tóth gabi
A csalán több mindenre jó, mint azt elsőre vagy akár másodjára gondolnád.
A csalán sokaknak bosszúságot okoz, hiszen nemcsak csíp, de ott is nő, ahol nem kéne. Pedig valójában aranyat ér a kertben! Mutatjuk, hogyan készítsünk belőle értékes tápoldatot a növényeknek.
A csalánlevél a növények számára fontos ásványi anyagokat, például vasat, káliumot, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, ezáltal természetes módon táplálja a növényeket, elősegíti egészséges növekedésüket és erősödésüket. Emellett a kártevők és gombabetegségek ellen is hatásos.
Elsőként készítsünk elő egy nagyobb műanyag vagy fa edényt vagy dézsát, de megfelelő választás lehet a kőből vagy cserépből készült edény is. Fontos azonban, hogy ne tároljuk a csalánlevet fémedényben, mivel az oldat erjedése során kioldott vegyületek károsíthatják az oldatot.
Az elkészítéshez gyűjtsünk össze legalább 1 kg csalánlevelet. A legjobb, ha a csalánt a virágzása előtti időszakban, azaz tavasszal vagy nyár elején szedjük.
Töltsük meg vödrünket csalánlevéllel, majd egy fakanállal jól nyomkodjuk le, és öntsünk rá annyi esővizet, amennyi bőven ellepi. Ügyeljünk arra, hogy ne engedjük túl sok vízzel a vödröt, mivel az erjedés során keletkező hab könnyen kifolyhat. Fontos, hogy víz alatt maradjanak a növényi részek, ezért nehezékként köveket is tehetünk a növények tetejére.
Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, késsel aprítsuk fel a csalánt, és ezt öntsük fel vízzel. Naponta egyszer keverjük át az oldatot, hogy minél több oxigént juttassunk bele, ezzel elősegítve az erjedést. A kellemetlen szagok miatt az edényt tegyük a kert távolabbi, napfényes részére.
Az edényt takarjuk le egy sűrű szövésű hálóval, ezzel megakadályozzuk, hogy beleszálljanak a madarak vagy a rovarok. Permetszerként használva három napig, míg trágyalé készítéséhez egy-két hétig érleljük, amíg az oldat színe megsötétedik és már nem habzik. Ekkor takarjuk le egy jól záródó fedéllel az edényt, így akár hetekig is tárolhatjuk.
Mielőtt a csalánlevet a növényeknek adnánk, mindenképpen hígítanunk kell tízszeres mennyiségű vízzel. Ha kártevők, betegségek ellen szeretnénk használni, a csalánlevet először le kell szűrni, de ha tápoldatként a növények tövéhez öntjük, erre nincs szükség, hiszen a leveleket is kiteríthetjük a talajra.
Ha a kártevők ellen használjuk, gondosan permetezzük be vele a növényeket, különösen a levelek fonák részét. Hatásos a nagy káposztabolha, takácsatka, levéltetű fajok, a káposzta- és almamoly ellen. Tápoldatként a tavasz és a nyár folyamán a betakarításig 10-12 naponta kell kijuttatni, de virágzáskor nem szabad alkalmazni.
A legtöbb zöldség, gyümölcs, dísznövény és konyhakertben nevelkedő növény, különösen az áfonya, de a paradicsom, paprika, uborka, saláta, tök, káposztafélék, gyógynövények is meghálálják majd a természetes tápoldatot. Azonban a fokhagyma, vöröshagyma, borsó és a bab nem kedveli a nitrogénben gazdag tápoldatot, ezért ezeknek ne adjunk. Kezdésként teszteljük egy kisebb területen a hatását.
Szöveg: Reiter Georgina - FANNY