kulcsár edina
Utánajártunk, hogyan főzzük meg a legjobb húsvéti sonkát. Dzsoni,a hentes saját receptjét is elmondja
A sonkafőzéshez nem kell mesterszakácsnak lenni, de hogy jó szaftos húst együnk, ahhoz nem árt némi trükk és egy jó hentes, aki nemcsak a sonkát, hanem tanácsot is ad az ünnepi étel elkészítéséhez. Megkérdeztük tehát Dzsonit, a fővárosi hentest a sonkafőzés titkáról.
A szakember elmondta nekünk, hogy az alapanyag a legfontosabb, mert rossz sonkából nem lehet jót csinálni. Ízetlen és sótlan lesz a végeredmény és még a kedvünk is elmegy a ünnepléstől.
Fontos hogy jó házisonkát vegyünk. Rendes bőrös húsokból készül az igazi kötözött sonka, amelyet négy-öt hétig kell sózni és forgatni, majd akácfával füstölni két napig és kész is. Az igazán jó hús, kicsit szaftos, mert a parasztsonka nem lehet száraz és a zsíros is, amitől még jobb lesz az íze és hát a zsírosabb húst könnyebb emészteni is.
Egy jó akácfával füstölt sonkának a színén is látszik a minősége. A házi mindig jobb, mint a gyorspácolt vizes sonka, ami olyan mint a cipőtalp, ízetlen és ehetetlen. A jó sonkánál ez a titok, a többi már rajtunk áll.
Először is tegyük a sonkát egy akkora fazékba, amely teljesen ellepi a húst. Adjunk hozzá babérlevelet és egész borsot, de zöld fűszereket, kakukkfüvet is hozzáadhatunk a főzőléhez. Hagymát és fokhagymát is tegyünk a sonka mellé, nehogy kihagyjuk ezeket a legfontosabb alapanyagokat, majd vízben forraljuk fel. Sokáig közepes hőfokon főzzük, hogy gyöngyözzön az a víz. Só, az nem kell - tanácsolta a hentes, aki már lassan harminc éve, saját készítésű sonkával várja a vásárlókat.
Ha a hús megfőtt, ez azért legalább két-három óra is lehet, hagyjuk a sonkát a saját levében kihűlni azért, hogy ne szakadjon fel a hús. Késsel vagy tűvel tesztelhetjük a sonkát mennyire puhult meg. Majd az összehúzó kötelet a két végéről levágni. Amikor a vízben ázó sonka hideg lesz, akkor nagyon könnyen lehet levenni róla a hálót és ezt követően a felszeletelés is olyan lesz, mintha vajat vágnánk. A sonkalét érdemes két részre osztani és az egyiket félretenni későbbre egy jó kis bableveshez, a másikban pedig a tojást és az egész burgonyát héjában megfőzni, mert isteni íze lesz.
A szépen felszeletelt sonkát pedig a megfőtt krumplival és tojással tálaljuk. A házi tormát mindenki saját ízlése szerint válasszon. A kalácsot pedig senki ne hagyja ki az étkezésnél. Isteni a sós sonka édes kaláccsal és tojással, hozzá a házi tormával igazán fejedelmi vacsorában lesz részünk húsvétkor.