Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
INSIDER

Szerző Kóré Károly

Létrehozva: 2024.03.31.

Ez a húsvéti étel jelképezi Krisztus könnyeit - a te ünnepi asztalodon is ott van

Mit jelképez a húsvéti sonka, a tojás és a kalács? Miért fogyasztjuk ezeket? Erről beszélgettünk Paskó Csaba katolikus pappal, aki nem mellesleg séfként is elismert szakember.

Szerző Kóré Károly

Hagyományos ételek kerülnek a legtöbb helyen a húsvéti asztalra. Paskó Csaba, vajdasági katolikus magyar pap és séf készséggel beszélt lapunknak a különböző fogások eredetéről és értelméről.

A húsvéti ételek kultúrájáról mesélt a Ripostnak a katolikus pap, Paskó Csaba, aki a konyhában is megállja a helyét, nem csak a szószéken Fotó: Paskó Csaba

Húsvét legfontosabb tartalma, hogy a megtestesült, 2. isteni személy önként vállalta értünk a kereszthalált, majd feltámadt. Természetesen minden keresztény nemzetnek megvannak a maga ünnepi hagyományai is, melyek azt is magukba foglalják, hogy mi kerül az asztalra

 – mondta a katolikus pap, és hozzátette: természetes, hogy minden országban az évszakhoz, és a térséghez köthető alapanyagokból készítik el a menüsort.

A feltámadás a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ezen a napon természetesen az emberiség újjászületésére is emlékezünk, hiszen egy új korszak kezdődött az Újszövetséggel. Én, mint szakács természetesen mindig is élénken érdeklődtem a hagyományos húsvéti ételek iránt – szögezte le Paskó Csaba atya, és emlékeztetett rá, hogy a húsvéti időszakot egy 40 napos böjt előzi meg. Ez azért érdekes, mert a koplalás és az önmegtartóztatás hetei után a bőség megélése következik az ünnep alkalmával.

Tipikus húsvéti étel a bárány, a tojás, és a kalács, de természetesen nem feledkezhetünk meg a sonkáról sem. Télen sok helyen szokás disznótorost fogyasztani. A kolbász és a hurka rövid ideig készül, ám a jó minőségű sonkát hónapokig érlelik, és éppen húsvétra válik élvezhetővé 

– mondta a séf-pap.

A sonka mellé nyilván nélkülözhetetlen a retek és az újhagyma. Méltatlanul kevés figyelmet kap a torma. Ez a húsvéti menü legerősebb étele, ami arra is emlékeztet, hogy a zsidóság a pészahra emlékezve keserű salátát fogyasztott a széderesteken. Ezek a mi számunkra Krisztus keserűségét és a könnyeinket jelképezik. Papként természetesen nem pártolom a babonákat, mégis érdemes megemlíteni, hogy a népi hiedelmek szerint a torma távol tartja tőlünk a rosszat – fejtette ki Paskó Csaba. A gasztronómia szakértője megjegyezte, hogy a csípős kiegészítő az emésztést is elősegíti.

A zsidóknál a sertés tisztátalan állat, ezért egy vallásos zsidó még a házába sem viszi be. Nálunk azonban semmi sem tiltja a fogyasztását. Tudni kell, hogy régen, amikor még nem léteztek hűtőgépek, az egyik leghatékonyabb tartósítási módszer a füstölés volt. Ezért választották a sonka esetében ezt az eljárást – magyarázta Csaba atya.

 

Ezt jelképezi a tojás és a kalács

A tojás, az újjászületést jelképezi. Az egyház szerint a piros szín a mártírok vérét testesíti meg, így lett a piros tojás a húsvét egyik legfontosabb szimbóluma.

A kalács a kenyér ünnepi, húsvéti változata.

 

Szerző Kóré Károly

Ez is érdekelhet

origo.hu

Melyik országba elég utazáskor csak a magyar személyi igazolvány?

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

life.hu

Victoria Beckham ilyen valójában: kitálaltak a zárt ajtók mögötti viselkedéséről

vg.hu

Friss bejelentés: a kormány meghosszabbítja a kedvezményes lakásáfát

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Top 5: Ekkor nézz az égre és minden vágyad teljesül

INSIDER

„Betörte a fejét és addig rugdosta, míg leszakadt a lépe, mégis visszament a bántalmazójához” - családja aggódik Andreáért

INSIDER

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

INSIDER

Gyász: meghalt Simon István