RETRO RÁDIÓ

"A helyi kistermelőknél tényleg sonkát lehet kapni, nem pedig vizes húst!" – Ezeket mondták olvasóink a sonkabeszerzésről

Létrehozva2024. 03. 22. 06:00

A húsvétvasárnapi ünnepi asztal elmaradhatatlan kelléke a sonka. De hol és milyen sonkát érdemes vásárolni? Megkérdeztük olvasóinkat, hogy ők mire esküsznek, ha húsvéti sonkáról van szó.

Közeleg a húsvét, ez pedig azt jelenti, hogy indul a roham a húsvétvasárnapi menü egyik fontos eleméért, vagyis a sonkáért. A Facebookon arról kérdeztük a Ripost olvasóit, hogy ők hol szerzik be a húsvéti sonkát.

A piactól a kistermelőkön át a hentesig rengeteg helyen lehet beszerezni a húsvéti sonkát / Fotó: Nicolas Postiglioni / Pexels (illusztráció)

Akadtak szokatlan válaszok is a kommentek között: Gábor például meg sem áll Ausztriáig a jóféle húsvéti sonkáért. A legtöbben nem cifrázzák túl a sonka beszerzését, így Zsuzsa sem, aki másokhoz hasonlóan húsboltban veszi meg a húsvéti menüt. Beáta a szeletelt és vákuumfóliázott sonkára esküszik. Azt írta:

Sokféle különleges sonkát szoktam venni és ezekből állítom össze a húsvéti tálat, mert szeretem a különféle ízeket, textúrákat.

Tamás azt írta, hogy ő csakis faluhelyen hajlandó megvenni a húsvéti sonkát, míg Ildikó már évek óta őstermelőtől vásárol, ráadásul mindig ugyanattól. László azt írta: 

Ugyanott veszem meg a húsvéti sonkát, ahol egész évben: helyi kistermelőknél. Az ugyanis tényleg sonka, nem pedig vizes hús!

– teszi hozzá. Ferenc és Tamás is a helyi gazdák termékeit részesítik előnyben, miután nem bíznak a bolti sonkák minőségében, illetve azok árait is túlságosan magasnak gondolják. Etelka a piacra megy sonkát venni, ahogyan Andrea is teszi, aki már túl is van az idei húsvéti sonkavásárláson. Beáta azt írta: "füstölt tarját vásárolok, de csakis saját hentesnél."

Ilona sehol nem vesz sonkát, mert szerinte borsos ára van és meg is van nélküle: "Vendégem úgysem lesz."

Erika is kihagyja a sonkát a húsvéti ünnepi menüből, mert ahogy ő fogalmazott: 

Aranyáron van a sonka, aminek az árából meg tudom venni a teljes ünnepi menüt!

Gergely szerint sonka nélkül is van húsvét! 

Mi inkább kirándulunk egyet!

– árulta el.

Sokan nem a magas ár vagy a minőségbeli kifogások miatt nem vásárolnak sonkát, hanem mert inkább előállítják maguknak a húsvéti étket. Így van ezzel Margó, aki azt írta a Facebookon, hogy ő bizony készít magának sonkát és ugyanígy járt el Éva is, aki szintén házi sonkával készül húsvétra. Erzsébetnél és Andrásnál is már a kamrában van a sonka, Sándor pedig jelezte: ők húsvét előtt vágnak majd malacot. József is azt írta, hogy maga csinálja a sonkát húsvétra.

Négy disznót vágtam, igaz nem volt nehéz, hiszen hentes vagyok.

– tette hozzá.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.