Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2024.05.28.

Súlyos dolog derült ki egy eddig egészségesnek hitt édességről: gyümölcsszeleteket teszteltek!

Egy német tesztoldal 12 olyan terméket tesztelt le, amiket az édességek egészségesebb alternatívájaként vásárolnak kicsiknek, nagyoknak. Ezt állapították meg a gyümölcsszeletekről a teszteredmények alapján!

A gyümölcsszeletek egyre elterjedtebbek Magyarországon is. Sokan vásárolják őket, mivel elvileg egészségesebb alternatívát képviselnek az édességek között. Hogy ez tényleg így van-e, annak próbált most utánajárni egy német tesztoldal. Íme a teszt eredményei!

Different,Kind,Of,Desert,,Chocolate,And,Fruit,Bars,Brands,On, műzli, gyümölcsszelet teszt, DM, bolt, üzlet, polc, kekesz
Ezt állapította meg egy új teszt a gyümölcsszeletekről! Fotó: Shella Hablizel / Shutterstcock

Milyen termékeket teszteltek ezúttal?

Olyan drogériákban és kisebb boltokban kapható gyümölcsszeleteket vettek górcső alá, amiken a következő szavak szerepeltek: gyerekeknek; gyermekeknek; 12 hónapos vagy annál idősebb korosztálynak; bio. Ezek közül is a 12 legnépszerűbbet vizsgálta meg az oekotest.hu alaposabban.

Erre a megállapításra jutottak

Az eredmény a következő lett: a vizsgált 12-féle termék mindegyikében igen magas volt a cukortartalom, néhány gyümölcsszeletben pedig penészgomba toxinokat és ólmot is találtak. A toxinok többek között károsíthatják az emésztőrendszert, valamint megzavarhatják az ideg- és immunrendszer működését is, az ólom pedig felhalmozódik a szervezetben és károsíthatja az idegrendszert, különösen gyermekeknél.

Nem rendes cukorból van sok a gyümölcsszeletekben

Nem cukorból, hanem fruktózból van sok a gyerekeknek szánt gyümölcsszeletekben, vagyis a magas cukortartalom kizárólag a rengeteg fruktózt tartalmazó fő összetevőkből származott a tesztelt termékekben. Egyfelől tehát örvendetes, hogy ezek a termékek mentesek a hozzáadott cukortól, ugyanakkor a túlzott fruktózfogyasztás ugyanúgy növeli a fogszuvasodás, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, így ezekből a termékekből sem ehet akármennyit és akármikor például egy gyermek. A gyümölcsszeletekben lévő cukor egyébként főleg ezekből származik: almalé-koncentrátum és szárított banán. Ezek annyi fruktózt tartalmaznak, hogy nem kell további cukrot hozzáadni a szelethez, hogy nagyon édes ízűek legyenek.

Mennyi cukor van egy átlagos gyümölcsszeletben?

Azt mindenki tudja, hogy egy csokoládé sok cukrot tartalmaz (100g csoki kb. 50 g-ot), de az még a tesztelőket is megdöbbentette, hogy a vizsgált gyümölcsszeletekben átlagosan 42,6 g cukrot találtak, vagyis majdnem annyit, amennyi a csokoládékban van. Összehasonlításképpen 25 gramm alma kb. három gramm cukrot tartalmaz, míg egy ugyanekkora gyümölcsszelet átlagosan 10 grammot.

Mennyi az ajánlott napi cukorbeviteli mennyiség?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint felnőtt, átlagos nők estében 25 gramm, azaz hat teáskanál, férfiaknál pedig 37,5 gramm az ajánlott napi maximum mennyiség cukorból. A gyermekek esetében a következő a helyzet: a 2 évesnél fiatalabbak étrendjéből abszolút ki kell hagyni a hozzáadott cukrot, a 2- és 18 év közötti fiatalok pedig maximum 25 gramm cukrot ehetnek naponta.

Ezek a termékek szerepeltek a legjobban a teszten

A teszten 5 termék szerzett jó minősítést, ezek között volt a Rossmannban is kapható Babydream Bio Gyümölcsszelet alma-banán. Közepes értékelést kapott emellett a 

  • dm-ben forgalmazott Babylove Bio Gyümölcsszelet almával és törpeberkenyével, 
  • a dmBio Gyümölcsszelet alma-banán, 
  • valamint a Müllerben megvásárolható Beauty Baby alma-banán-bogyósgyümölcs szelet. 

A szakemberek ezen termékek esetében is azt javasolják, hogy csak más édességek kiváltására adják a szülők a gyerekeknek, friss gyümölcsök helyettesítőjeként ne!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek