INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.03.07.

Orbán Viktor csütörtökön útnak indul: az év legfontosabb találkozójára készül

A magyar miniszterelnök Amerikába utazik, ahol találkozik Donald Trumppal is.

A New York Times amerikai lap írta meg először, hogy március 8-án személyesen találkozik egymással Orbán Viktor és Donald Trump volt (és leendő?) amerikai elnök. A hírt azóta mindkét oldalról hivatalosan is megerősítették, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a következő két nap programját is felvázolta a sajtónak. 

A két vezető legutóbb másfél évvel ezelőtt találkozott egymással. Donald Trump elnöksége alatt nagyon jó kapcsolat volt a magyar és az amerikai kormányok között  Fotó: MTI

Orbán Viktor március 7-én Washingtonban Kevin Robertsszel, a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage Foundation elnökével folytat panelbeszélgetést 

„az Egyesült Államok és Magyarország kapcsolatainak jövője” címmel – a magyar stratégiai gondolkodásról a kialakuló globális biztonsági, gazdasági és társadalmi konfliktusok korszakában. A szóvivő ezenkívül megerősítette azt is, hogy a magyar kormányfő március 8-án Floridában találkozik Donald Trumppal. A két politikus legutóbb másfél évvel ezelőtt találkozott egymással, akkor a volt elnök New Jersey-i golfklubja adott helyszínt a megbeszélésnek. 

Trump újra esélyes az elnöki címre

Minden jel arra utal, hogy a demokraták oldaláról Joe Biden jelenlegi amerikai elnök és Donald Trump republikánus jelölt mérkőzik majd meg ismét az USA elnöki székéért a 2024. november 5-én esedékes választásokon. Ha úgy adódik, hogy a republikánusok legyőzik a demokratákat, akkor Trump lehet az első, aki úgy térhet vissza az elnöki posztra, hogy a két elnöki ciklusa között más személy is betöltötte ezt a tisztséget.

Trump tarolt a szuperkedden is

A republikánusoknál Donald Trump egyetlen kivétellel mindenütt győzelmet ért el az elnökjelöltségért Nikki Haley-vel folytatott versenyben a híres "szuperkedden", amikor 15 államban is megmérkőznek a jelöltek. Ez azt jelenti, hogy szinte biztos az elnökjelöltsége: Donald Trump elnökjelölti delegáltjainak száma meghaladja az ezret. Az elnökjelöltség elnyeréséhez 1215 delegálti szavazatra van szükség, amit heteken belül megszerezhet, ezzel matematikailag is biztossá válik a többsége. A volt elnök a beszédében már a novemberi választásra koncentrált. „November 5. úgy lesz feljegyezve, mint az országunk történetének legfontosabb napja” – mondta Trump. Republikánus ellenfele, Nikki Haley nem mondott beszédet az eredmények után, és az elemzők arra számítanak, hogy hamarosan bejelenti, hogy kiszáll a versenyből. 

Trump ellenfele az elnökválasztáson szinte biztosan a jelenlegi demokrata elnök, Joe Biden lesz, aki szintén tarolt a "szuperkedden", és aki ellen Trumpnak vannak nagyobb esélyei a győzelemre.

 

A magyarok többsége szerint Donald Trump győzelme jobb lenne hazánknak

A Real-PR 93. friss kutatása szerint a magyarok többsége Trump győzelmét tartaná jobbnak Magyarország szempontjából. 2023 novemberében még a felnőtt lakosság relatív többsége (47 százalék) tartotta Magyarország szempontjából jobbnak Trump visszatérését, 2024 februárjában arányuk már eléri a társadalom abszolút többségét (51 százalék).

A magyarok többsége Donald Trumpot szeretné amerikai elnöknek  Forrás: Real-PR 93

A felmérés szerint azok aránya, akik szerint Joe Biden jelenlegi elnök újraválasztása lenne jobb Magyarország szempontjából, stabilan alacsony maradt (novemberben 22 százalék, februárban 23 százalék). Ezzel szemben több mint kétszer annyian tartanák kedvezőbbnek számunkra lehetséges ellenfele sikerét.  

Donald Trump jelentheti a békét

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban arról beszélt az ENSZ-ben, hogy a magyar kormány azt szeretné, ha a világ békésebb hely lenne, s ha a magyar–amerikai kapcsolatok jól alakulnának az elkövetkezendő időszakban, márpedig mindkét ügy szempontjából Donald Trump győzelme lenne kedvező az amerikai elnökválasztáson.

Amikor Donald Trump volt az Egyesült Államok elnöke, akkor a csúcspontján volt a magyar–amerikai kapcsolatrendszer politikai lába is […] És amikor Donald Trump volt az elnök, akkor az erős amerikai vezető személye meg tudta előzni a világon a fegyveres konfliktusok kialakulását.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a tapasztalataik arra mutatnak, hogyha Donald Trump lett volna az amerikai elnök az elmúlt években is, akkor most Ukrajnában nem lenne háború, és a közel-keleti krízist is gyorsabban megoldhatták volna. Utóbbi kapcsán arra emlékeztetett, hogy az Ábrahám-megállapodások hosszú évtizedek kudarcai után először hozták el a békés együttélés reményét a különböző civilizációk és nemzetiségek között a közel-keleti térségben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döbbenetes videó leplezi le Brüsszel hazugságát az oroszokról

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

borsonline.hu

Kínos baki a TV2 forgatásán: Marics Peti olyat hibázott, hogy még a játékot is félbe kellett szakítani

mandiner.hu

Cseh Katka titka nem titok többé, lebukott a díszpinty

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

magyarnemzet.hu

Oroszország egy jóval nagyobb háborúra készül + videó

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

travelo.hu

Megtalálták az okot, hogy miért haltak ki a maják! Vajon mi biztonságban vagyunk?

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Menczer Tamás: Elsők vagyunk. Megint!

INSIDER

"Földönfutóvá váltak" - Csikk miatt égett le a lakásuk, így él most a kaposvári házaspár

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi