RETRO RÁDIÓ

Nemcsak isteni borok, de már hűs sörök is készülnek az apátságban

Nemcsak isteni borok, de már hűs sörök is készülnek az apátságban
ÚTISÚGÓ
Szerző
ÚTISÚGÓ
Létrehozva2020. 08. 17. 17:25

A titkos recept szerint készülő belga söröket bárki megkóstolhatja Pannonhalmán.

Talán nincs még egy hely az országban, ahol a „hely szelleme” olyan mélyen érinti meg az oda látogatókat, mint a Pannonhalmi Főapátság. De a világörökségi épületek falain belül különleges az a szellemiség is, amivel a bencés testvérek ezt az örökségüket kemény munkával kézzelfogható, és a mindennapokba beépülő élményekké formálják.

Fotó: Útisúgó

Egy monostor a környéken egyfajta gazdálkodást végez, a helyi, szűk értelemben vett gazdaság motorja, példája tud lenni” – fogalmaz Bokros Márk bencés szerzetes, a főapát gazdasági helyettese erről a mindennapokban megjelenő, gyakorlati hatásról.

Ezt a gondolatot szem előtt tartva üzemelteti a főapátság az országos hírű borászatát vagy a Viator éttermet. De ez a szellemiség diktálja azokat a programokat is, amiket a környékbelieknek, és persze az ezekért idelátogató turistáknak kínálnak. A mára hagyományossá vált Levendulanapokat idén nyáron például a Jazz Nyár sorozat egészíti ki a Viatorban tartott különleges vacsorákkal és a Jazzterasszal, ahol augusztus 21-én a Nagy János Trió lép fel.

Közeleg az Arcus Temporum pannonhalmi művészeti fesztivál, augusztus 21. és 23. között várja a vendégeket.

Fotó: Útisúgó

És persze főleg az ide érkezők kedvéért vágott bele a Főapátság a sörfőzésbe is. Ahogy Bokros Márk fogalmaz: „Nagyon sokszor jönnek olyanok, akik meglátogatják az apátságot, beülnek mondjuk a Viatorba, és hát a Viator fő profilja nyilván a bor, de azért nagyon jól mutatna, ha egy apátsági sört is tudnánk kínálni”. Aki pedig kevésbé komoly környezetben kóstolná meg a sörfőzde új termékeit, az megtalálja őket a Pausa cukrászdában, és a szintén a főapátság által üzemeltetett Omnibus food truck kínálatában is.

A négyféle erősségű és ízvilágú sört az idelátogatók természetesen palackozva haza is vihetik majd, és idővel elérhetőek lesznek a nagyobb boltok kínálatában is. Ahogy a pannonhalmi tradíció diktálja, az apátság mindegyik sörét a modern sörházban is világi főzőmesterek felügyeletével készítik.

„Ott van bennünk, hogy szeretnénk a hagyományt, a tradíciót meg a megújulást, innovációt egyben kezelni, és a hagyományhoz is úgy állunk hozzá, hogy mi az, amit lehet belőle tanulni, hogyan lehet adaptálni a mai viszonyok közé” – mondja erről Bokros Márk.

A Pannonhalmi Főapátság sörfőzde látogatás egy újabb program, amiért érdemes felkeresni az apátságot, egy olyan tradicionális, mégis újító elem Pannonhalma életében, amely tovább gazdagítja az itt eltöltött időt.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.