INSIDER

Szerző Kóré Károly

Létrehozva: 2024.06.20.

Egyedül neveli sérült gyermekeit, mégsem cserélne senkivel Flóra

Két kromoszóma-rendellenességgel született, hiperaktív és értelmi fogyatékos fiút nevel egy budapesti édesanya. Varga Flóra élete nem nevezhető könnyűnek, de ő boldog.

Peti (18) és Tamás (16) testvérek, akik mindketten kromoszómahibával születtek, ami miatt enyhe értelmi fogyatékosság alakult ki náluk és hiperaktívak is. A hazai jogszabályok az abortuszt csak a harmadik hónap betöltéséig engedélyezik. A fiúk édesanyját, Flórát a genetikus két nappal a határidő lejárta előtt megnyugtatta, hogy nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a második gyermek is rendellenességgel érkezik a nagyvilágba, nem így lett.

Peti és Tomi mindig szívesen mókázik  Fotó: Olvasói

A családanya ezután úgy döntött, hogy megtartja a babáját. Sokan megkérdezték már tőle, hogy visszagondolva jó döntést hozott-e.

Nehéz erre válaszolni, de annyit elmondhatok, hogy amikor egy kismama érzi, hogy a hasában már mozog a gyermek, kialakul az erős kötődés. Ezért is döntöttem úgy, hogy történjék bármi, nem vetetem el a magzatot. Persze nehezebb így az életem, de egyben sokkal boldogabb is 

– mondta Flóra, aki szerint a fiúk csodálatos testvérek.

"A gyermekeim állapota következtében beszűkült az életterem, hiszen a fiúkat nem hagyhatom magukra. Az utóbbi egy-másfél év komoly eredménye, hogy egy-egy órára egyedül maradhatnak, de lényegében folyamatos felügyeletet igényelnek" – árulta el az édesanya.

Szerencsére akkor sem agresszívak, ha a hiperaktivitásuk miatt bepörögnek. Inkább félnek és érzékennyé válnak. Korábban előfordult, hogy összetörtek tárgyakat, de mostanában már nem tesznek ilyet.

– fejtette ki Flóra, aki azt is megosztotta velünk, hogy a fiúk mindössze két éve szobatiszták, előtte pelenkát kellett viselniük – mesélte Flóra.

Flóta a gyermekeivel érzi teljesnek az életét

A szobatisztaság egy idegrendszeri fejlődés eredménye, ezért a szakemberek sem tudták a megoldást a problémára.

A fiúk mindent később kezdtek az életben. A járást, a beszédet, az iskolákat. Tomi most ballag nyolcadikból a készségfejlesztő iskolában, Peti pedig a készségeit elnézve bizonyosan elvégez majd egy szakiskolát, igaz, még a szocializációját erősíteni szükséges. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen jövője lehet a srácoknak?

"Úgy gondolom, hogy a „támogatott lakhatásban”, védett környezetben képesek lesznek egy félig-meddig önálló életre. Tomi gyakorlatias, van benne spiritusz, ezért akár kiváló udvaros vagy szövőmester lehet belőle. Peti agya olyan, mint egy lexikon. Ha valamit nem tudnak, az egész osztály hozzá fordul. Az ő esetében egy kicsit nehezebb megjósolni, mi vár rá az életben" – magyarázta Flóra.

Az édesanya leszögezte: minden apróságnak képes örülni.

Szép életet élünk. Rengeteg helyre, színházba, operába, múzeumba, arborétumba eljutunk hárman. Nem tartom a fiúkat inkubátorban, hiszen minél több élménnyel gazdagodnak, annál többet tanulnak.

– zárta gondolatait az anyuka.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek