INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.06.13.

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

Megtartották az első kormányinfót a múlt vasárnapi választások óta. Kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

Csütörtökön délelőtt Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfót tartott, amelyen tájékoztatást adtak a szerdai kormányülésen elhangzott legfontosabb ügyekről. 

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
A csütörtöki kormányinfón szóba került a NATO-főtitkár látogatása, az orosz-ukrán háború és a múlt vasárnapi választások is. Fotó: Balogh Zoltán

Nem küldünk katonákat az ukrajnai misszióba

A tárca nélküli miniszter azzal kezdte, hogy a kormány a tegnapi ülésén a választásokat is értékelte.

Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett a választáson. Az eredmény megerősítette a kormányt. A kormánypártok több szavazatot kaptak, mint a második, harmadik, negyedik helyezett együttvéve

- fogalmazott Gulyás Gergely. Hozzátette: ez szilárd alapot ad arra, hogy a kormány a békét képviselje a világban. Ha ez nem történt volna meg, nem tudták volna elérni, hogy Magyarország kimaradjon a NATO ukrán missziójából.

Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt a NATO ukrán missziójában

- hangsúlyozta. A politikus megerősítette, hogy Magyarország a menedékkérőknek menedékjogot biztosít, senkit nem küldenek vissza sorozásra Ukrajnába.

Kommunista időket idéző ítéletet hozott az Európai Bíróság

Az Európai Bíróság csütörtökön ítéletet hozott egy elhúzódó ügyben, amire már számítani lehetett, hiszen korábban jelezték, hogy napi hatmillió euróra büntetik hazánkat, ha nem engedünk be migránsokat. Ezt Gulyás Gergely felháborítónak nevezte, hozzátéve: a bíróság bünteti azokat az országokat, akik védik Európa külső határait.

Ez az ítélet normális bíróságon soha nem születhetett volna meg

– jelentette ki. Az Európai Bizottság 7 millió eurós elmarasztalást kért volna, ehhez képest 200 millió euróra marasztalta a bíróság hazánkat (ez csaknem 80 milliárd forintot jelent). "A bíróság napi 1 millió euró kifizetését állapította meg az ítélet teljesítéséig. Az ítélet szembemegy azzal, amit az európai jogról és a magyar alkotmányról gondolunk" – mondta. 

Orbán Viktor: Felháborító és elfogadhatatlan az ítélet

"Felháborító és elfogadhatatlan az Európai Unió Bírósága döntése, hogy Magyarországnak 200 millió euró plusz napi egymillió euró pénzbírságot szabott ki az Európai Unió határainak védelméért" - ezt írta közösségi oldalán a magyar miniszterelnök, majd hozzátette: "Úgy tűnik, hogy az illegális migránsok fontosabbak a brüsszeli bürokraták számára, mint saját európai polgáraik"

Rengeteg beruházást adtak át az elmúlt hetekben

Vitályos Eszter az elmúlt hetekben átadott fejlesztésekről elmondta, 310 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások hazánkban, összesen 84 projekt. 

Az egészségügyet érintő fejlesztések 8,8 milliárd forint összegben valósultak meg, a Pécsi Tudomány Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika új sürgősségi betegellátóját adták át, valamint átadták az Újbudai Gyermekegészségügyi Centrumot, a fejlesztés összköltsége 4 milliárd forint volt. Etyeken 407 millió forintból megvalósult új egészségügyi centrumot adtak át. 

A közúti infrastruktúra fejlesztéséről elmondta: a legnagyobb a pátyi nyugati elkerülő, valamint a Paksot Kalocsával összekötőú új Duna-híd, a Tomori Pál híd.

  • A kultúra és közművelődés területén csaknem 14 milliárdból valósult meg beruházás, a kormányszóvivő kifejtette: a geszti Tisza kastély mellett befejeződött a szolnoki várkerület turisztikai célú fejlesztése és Sátoraljaújhelyen a Nemzeti Összetartozás Hídjának kivitelezése is.
  • Családbarát beruházás, hogy Mátraverebély-Szentkúton egy olyan búcsújáróhelyet adtak át, ahová évente háromszázezer zarándok látogat el. Kibővült a Kálvária kápolna, de két játszóteret is kaptak a családok, 3,4 milliárd forintot költöttek a kegyhelyre.
  • Oktatás területén 20 milliárd forint összegben valósultak meg fejlesztések: 1,5 milliárdból a Miskolci Egyetemet a tudományos adatelemző módszertani központ átadása. A sport területén történő fejlesztésekről kifejtette: Mezőhegyesen sportcsarnok épült, Karcagon sportcentrum létesült, Harkány csúszdaparkkal bővült.
  • A vállalkozásfejlesztés területén jelentős beruházások zajlottak: 115 milliárdból Szombathelyen a TDK szenzorgyártó kapacitással bővült, Szikszón kapacitásbővítő beruházással bővült a Hell Energy. 

Az otthonfelújítási program kapcsán elmondta: hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás a honlapra, így előregisztrálhatnak azok a kivitelezők, akik közül választhatnak majd a beruházók. A lakosság július 1-től pályázhat. 

A kormányinfó itt nézhető vissza:

 

origo.hu

Kiderült: ennyi pénzt kér G.w.M egy fellépésért

ripost.hu

Többen elúsztak mellette: medencébe fulladt egy 3 éves fiú a Duna-deltai vendégházban, míg szülei a napozóágyon heverésztek

mindmegette.hu

Kifakadt a Lidl alkalmazottja: Sokkoló volt látni, ahogy a vásárlók viselkedtek

hirtv.hu

A búvárok cáfolták a lopott mobilt Dunába hajító Magyar Pétert

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

vg.hu

Bundáskenyér négyezerért? Megszólalt a szakma a tihanyi számla-ügyről

ripost.hu

Így eszik az indiánok a sárgadinnyét: próbáld ki, hihetetlen lesz a hatás

mindmegette.hu

Az utcán hever, pedig igazi kincs, ha szaporítanád a zöldikét

ripost.hu

Érthető módon nem ment be ma dolgozni, gyászol Bochkor Gábor

ripost.hu

Lánya jelentette be a szomorú hírt: elhunyt a legendás budapesti cukrász

ripost.hu

"Amikor ideköltöztem..." – Csuti kedvese lerántotta a leplet Kulcsár Edina titkáról

ripost.hu

Ezek a jelek mutatják, hogy ázsiai tigrisszúnyog csípett meg

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel agresszív hisztibe kezdett Orbán Viktor békemissziója miatt

INSIDER

A békemisszió fontos állomása Tusványos - szombaton összegez Orbán Viktor

INSIDER

Jól keresnek az energiacégek az olcsóbb orosz olajon, ezért csökkenteniük kell a benzinárakat

INSIDER

Fanta-botrány: rendesen kiakadtak a magyarok a multikra - videó

INSIDER

Mutatjuk! Itt vannak az idei felsőoktatási felvételi ponthatárok

INSIDER

Ismét a magyar útlevél lett a világ egyik legerősebb okmánya

INSIDER

Ezt használta a gyermekek ellen a szigetszentmiklósi rém, óriási a felháborodás

INSIDER

"A lángot, amit adott, tovább visszük" - Szívszorító ígérettel búcsúztak diákjai az akasztói horrorbalesetben elhunyt tanártól