Létrehozva: 2024.05.29.

Szenzációt eredményezhet a magyar űrhajós részvételével induló űrprogram

Hatalmas lépés Magyarország űrgazdasága felé az, hogy egy újabb magyar léphet ki a világűrbe és kutatásokat végezhet a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrkutatás egészen elképesztő lehetőségeket rejt, így nem csoda, hogy most minden szem Kapu Tiborra szegeződik.

A Hunor Magyar Űrhajósprogram felhívására 240 kivételes férfi és nő jelentkezett, akik közül végül csak ketten, Kapu Tibor és tartalékosként Cserényi Gyula fejezhetik be az űrutazáshoz szükséges kiképzést, hogy a felkészülés végén egyikük, terv szerint Kapu Tibor meghódítsa a világűrt. A kiválasztott történelmi jelentőségű tudományos tettet hajt végre, ugyanis több mint 40 év után képviselheti hazánkat egy nemzetközi küldetésen, melyben a világűr titkait kutatja majd.

Astronaut,In,Outer,Space,Against,The,Backdrop,Of,The,Planet
Számtalan kiaknázatlan lehetőséget rejt az űrkutatás Fotó: Andrei Armiagov /  Shutterstock

Kapu Tibor és Cserényi Gyula fárasztó időszakon vannak túl, ám a java még hátravan, ugyanis hamarosan az Egyesült Államokba utaznak a NASA és az Axiom Space kiképzésére. A történelmi kilövésre kevesebb, mint egy évet kell várni, ugyanis várhatóan év végén begyullad a rakéta hajtóanyaga, hogy a végtelenbe repítse az űrhajó legénységét egy újabb magyarral a fedélzetén. Lapunk Márka Szabolcsot a New York-i Columbia Egyetem nyíregyházi származású asztrofizikus professzorát kérdezte arról, mégis mit várhatunk a jövő állami és magán űrprogramjaitól. A tudós egészen elképesztő lehetséges vívmányokról számolt be, melyek az egész világ hasznát szolgálhatják a jövőben.

Márka Szabolcs szerint a elhivatott fiatal elmék és a külföldön élő magyar agyak jelentős tapasztalata és összeköttetései, egyedülálló lehetőséget nyitnak a jövő űrkutatásában Fotó: Zsigmond Viola

Magyarország kimagasló potenciálja a műszeres és emberi űrkutatásban egy nemzeti kincs lehet a jövőben. Az országnak nem felzárkóznia, hanem vezetnie kell a tudományos munkát az űrgazdaság területén, ami robbanásszerű növekedést érhet el a következő évszázad során

 — magyarázza a professzor, aki kiemeli, hogy Magyarországnak jelentős történelme van az űrkutatásban, ugyanis a magyarok által kifejlesztett és Farkas Bertalan által az űrbe repített Pille műszert a mai napig használják az űrben lévő kozmikus sugárzás mérésére nem beszélve arról, hogy Farkas Bertalan mellett Simonyi Károly, bár nem hazai színekben, szintén járt már a világűrben. Márka Szabolcs szerint Magyarországnak is komoly esélye van arra, hogy meghódítsa az űrt, sőt ahhoz is, hogy azon keresztül profitot termeljen.

KAPU Tibor
Kapu Tibor hatalmas eredményre lehet képes az űrkutatás terén Fotó: KKM /  MTI

Csak képzeljük el, hogy mekkora szenzáció lenne, ha a SpaceX először szállítana emberi utasokat Kaliforniából a Balatonra

 — hoz fel egy kézenfekvő példát a tudós, aki elmagyarázza, hogy az űr érintésével működő elképesztően gyors szállítás mára már a valóság a katonai berkekben, így csak egy lépésre vagyunk attól, hogy utazni is lehessen. Ám amíg a szállítás működik, az űrbányászat is hatalmas lehetőség, ugyanis az űrben számtalan értékes nyersanyag lelhető fel.

A kvantum-kommunikáció is egy elképesztő lehetőség, hiszen minden adat teljes biztonsággal szállítható, ráadásul a másodperc törtrésze alatt

 — magyarázza a professzor, aki szerint erre a legjobb példa az internet, mely sokkal biztonságosabban is működhetne ezen elv alapján, ráadásul mi magyarok is élen jártunk és járunk a kvantum fizikában. Márka Szabolcs szerint a hazai képzett és elhivatott fiatal elmék és a külföldön élő magyar agyak jelentős tapasztalata és összeköttetései, egyedülálló lehetőséget nyitnak meg a jövő űrkutatásában.

 

origo.hu

Elképesztő dolog miatt támadják a Miss Influencer Hungary győztesét

ripost.hu

Fuldoklik az idegességtől a magyar sztárséf, botrány, amit valaki megtett a Michelin-csillagos étteremében

borsonline.hu

"Hogy ő hogy dolgozza fel, azzal nem tudok mit kezdeni" - Szőke Zsuzsi megszólalt a szakításról

vg.hu

Észak-koreai katonák érkeznek hamarosan Ukrajnába

life.hu

Ben Affleck még mindig szereti Jennifer Lopezt: itt a bizonyíték

hirtv.hu

Gyurcsány Magyar Péternek: „Köszönjél kezét csókolommal, jó?”

ripost.hu

Lehetetlen földrajzi kvíz: mennyire ismered Magyarország településeit?

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Nehogy kiöntsd a kovászos uborka levét, eszméletlen, mire jó

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

ripost.hu

Ez a teszt olyat fed fel rólad, amit valószínűleg nem is sejtettél

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Brüsszel rohan a háború felé: két háborúpárti nő kerülhet az EU élére

INSIDER

Magyar Péter részeg balhéja: itt a teljes történet - fotók, videók!

INSIDER

Macron, Scholz, Meloni: Európa nagyhatalmainak vezetőivel tárgyal Orbán Viktor

INSIDER

Otthonfelújítási támogatás: javultak a feltételek, íme a részletek!

INSIDER

Veszélyes medvék és farkasok lepték el az erdőt: ezt tedd, ha találkozol velük!

INSIDER

Hős kamionosok mentették meg a menet közben kigyulladt furgon sofőrjét Debrecenben

INSIDER

Hatalmas durranásra riadt fel egész Kóka, megrázó tragédia történt

INSIDER

Eltűnt egy 21 éves lány a Fishing on Orfű fesztiválon - drónnal és kutyákkal keresi a rendőrség Anitát