Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.06.21.

Pannonhalmára fel! - A Bazilika 800 ünnepre téged is várnak! - videók

A Pannonhalmi apátság Bazilika 800 ünnepi programsorozatára nem csak a híveket várják..

Híveket és világiakat egyaránt megszólító, izgalmas programsorozattal várnak mindenkit Pannonhalmára a Bazilika 800 ünnepre. Nyári feltöltődésnek is szuper, de az év hátralévő részében ugyancsak megéri arrafelé venni az útirányt!

Konrád és Márk bencés szerzetesek Fotó: Csapó Balázs

A talpig feketébe öltözött szerzetesek - az esetleges közhiedelemmel ellentétben – nem megkeseredett gyászhuszárok. Éppen ellenkezőleg, bármily meglepő, magával ragadó derűvel, közvetlen és barátságos emberi gesztusokkal, közel sem erőltetett vendégszeretettel fogadják a látogatót. Aki lehet hívő, Istent kereső, de akár ateista is. A pannonhalmi bencés szerzetesek ugyanis olyasmi birtokában vannak, amit mindenkinek örömmel adnak át, aki csak kíváncsi rá. És érdemes nyitottnak lenni azokra a kincsekre, amit az apátság falai, a hely szelleme őriz az ember épülésére.

Egy asztal körül a monostorban Fotó: Csapó Balázs

A monostorba bennünket is meghívtak egy látogatásra, ahol Hortobágyi T. Cirill főapát, Bokros Márk és Dejcsics Konrád bencés szerzetesek vezetésével módunk volt bepillantani a kulisszák mögé, és egy asztalnál ebédelhettünk velük. A Bazilikában bekapcsolódhattunk a 13 órai közös zsolozsmába is, ami azért is különleges dolog, mert amint Konrád atya elmondta: az asztal és az imádság hozza össze legjobban a közösséget. 

Bokros Márk, Hortobágyi T. Cirill, Dejcsics Konrád Fotó: Csapó Balázs

„Szent Benedek a regulájában úgy fogalmaz, egy szerzetes közösség létrejöttének elengedhetetlen tárgyi feltétele: a hálószoba, a konyha, az ebédlő és a monostor imaterme.” Konrád testvér hozzátetette, Benedek ugyanolyan fontosnak tartja az étkezést és a hozzákapcsolódó közösségi teret, mint a közös imádság helyszínét.

800 gr-os Bazilika800 kenyér , zabliszttel és burgonyával Fotó: Fodor Erika

A monostor élete mellett belekóstolhattunk a pannonhalmi bazilika felszentelésének 800. évfordulójára megszületett Bazilika800 kenyérbe is, amelyet a Pedró Pékség készített, méghozzá zabliszttel! A nyár folyamán mindenkinek lesz módja megízlelni, aki ellátogat a Bazilika 800 jubileumi rendezvénysorozatra. Megéri! Ráadásul ennek a kenyérnek a megvásárlásával a Katolikus Karitász segítő munkáját is támogatjuk. 

Álomkönyvtár Fotó: Fodor Erika

Látogatásunk alatt bejárhattuk a mesebeli pannonhalmi könyvtár minden zegzugát is, körülvezettek az Uros apát tevékenységét bemutató kiállításon, tapinthattuk a 800 éves Bazilika falait, de a legnagyobb élmény az a szerzetesekkel, hús-vér emberekkel, való közvetlen és szeretetteljes személyes találkozás volt. Aki teheti, ne hagyja ki, és a számos program közül válasszon egyet, hogy a történelmi helyszínnel, a most ott élőkön keresztül a maradandóval való találkozás ízére is ráérezhessen.

Cirill főapát: Nem érheti szó a ház elejét Fotó: Fodor Erika

Cirill főapáttól még azt is megtudtuk, hogy az idei Ökumenikus Konferencián már nem érheti szó a ház elejét, mert nem csak férfi előadókat hívtak, hanem kiváló teológusnők is tartanak előadást.

@fezstory

A Pannonhalmi Apátság szent Márton napig Bazilika800 rendezvénysorozattal ünnepel, amelyre világiakat és híveket sokszínű uprogramkínálattal várnak. https://pannonhalmifoapatsag.hu/programok-2024/

♬ eredeti hang - Fodor Zwickl Erika

Bokros Márk atya azt is elárulta, a számos külsősöknek tartott lelkigyakorlatuk között az egyik legnépszerűbb a csendnapok, amire igen nagy számban érkeznek a magukat nem vallásosnak mondók is. De hogy mennyire „normális” a bencések emberhez való hozzáállása: a számos kultúrtörténeti és szórakoztató programon kívül Konrád testvérék testmozgással és lelki tartalommal megtöltött fitnesz lelkigyakorlatra is várják az érdeklődőket a nyáron.

Teljes és részletes program: https://pannonhalmifoapatsag.hu/programok-2024/

Spirituális emlékmű, az imádság helye, a testvériség hídja 

A 2024. november 11-ig tartó Bazilika 800 rendezvénysorozatot a főapátság aköré a három fogalom köré rendezi, amelyeket Ferenc pápa Pannonhalma monostoráról mondott: spirituális emlékmű, az imádság helye, a testvériség hídja. 







 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek