Létrehozva: 2024.06.02.

Itt a gombaszezon: vigyázz, mit és hogyan szedsz le!

A gombafogyasztás jótékony hatással van a szervezetre, kivéve, ha be nem vizsgált, mérgező gombát fogyasztunk. Ezért fontos nagyon odafigyelni a gombaszedés során!

A csapadékos időnek és az azt váltó szárazabb, naposabb időszaknak köszönhetően érdemes a hazai erdőkben gombagyűjtésbe kezdeni. Nem mindegy azonban, hogy hogyan, hol, mennyit és mibe gyűjtjük a gombát, ahogy az sem, bevizsgáltatjuk-e . Mutatjuk a gombaszezon legfontosabb tudnivalóit!

gomba szezon
Erre érdemes figyelni a gombaszedés során! Fotó:  Magyar Nemzet

Most érdemes gombászni menni

A gombák megjelenése főleg a csapadék mennyiségétől függ, amiből mostanában volt (lesz) bőven. A legbiztosabbra akkor megyünk, ha a néhány napon át tartó esőt követő napos időjárást kivárjuk. Ahogy kisüt a nap és abba sem hagyja pár napig, indulhat is a gombavadászat!

Van bőven mit gyűjteni!

Magyarországon több mint 3000 gombafaj található, amikből 100 mérgező és több mint 50 védett. A maradék fajták közözött viszont bőven van olyan, ami nemcsak ehető, de finom is. A kucsmagombák például egészen június végéig nőnek majd az erdőkben, köztük az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba. Aki szerencsés, fattyú vagy pusztai kucsmagombával is találkozhat. Szedhető mostanában mezei szegfűgomba, ami az egész országban jelen van, szinte minden erdőben. Ilyenkor találkozhatunk a tövisalja gombával is, leginkább gyümölcsösökben, szilvafák, kökény- és galagonyabokrok közelében - olvasható a boon.hu-n. Májusban bújik elő az erdőszéli csiperke is a lomb- és fenyőerdők szélén, illetve a májusi pereszke, amivel az erdőkben és tisztásokon is találkozhatunk.

Erre érdemes nagyon odafigyelni gombagyűjtés közben

Gombát bárki gyűjthet Magyarországon, kivéve, ha azt a terület tulajdonosa megtiltja. Ezenkívül elzárt területen, bejárást tiltó táblák esetén sem szedhető gomba, vagy csak külön engedéllyel. A védett, természeti oltalom alatt álló gombákat pedig mindenhol tilos gyűjteni. Fontos szabály még, hogy csak olyan gombát gyűjtsünk, amit biztosan ismerünk! Ha pedig ismeretlen gombát látunk, inkább ne szedjük le, vagy különítsük el a már felismert gombáktól. A legbiztosabb módja a gombamérgezés elkerülésének, ha gombászás után bevizsgáltatjuk a zsákmányt egy szakemberrel!

Önjelölt gombaszakértőkkel van tele az internet

Egyre nagyobb számban jelennek meg a közösségi médiában olyan csoportok, amikben amatőr gombaszedők a megosztott fotók alapján próbálják beazonosítani a leszedett gombafajokat a gyűjtőtársak segítségével. Ez pedig azért veszélyes mutatvány, mert egy rosszul beazonosított mérgesgomba elfogyasztása akár egy ember vagy egy egész család életében is kerülhet - figyelmeztet az ausztrál Élelmiszerbiztonsági Információs Tanács.

Mennyi gombát szabad leszedni?

Fejenként két kilogramm gomba az a mennyiség, amit

  • egyéni felhasználásra,
  • egy felnőtt,
  • egy nap gyűjthet olyan területen, ahol ez nem tilos.

Miben vigyük haza a leszedett gombát?

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tanácsolja, a már ismert, bevizsgálásra szánt gombákat kosárba, szellős dobozba, papírzacskóba, fajonként elkülönítve gyűjtsük és szállítsuk. Ne tároljuk sokáig, mert a friss gomba gyorsan romlik. A bevizsgáltatásukat követően, lehetőleg 24 órán belül fogyasszuk is el.

Hol lehet bevizsgáltatni a gombákat?

A Fortissima Fungus gombaismereti platform segít az amatőr gombászoknak a legközelebbi szakellenőr megtalálásában. Ehhez az általuk készített interaktív, térképes gombaszakellenőr keresőt érdemes használni, aminek az alapját a Pest megyei Kormányhivatal táblázata biztosította. A térkép itt érhető el. Emellett az engedéllyel rendelkező gombavizsgálók országos listája megtalálható a netgombasz.hu oldalon, de van szakértői lista a kormányhivatal weboldalán is, emellett nem árt azt sem tudni, hogy a legtöbb piacon kötelező gombaszakértőt alkalmazni! Épp ezért a legegyszerűbb, ha a legközelebbi piacra visszük el bevizsgáltatni a leszedett gombákat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek