INSIDER

Szerző t.t.

Létrehozva: 2024.03.18.
Módosítva: 2024.03.18.

Emmanuel Macron összevissza beszél, háborúba sodorná Európát

Egyre erősebb nyilatkozatok hangoznak el a francia elnöktől. Már azt is szóba hozta, hogy nem csak az oroszoknak, neki is vannak atomfegyverei.

Emmanuel Macron francia elnök február 26-án, egy Párizsban tartott informális csúcstalálkozón szólt először arról, hogy a jövőben nem zárható ki nyugati csapatok Ukrajnába küldése, hogy Oroszország ne nyerhesse meg az ukrajnai háborút. Ezután egy sor ország, az USA, Németország és a NATO-főtitkára is jelezte, nem áll szándékukba katonák küldése Ukrajnába. Orbán Viktor pedig március 15-i ünnepi beszédében is világossá tette: "mi itt, Budapesten ismerjük a háborút. Halottak százezrei, hadirokkantak, özvegyek árvák, lerombolt hidak, bombatölcsérek, földönfutóvá tett emberek tízezrei; egy emberöltő és egy nemzedék élete ment rá az utolsó háborúra."  Kijelentette: Magyarország csak a békével járhat jól, nem kérünk a háborúból.

Macron nem zárja ki nyugati csapatok küldését Ukrajnába, ami a harmadik világháború kockázatával járna - Fotó: AFP

Macron azóta a saját álláspontja mellé állította a cseh elnököt, a lengyel miniszterelnököt, és már Finnország, de a balti államok sem zárják ki a belépést a háborúba. A Taurus-botrány kirobbanásával az is napvilágot látott, hogy a brit cirkálórakéták Oroszország elleni csapásainak előkészítésében a szigetország szakértői segítik az ukránokat. Ugyanakkor a német kancellár eddig megakadályozta, hogy Németország Taurusokat adjon az ukránoknak.
Ilyen előzmények után került sor pénteken Macron, Scholz kancellár és Tusk lengyel miniszterelnök berlini találkozójára, ahol Ukrajna számára további fegyverbeszerzésekről állapodtak meg.
A találkozó után Macron a Le Parisien című lapnak azt mondta: 

"lehet, hogy egy bizonyos ponton - nem akarom, nem én kezdeményezem - az orosz erőkkel szemben szükség lesz szárazföldi műveletekre, bármi legyen is az". 

A Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombáknál jóval hatalmasabb atomarzenálók állnak egymással szemben  Kelet és Nyugat között - Fotó: Image Source via AFP

Közölte, Franciaország rendelkezik nukleáris fegyverekkel, és fenntartja, megerősíti hivatásos hadseregét". Oroszországra utalva hozzátette: "Nem szabad hagynunk, hogy megfélemlítsenek bennünket, nem egy nagyhatalommal állunk szemben. Oroszország atomfegyverekkel rendelkező középhatalom, a GDP-je sokkal alacsonyabb, mint az európaiaké, alacsonyabb, mint Németországé vagy Franciaországé" - hangoztatta a francia elnök. Macron ezzel Vlagyimir Putyin nyilatkozatára utalt, hogy bizonyos esetekben Moszkva nem habozik bevetni a nukleáris arzenált.
Az éles háborúpárti nyilatkozatok után a Politico értesülése szerint Macron nyilatkozott egy ukrán tévének, és közölte, hogy országa arra fogja kérni Oroszországot, hogy a párizsi olimpia idejére legyen tűzszünet Ukrajnában. „Ez a béke üzenete”, Franciaország az olimpiai mozgalom szellemében kérné ezt az oroszoktól. Erre az ötletre egyébként az oroszok egyből reagáltak is, szerintük Emmanuel Macron francia elnöknek fel kellene hagynia a fegyverek Kijevbe küldésével.

Megszólalt az olasz kormány is a berlini hármas találkozóval kapcsolatban. Az olasz védelmi miniszter szerint nem hozhat döntéseket szűk körű találkozókon két vagy három ország a 27 tagú Európai Unión belül. Közölte:  Olaszországban "mindenki aggódik, és sokan félnek" az ukrajnai háborús helyzet esetleges rosszabbodása miatt, és a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni!"    Antonio Tajani külügyminiszter pedig Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva azt mondta: Róma az első pillanattól az Európa kapujában álló Ukrajna oldalán áll, "de nem állunk háborúban Oroszországgal. A mi célunk a béke elérése, nem pedig a háború kiszélesítése" - szögezte le az olasz diplomácia vezetője. Tajani korábban azt mondta, "hiba lenne belépni Ukrajnába. Nekünk segítenünk kell Ukrajnát védekezni. De ha mi belépünk háborúzni Oroszországgal, ez a harmadik világháború kockáztatását jelentené".

 

Szijjártó Péter: most a legkritikusabb a helyzet Európában
 

Az elmúlt két év és lassan egy hónap alatt most a legkritikusabb a helyzet Európában, a világháborús veszély réme egyre erőteljesebb - írta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán, mielőtt elutazott az EU külügyminisztereinek tanácskozására. A nyugat-európai vezetőknek be kellene látniuk, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos stratégiájuk megbukott, és ha csak fele annyi energiát tettek volna a béketeremtésbe, mint a fegyverszállításokba, már rég fegyverszünet lenne" - fogalmazott a tárcavezető. Hozzátette, ehelyett francia vezetéssel, a "legjobb védekezés a támadás" elvét alkalmazva, immár a direkt világháborús veszély szítása zajlik.
A szárazföldi csapatok lehetséges Ukrajnába küldése a háború kiterjedésének veszélyét hozza magával, ráadásul totálisan ellentétes az eddigi NATO-döntésekkel - hangsúlyozta. 

"Mi nem akarunk háborút Európában, s reméljük, hogy európai kollégáink sem folytatják a játékot a tűzzel"

 - írta Szijjártó Péter.

 

 

origo.hu

Itt van a kisgyereket felrúgó Agócs Tibor újabb vállalhatatlan magyarázkodása

ripost.hu

„Ez az ember sosem volt karatés” - A harcművész társadalom egyöntetűen elítéli a gyermekfelrúgó edzőt

borsonline.hu

„Nem tudom, mit fogok csinálni nélküle" – 3 gyermekét és rákos férjét hagyta hátra az elhunyt családanya

vg.hu

Munka Ausztriában: rekordot döntöttek a magyarok – már mi dolgozunk a legtöbben az osztrákoknál

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

hirtv.hu

A CNN már ott tart, hogy megnevezte Biden utód aspiránsait

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

astronet.hu

A Mars az Ikrek jelébe lép, és utat mutat nekünk

ripost.hu

Akikért hiába teszel meg bármit: ez a 4 csillagjegy a leghálátlanabb mind közül

ripost.hu

Melyik állatot láttad meg először a képen? Lelked titkait árulja el ez a személyiségteszt

ripost.hu

Most jött a hír: iszonyat az autópályán, 11 ember meghalt, zajlik a mentés

ripost.hu

Rémálommá vált a családi nyaralás: lánya talált rá holtan a 3 gyermekes édesanyára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiszámoltuk: 2500 forintból kihozható egy családnak a lecsó

INSIDER

Szolnoki kalandpark-botrány: új gyermekvédelmi intézkedésekről dönthet a kormány

INSIDER

Orbán Viktor: elviselhetetlen és tűrhetetlen, ami a szolnoki kalandparkban történt

INSIDER

Orbán Viktor: Folytatni fogom a békemissziót

INSIDER

Megszólalt a gyereket felrúgó karateedző, hihetetlen, mit mondott

INSIDER

Csodás együttállás: ezt hozza el most számodra a Mars és az Uránusz égi párosa

INSIDER

Érdemes lesz az égre nézni: lenyűgözően ritka égi jelenség ragyog fel

INSIDER

Ezért nem találják itthon a kisfiút felrugó karatemestert - Ismerősei tudják, melyik országban lehet