INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.06.13.
Módosítva: 2024.06.13.

Mutatjuk, miről döntött a kormány a választások után

Csütörtökön tartják a választások utáni első kormányinfót. A sajtó kérdéseire ezúttal is Vitályos Eszter kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszol majd.

"Mit, miért tesz a kormány?" címmel tart csütörtök délelőtt 11 órától kormányinfót Vitályos Eszter és Gulyás Gergely. A kormányzat tájékoztatóján nagy valószínűséggel szó esik majd a Jens Stoltenberg és Orbán Viktor közötti szerdai tárgyalásokról és az orosz–ukrán háborúról, valamint az EP- és az önkormányzati választások eredményeiről is.

GULYÁS Gergely; VITÁLYOS Eszter
Vitályos Eszter kormány szóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Fotó: Balogh Zoltán

Vitályos Eszter a tájékoztató elején a hazai védőnőket köszöntötte. "A magyar védőnői hálózat kiemelkedő egész Európában" - tette hozzá. 

Ezt követően Gulyás Gergely vette át a szót, a Miniszterelnökség vezetője köszönetet mondott a választáson részt vevőknek. Szerinte voksolás eredménye megerősítette a kormányzat pozícióját. Megjegyezte, hogy az európai uniós választáson a második, a harmadik és a negyedik helyezett összesen nem kapott annyi voksot, mint a kormánypártok. A nemzetközi kapcsolatokban továbbra is a béke ügyét képviseli majd a kabinet.

 A NATO főtitkárral is sikerült korrekt megállapodást kötni, és ez annak köszönhető, hogy a választók megerősítették a kormányzati pozíciót. 

Magyarország sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával nem vesz részt az ukrajnai misszióban. 

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Európai Unió bírósága csütörtökön úgy döntött, megbünteti Magyarországot. Ez az ítélet teljesen szembemegy azzal, amit az uniós jogról gondolunk. "Tanulmányozzuk a döntést, de az már most kiderült, hogy összeegyeztethetetlen az alkotmányos renddel."

Mint ismert, rendkívül súlyos büntetést rótt ki az EU bírósága Magyarországra: a testület arra kötelezi a magyar államot, hogy fizessen 200 millió euró átalányösszeget, amiért nem teljesítette a bíróság egy ítéletét, továbbá minden egyes nap plusz egymillió eurós büntetést amiért Magyar ország nem halandó befogadni migránsokat. 

A miniszter kérdésre elmondta, a legfőbb cél, hogy egy új terminál épüljön a Liszt Ferenc repülőtéren. Az utasszámnak el kell érnie a 20 millió főt, de a miniszter szerint nem elképzelhetetlen a 30 milliós utasforgalom sem. Gulyás megerősítette, hogy sokat tettek azért, hogy újra állami tulajdonban legyen a repülőtér.  

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek