RETRO RÁDIÓ

Ez a húsvéti étel jelképezi Krisztus könnyeit - a te ünnepi asztalodon is ott van

Létrehozva2024. 03. 31. 08:30

Mit jelképez a húsvéti sonka, a tojás és a kalács? Miért fogyasztjuk ezeket? Erről beszélgettünk Paskó Csaba katolikus pappal, aki nem mellesleg séfként is elismert szakember.

Hagyományos ételek kerülnek a legtöbb helyen a húsvéti asztalra. Paskó Csaba, vajdasági katolikus magyar pap és séf készséggel beszélt lapunknak a különböző fogások eredetéről és értelméről.

A húsvéti ételek kultúrájáról mesélt a Ripostnak a katolikus pap, Paskó Csaba, aki a konyhában is megállja a helyét, nem csak a szószéken Fotó: Paskó Csaba

Húsvét legfontosabb tartalma, hogy a megtestesült, 2. isteni személy önként vállalta értünk a kereszthalált, majd feltámadt. Természetesen minden keresztény nemzetnek megvannak a maga ünnepi hagyományai is, melyek azt is magukba foglalják, hogy mi kerül az asztalra

 – mondta a katolikus pap, és hozzátette: természetes, hogy minden országban az évszakhoz, és a térséghez köthető alapanyagokból készítik el a menüsort.

A feltámadás a kereszténység legnagyobb ünnepe. Ezen a napon természetesen az emberiség újjászületésére is emlékezünk, hiszen egy új korszak kezdődött az Újszövetséggel. Én, mint szakács természetesen mindig is élénken érdeklődtem a hagyományos húsvéti ételek iránt – szögezte le Paskó Csaba atya, és emlékeztetett rá, hogy a húsvéti időszakot egy 40 napos böjt előzi meg. Ez azért érdekes, mert a koplalás és az önmegtartóztatás hetei után a bőség megélése következik az ünnep alkalmával.

Tipikus húsvéti étel a bárány, a tojás, és a kalács, de természetesen nem feledkezhetünk meg a sonkáról sem. Télen sok helyen szokás disznótorost fogyasztani. A kolbász és a hurka rövid ideig készül, ám a jó minőségű sonkát hónapokig érlelik, és éppen húsvétra válik élvezhetővé 

– mondta a séf-pap.

A sonka mellé nyilván nélkülözhetetlen a retek és az újhagyma. Méltatlanul kevés figyelmet kap a torma. Ez a húsvéti menü legerősebb étele, ami arra is emlékeztet, hogy a zsidóság a pészahra emlékezve keserű salátát fogyasztott a széderesteken. Ezek a mi számunkra Krisztus keserűségét és a könnyeinket jelképezik. Papként természetesen nem pártolom a babonákat, mégis érdemes megemlíteni, hogy a népi hiedelmek szerint a torma távol tartja tőlünk a rosszat – fejtette ki Paskó Csaba. A gasztronómia szakértője megjegyezte, hogy a csípős kiegészítő az emésztést is elősegíti.

A zsidóknál a sertés tisztátalan állat, ezért egy vallásos zsidó még a házába sem viszi be. Nálunk azonban semmi sem tiltja a fogyasztását. Tudni kell, hogy régen, amikor még nem léteztek hűtőgépek, az egyik leghatékonyabb tartósítási módszer a füstölés volt. Ezért választották a sonka esetében ezt az eljárást – magyarázta Csaba atya.

 

Ezt jelképezi a tojás és a kalács

A tojás, az újjászületést jelképezi. Az egyház szerint a piros szín a mártírok vérét testesíti meg, így lett a piros tojás a húsvét egyik legfontosabb szimbóluma.

A kalács a kenyér ünnepi, húsvéti változata.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.