kulcsár edina
A húsvétvasárnapi ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke a sonka. De hol és milyen sonkát érdemes vásárolni? Megkérdeztük olvasóinkat, hogy ők mire esküsznek, ha húsvéti sonkáról van szó.
Közeleg a húsvét, ez pedig azt jelenti, hogy indul a roham a húsvétvasárnapi menü egyik fontos eleméért, vagyis a sonkáért. A Facebookon arról kérdeztük a Ripost olvasóit, hogy ők hol szerzik be a húsvéti sonkát.
Akadtak szokatlan válaszok is a kommentek között: Gábor például meg sem áll Ausztriáig a jóféle húsvéti sonkáért. A legtöbben nem cifrázzák túl a sonka beszerzését, így Zsuzsa sem, aki másokhoz hasonlóan húsboltban veszi meg a húsvéti menüt. Beáta a szeletelt és vákuumfóliázott sonkára esküszik. Azt írta:
Sokféle különleges sonkát szoktam venni és ezekből állítom össze a húsvéti tálat, mert szeretem a különféle ízeket, textúrákat.
Tamás azt írta, hogy ő csakis faluhelyen hajlandó megvenni a húsvéti sonkát, míg Ildikó már évek óta őstermelőtől vásárol, ráadásul mindig ugyanattól. László azt írta:
Ugyanott veszem meg a húsvéti sonkát, ahol egész évben: helyi kistermelőknél. Az ugyanis tényleg sonka, nem pedig vizes hús!
– teszi hozzá. Ferenc és Tamás is a helyi gazdák termékeit részesítik előnyben, miután nem bíznak a bolti sonkák minőségében, illetve azok árait is túlságosan magasnak gondolják. Etelka a piacra megy sonkát venni, ahogyan Andrea is teszi, aki már túl is van az idei húsvéti sonkavásárláson. Beáta azt írta: "füstölt tarját vásárolok, de csakis saját hentesnél."
Ilona sehol nem vesz sonkát, mert szerinte borsos ára van és meg is van nélküle: "Vendégem úgysem lesz."
Erika is kihagyja a sonkát a húsvéti ünnepi menüből, mert ahogy ő fogalmazott:
Aranyáron van a sonka, aminek az árából meg tudom venni a teljes ünnepi menüt!
Gergely szerint sonka nélkül is van húsvét!
Mi inkább kirándulunk egyet!
– árulta el.
Sokan nem a magas ár vagy a minőségbeli kifogások miatt nem vásárolnak sonkát, hanem mert inkább előállítják maguknak a húsvéti étket. Így van ezzel Margó, aki azt írta a Facebookon, hogy ő bizony készít magának sonkát és ugyanígy járt el Éva is, aki szintén házi sonkával készül húsvétra. Erzsébetnél és Andrásnál is már a kamrában van a sonka, Sándor pedig jelezte: ők húsvét előtt vágnak majd malacot. József is azt írta, hogy maga csinálja a sonkát húsvétra.
Négy disznót vágtam, igaz nem volt nehéz, hiszen hentes vagyok.
– tette hozzá.