bíróságon soha nem születhetett volna meg

– jelentette ki. Az Európai Bizottság 7 millió eurós elmarasztalást kért volna, ehhez képest 200 millió euróra marasztalta a bíróság hazánkat (ez csaknem 80 milliárd forintot jelent). "A bíróság napi 1 millió euró kifizetését állapította meg az ítélet teljesítéséig. Az ítélet szembemegy azzal, amit az európai jogról és a magyar alkotmányról gondolunk" – mondta. 

Orbán Viktor: Felháborító és elfogadhatatlan az ítélet

"Felháborító és elfogadhatatlan az Európai Unió Bírósága döntése, hogy Magyarországnak 200 millió euró plusz napi egymillió euró pénzbírságot szabott ki az Európai Unió határainak védelméért" - ezt írta közösségi oldalán a magyar miniszterelnök, majd hozzátette: "Úgy tűnik, hogy az illegális migránsok fontosabbak a brüsszeli bürokraták számára, mint saját európai polgáraik"

Rengeteg beruházást adtak át az elmúlt hetekben

Vitályos Eszter az elmúlt hetekben átadott fejlesztésekről elmondta, 310 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások hazánkban, összesen 84 projekt. 

Az egészségügyet érintő fejlesztések 8,8 milliárd forint összegben valósultak meg, a Pécsi Tudomány Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új sürgősségi betegellátóját adták át, valamint átadták az Újbudai Gyermekegészségügyi Centrumot, a fejlesztés összköltsége 4 milliárd forint volt. Etyeken 407 millió forintból megvalósult új egészségügyi centrumot adtak át. 

A közúti infrastruktúra fejlesztéséről elmondta: a legnagyobb a pátyi nyugati elkerülő, valamint a Paksot Kalocsával összekötőú új Duna-híd, a Tomori Pál híd.

  • A kultúra és közművelődés területén csaknem 14 milliárdból valósult meg beruházás, a kormányszóvivő kifejtette: a geszti Tisza kastély mellett befejeződött a szolnoki várkerület turisztikai célú fejlesztése és Sátoraljaújhelyen a Nemzeti Összetartozás Hídjának kivitelezése is.
  • Családbarát beruházás, hogy Mátraverebély-Szentkúton egy olyan búcsújáróhelyet adtak át, ahová évente háromszázezer zarándok látogat el. Kibővült a Kálvária kápolna, de két játszóteret is kaptak a családok, 3,4 milliárd forintot költöttek a kegyhelyre.
  • Oktatás területén 20 milliárd forint összegben valósultak meg fejlesztések: 1,5 milliárdból a Miskolci Egyetemet a tudományos adatelemző módszertani központ átadása. A sport területén történő fejlesztésekről kifejtette: Mezőhegyesen sportcsarnok épült, Karcagon sportcentrum létesült, Harkány csúszdaparkkal bővült.
  • A vállalkozásfejlesztés területén jelentős beruházások zajlottak: 115 milliárdból Szombathelyen a TDK szenzorgyártó kapacitással bővült, Szikszón kapacitásbővítő beruházással bővült a Hell Energy. 

Az otthonfelújítási program kapcsán elmondta: hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás a honlapra, így előregisztrálhatnak azok a kivitelezők, akik közül választhatnak majd a beruházók. A lakosság július 1-től pályázhat. 

A kormányinfó itt nézhető vissza:

 

origo.hu

Megtette egy nő az M3-ason, amitől a kamerás is elsápadt a felvétel visszanézése után - videó

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

hirtv.hu

Így bulizott Magyar Péter: egy fiatal lány lábai között csúszik-mászik + videó

ripost.hu

Mi történhetett Magyar Péter nadrágjával?

vg.hu

Foci-Eb 2024: szerdán eldől a magyar válogatott sorsa – így néz ki a további program

ripost.hu

Őszinte vallomás: Szoboszlai édesapja lemondott a továbbjutásról

travelo.hu

Segítségnyújtás közben fulladhatott egy férfi a Balatonba

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Becsapós helyesírási teszt: te tudod a jó megoldást?

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Macron, Scholz, Meloni: Európa nagyhatalmainak vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

A háborúpárti Brüsszel azért szabott ki gigabüntetést hazánkra, mert a magyarok a a békére szavaztak

INSIDER

Top 5 hazugság: Magyar Péter folyamatosan hazudozik, saját híveinek is

INSIDER

"Nem volt ereje elmondani, hogy apa nem jön többé" - életét veszítette a kisfiáért harcoló, nagybeteg Patrik apukája

INSIDER

Tragédia Karancsberényben: szarvasmarha taposta halálra Józsi bácsit

INSIDER

Vörös riasztást adtak ki az ország nagy részére!

INSIDER

Vigyázat, szúnyogriadó! 1 deci vízből ezer vérszívó is kikelhet - íme a szúnyogirtó kisokos!