Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.06.11.

A Fidesz magabiztos győzelmet ért el

A balliberális oldal totális vereséget szenvedett.

Totális vereséget szenvedett a balliberális oldal a vasárnapi választásokon, mivel az ellenzéki szavazók új szereplő feltűnésére vártak, azonban kérdéses, hogy Magyar Péter meddig tudja fenntartani az újdonság látszatát. Ezzel szemben magabiztos eredményt ért el a Fidesz–KDNP, mivel a választók is érezték a választás tétjét, hogy ez a voksolás a háborúról szólt – nyilatkozta a hirado.hu-nak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

– A Fidesz-KDNP fölényes győzelmet aratott, ha a vasárnapi választások eredményét rávetítjük az országgyűlési választásokra, akkor most is meglenne a kétharmad. Mi lehet a kormánypártok sikerének titka?

– A kormányzati ciklus közepe van, ilyenkor a leggyengébb általában a kormánypártok támogatottsági szintje. Nem csak Magyarországon, a világon mindenhol így van. Erre utalt is a miniszterelnök a beszédében, hogy ciklus közepi időszak van, ráadásul gazdasági nehézségek is voltak a háború miatt, előtte a koronavírus-járvány hozott egy gazdasági sokkot. Tehát egy nehéz időszakban tartották ezt a mostani önkormányzati és európai parlamenti választást. Ehhez képest azt látjuk, hogy 45 százalék körül szerepelt a Fidesz–KDNP, a vármegyei városoknak a számát növelni is tudta, amelyeket birtokol. Budapesten volt olyan kerület, amelyet visszahódított, volt, amit elveszített, tehát nagyjából egy döntetlen helyzet alakult ki, és a Fidesz által is támogatott Vitézy Dávid ténylegesen még lehet, hogy meg is nyeri a főpolgármester-választást, miután újra számolják a szavazatokat. Tehát azt látjuk, hogy ahhoz képest, hogy ciklus közepe van, és egy gazdasági dekonjunktúra, magabiztos eredményt tudott felmutatni a Fidesz–KDNP. A máltai Munkáspárt után Európa legerősebb pártjának számított ezen a választáson. Ez főként annak köszönhető, hogy a választók érezték a tétjét. Ennél a mostani voksolásnál a háború kérdése fontos téma volt nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is, és azt látjuk, hogy a békepárti álláspontot képviselő szereplőket jutalmazták a választók a legtöbb európai országban. Ez eredményezte azt, hogy most ezen az európai parlamenti választáson a Fidesz a szavazóinak a számát növelni is tudta a korábbiakhoz képest.

 

– Minek tudható be, hogy az baloldali összefogás pártjai – a DK-MSZP-P, a Momentum és a Jobbik – nemcsak az EP-választáson, de a vármegyei listákon is rosszul szerepeltek?  

– Azt látjuk, hogy a balliberális oldal totális vereséget szenvedett a mostani választáson, tehát azt mondhatjuk, hogy Magyar Péter nem a Fideszt vagy nem Orbán Viktort buktatta meg, hanem a balliberális oldalt. Ez világosan látszik az adatokból, tehát a Fidesz egy magabiztos győzelmet ért el, hogyha ezt a normál parlamenti mandátumokra vetítenének le – vagyis egy parlamenti választással helyettesítenénk be – ezeket az adatokat, akkor egy kétharmados parlamenti többséget érne el a Fidesz–KDNP. A DK ezzel szemben egy kis párttá vált, a Momentum már bejutási küszöb alatt van, gyakorlatilag teljesen összeomlott. Donáth Anna bejelentette a lemondását, a Momentum elnöksége is távozik, lesz egy tisztújítás, és Dobrev Klára is bejelentette, hogy feloszlatja az árnyékkormányát. Ez teljes megsemmisülésnek nevezhető. Ez azzal magyarázható, hogy az ellenzéki szavazók vágytak egy új ellenzéki szereplőre, most ezt Magyar Péter személyében megtalálták. Kérdés, hogy meddig. Magyar Péter fenn tudja-e tartani azt a látszatot, hogy újdonságot kínál, újabbat vagy mást csinál, mint az eddigi szereplők?

– Szóba került Donáth Anna és a Momentum elnökségének a lemondása. Orbán Viktor miniszterelnök a választási, győzelmi beszédében ezt kommentálta is, miszerint „a Jóistennek van humorérzéke, mert a párizsi olimpia évében írta ki a történelemből a Momentumot”. Feledékenyebb olvasóink kedvéért elevenítsük fel, mire is gondolt a kormányfő!

– Emlékezetes, hogy 2017-ben azzal tűnt fel – akkor még mozgalomként – a Momentum, hogy a NOlimpia kampány keretében megakadályozza, hogy Budapest rendezze a 2024-es olimpiát. Gyakorlatilag most arra utalt a miniszterelnök, hogy a Momentumot azért finanszírozták külföldről és azért hozták létre francia támogatással akkoriban, hogy ne Magyarország kapja meg a 2024-es olimpiát, hanem Franciaország. Ez meg is történt, és amint látjuk, teljesítették a küldetésüket, gyakorlatilag a francia olimpia évében. Ezzel a történelmi vereséggel teljes mértékben jelentéktelenné vált a párt és politikai értelemben a megszűnés szélére került. Ez egy elégtétel is a jobboldal számára, hiszen emlékszünk rá, hogy az olimpiának az ellehetetlenítése egy nagyon komoly trauma volt a nemzeti érzelműek számára.

Európában a békepártiak győztek – értékelt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az M1-en hétfő este sugárzott interjúban.

Az EP-választás egy lehetőség volt a háborúba sodródás lelassítására. „Ha innen nézzük, akkor az történt, amit szerettünk volna” – mondta a miniszterelnök.

Franciaországban meg is állították ezt a folyamatot. Ott olyan nagy erővel győztek a békepártiak, hogy új parlamenti választást kellett kiírni.

 

„Várjuk Donald Trump elnök urat, hogy a második félidőt hozza le az Egyesült Államokban, és akkor meglesz a béke”

– tette hozzá Orbán Viktor.

Kiemelte, hogy EP-választáson még soha ennyien nem szavaztak a Fidesz-KDNP-re, ugyanis a kormánypártok több mint kétmillió szavazatot kaptak. Ez Európa-rekord eredmény, messze a legnagyobb támogatottság, amelyet politikai szereplő kapott – jelentette ki Orbán Viktor az elért 44,6 százalékról.

Hozzáfűzte, három-négy országban kötelező a választásokon való részvétel, ott értelemszerűen magasabb a részvételi arány, de a magyarországi 57 százalék „az élmezőnybe repít minket”, és azt mutatja, hogy „a magyar demokrácia él és virul”. Köszönetet mondott a választópolgároknak, „akik felállították ezt a fantasztikus rekordot”.

A mozgósításról elmondta: mindig van jónéhány százaléknyi honpolgár, akit föl kell keresni, hogy elmenjen választani, ezért a mozgósítás kulcskérdés. Azért volt ilyen magas a részvétel, mert az emberek tudták, hogy nagy a választás tétje, háború és a béke között kell választani, és tudták, hogy akkor van esély győzelemre, ha minden választót megkérnek, hogy menjen el szavazni.

A Tisza Párttal kapcsolatban a kormányfő úgy fogalmazott: „bonyolította az életünket”. Még bonyolultabbá tette az eleve bonyolult választást, mert két ellenzéket kellett legyőzni, a régit is és az újat is. Legyőzték az újat is, 14 százalékkal, amit különösen értékes eredménynek lát, így, hogy nem egységes ellenzékkel, hanem két különböző ellenzékkel kellett megküzdeni.

Az önkormányzati választásról közölte, vannak olyan városok, ahol megőrizték a bizalmat, sőt növelték a támogatást, szereztek vissza nagyvárosokat, de veszítettek is el városokat.

A tanulság, hogy jobban kell dolgozni, csak az alázatos munka segíthet – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, mindig a munkában hitt, a kampány csak „a végkifejlet”.

Örömét fejezte ki, hogy nem vesztettek el több várost, mint amit megszereztek, hogy Budapesten nem gyengültek meg, és hogy „utcahossznyi előnnyel” megnyerték az EP- választást „ebben a nehéz, háborús helyzetben”.

„Nagyon bonyolult térben kellett irányítani a kampánygépezetet” és még bonyolultabbá tette a választást, hogy „közben egyik szemünk sarkából az európai pártokra kellett figyelnünk” – folytatta a miniszterelnök.

Emlékeztetett: az volt az üzenete, hogy háború vagy béke, és az EP-választás lehetőség arra, hogy a háborúba sodródást lelassítsuk vagy megállítsuk, először Európában, aztán Amerikában. Ha ez nem sikerül, „ha ezt a két félidőt nem tudjuk lehozni”, akkor hamarosan „kötésig fogunk állni egy háborúban”.

„Az történt, amit elterveztünk, amit szerettünk volna, ezt a vonatot sikerült lelassítani, de meg is lehet állítani, Franciaországban például politikai földindulás történt, olyan nagy arányban nyertek a békepártiak” – fejtette ki Orbán Viktor.

Megjegyezte: várják „Trump elnök urat, hogy a második félidőt hozza le az Egyesült Államokban, és akkor meglesz a béke”.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a 2026-os országgyűlési választásig még van több mint másfél év, amikor „a kormányzati aprómunkát” el kell végezni.

Van munka bőségesen: a gazdasági növekedés újraindítására kell összpontosítani, arra, hogy az infláció nehogy megint elszaladjon, hogy meg tudják védeni a nyugdíjakat, hogy megmaradjon a teljes foglalkoztatás, hogy az újraindított otthonteremtési programnak meglegyen a pénzügyi fedezete – sorolta.

„Kormányozni nem lehet kampánylogikában, a kormányzás az ország nyugodt mindennapjairól szól, de közben a szemünket rajta kell tartani a háború és béke kérdésén, mert ha belesodródunk, akkor minden úszik” – figyelmeztetett Orbán Viktor.

Az EP-választás utáni helyzettel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta, ha a két jobboldali frakció, a konzervatívok és az Identitás frakció megegyezik és a Fidesz-KDNP is csatlakozik, akkor a jobboldal a második helyen végez, csak a Néppárt lesz előtte, de ha sikerül létrehozni egy erős jobboldalt, „annak lesz gravitációs vonzereje”, ezért a Néppártból is átmehetnek majd hozzájuk.

„Itt a nagyok megállapodására van szükség, ha az létrejön, az tiszta és egyenes utat nyit meg a Fidesz számára is” – vélte a miniszterelnök.

Szólt arról is, hogy az önkormányzati választásokon jobban szerepeltek, mint azt várni lehetett, de mindent meg szeretett volna tartani és begyűjteni még több településen az ott élők bizalmát. Hozzáfűzte, négy megyei jogú várost visszaszereztek, de hármat elvesztettek, az összes megyei közgyűlésben messze a legerősebbek lettek.

„Húsz megyében domináns politikai erő maradtunk, a budapesti kerületeket döntetlenre hoztuk, egyet elvesztettünk egyet visszaszereztünk” – részletezte.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „ilyen háborús időkben, gyötrelmes háborús inflációs évvel a hátunk mögött 14 százalékot ráverni a másodikra az tisztességes eredmény”.

Megjegyezte, ezt az eredményt aláírná 2026-ban is, mert egy parlamenti választáson nagyon magabiztos kormányzópárti fölényt adott volna. A demokrácia ilyen, minden választás nehéz, a sikert nem adják ingyen, most örüljünk annak, hogy behúztuk a tegnapit – fogalmazott Orbán Viktor.

Szentkirályi Alexandra visszalépésével kapcsolatban azt mondta, a kormánypárti jelölt „véleménye szerint az volt a helyzet, hogy ha mindhárman talpon maradnak, akkor nem lesz változás Budapesten”. Szentkirályi Alexandra azt tanácsolta, „játsszuk meg az esélyt, ami a visszalépésével nyílik meg” – tette hozzá a miniszterelnök.

Leszögezte: Budapesten nagyon sok munkára van szükség, hiszen egy pénzügyi csődben lévő város.

„Sok munkára van szükség, hogy a budapesti emberek olyan városban élhessenek, amilyet megérdemelnek” – hangoztatta Orbán Viktor.

Beszélt arról is, hogy a politikában csak az idő és az elvégzett munka, a szolgálat számít. Magyarországon azt méltányolják az emberek minden választáson, hogy – szemben szinte minden más európai országgal -, itt stabil, kiszámítható kormányzati munka van. Az ő munkájának csak húsz százaléka politikai munka, nyolcvan százalék komoly kormányzati munka, ugyanakkor Nyugat-Európában ez fordítva van.

„Ha van aranyfedezet mögötted, nyersz” – fogalmazott a miniszterelnök. Azt mondta, a magyar ember előre néz, a következő választásra, de most dolgozni kell, „majd ha eljön az idő, harcolni fogunk és győzünk”.

Nem tudunk minden nap világrekordot úszni, de nincs ma Európában, és Magyarországon sem egyetlen párt, amelyik ne cserélne velünk azonnal boldogan” – értékelt Orbán Viktor.

origo.hu

Repülővel vitte a magyar pólóst az olimpiára a büszke édesapa - képek

ripost.hu

Miért viselkedik így Milák Kristóf? Kitálalt a világbajnok legenda

borsonline.hu

Kiabálás és sírás a reptéren: Káoszba fulladt Ákos útja Tusványos felé

magyarnemzet.hu

Elárulta a szakértő, hogy játszhatja ki Magyarország az ukránok olajstopját

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

hirtv.hu

Vezércikk: Magyarország nem akarja viszont zsarolni Ukrajnát, de az nem járja, hogy ők zsarolnak minket + videó

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. július 27.: a Skorpiónak vidám napja lesz, a Halak szeretetet sugároz a környezetére

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

ripost.hu

Most már hivatalos Harry herceg hazatérése: de vajon hogy fogadja őt a királyi család?

ripost.hu

„Harcosként emelkedsz fel az angyalok közé” – összeomlott a gyásztól a magyar olimpikon

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kijev kifogy a katonákból: a főparancsnok nehezen tud erősítést küldeni a frontra

POLITIK

Ki vezeti most Amerikát? Mindenki a tévelygő, tántorgó Bidenen nevet - videó

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Nem hagyjuk, hogy Ukrajna zsaroljon bennünket

POLITIK

Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK

Jó hangulatú román-magyar tárgyalások

POLITIK

7 embert tartóztattak le Belgiumban terrorizmus-gyanú miatt