tóth gabi
A 40 napos böjt jó alkalom a test és a lélek együttes megtisztítására, azonban érdemes odafigyelni, hogy milyen ételeket viszünk be a szervezetünkbe, hiszen veszélyes is lehet, ha nem jól csináljuk.
Február 22-én, hamvazószerdán kezdődött a 40 napos nagyböjt, amely egészen húsvét vasárnapig tart. A keresztény hagyomány legáltalánosabb étkezési szabálya, hogy a 40 napos böjt időszak alatt tartózkodjunk a hústól.
Lapunk egy dietetikus segítségét kérte, hogy mire is figyeljen, aki ilyesmire vállalkozik.
Ilyenkor a legfontosabb, hogy pótoljuk a B12 vitamint, amely a húsokban és a tejtermékekben található meg. Az energia-vitaminként is ismert B12 hiánya hosszútávon fáradsághoz és koncentrációképesség csökkenéséhez vezethet, így mindenképp érdemes, pótolni azt, pl. a sörélesztő pehellyel, tejtermékekkel, tojással
– mondta Ressely-Szarvas Veronika.
Már Szent Ágoston is ekképp értelmezte a böjtöt: „a böjt értelme nem az, hogy gyűlöljük a testünket, hanem hogy a szenvedélyek rossz szokásai ellen küzdjünk, s így hozzájáruljunk a test egészségéhez.”
Ressely-Szarvas Veronika szerint a legnagyobb veszélyt az jelentheti, ha nem vagyunk elég tudatosak és túlzásokba esünk; ha egyszerre túl sok mindent hagyunk el étrendünkből, komoly egészségügyi problémák léphetnek fel.
Fontos figyelni arra a tényezőre is, hogy az étkezés örömforrás, s ha hosszútávon megvonunk magunktól minden olyan ételt, amit szeretünk, az lelki problémákhoz, depresszióhoz is vezethet
– emelte ki a szakember.
A 40 nap alatt akár vegetáriánus, akár vegán étkezést választunk, érdemes előtte alaposan felkészülni, hogy a megfelelő húspótló alternatívák kombinációjával teljes értékű fehérjéhez juthasson szervezetünk. A sokféle receptötletek összegyűjtésével elkerülhető az az általános látásmód, hogy a vegetáriánus étkezés kimerül csupán a rántott sajtban, a megfelelő felkészültséggel széles körűvé, színessé és élvezhetővé tehetjük a húsmentes táplálkozást is. Sok internetes portállal együtt a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is nagy fókuszt helyez a megfelelő étkezésre és sok hasznos tanácsot is kínál a böjtölőknek.
A dietetikus felhívta a figyelmet arra is, ha valaki bármilyen evészavarban, alultápláltságban szenved (pl. aneroxia, bulimia) kifejezetten káros a 40 napos böjt, akinek valamilyen betegsége van, érdemes előtte egy dietetikussal konzultálni.
A régi korok emberei úgy vélték, hogy a hét napjai szoros kapcsolatban állnak a különböző égitestekkel és mindegyikhez társul egy-egy gabona. Aki a hagyományos népi böjt szabályait választja, nem kell gondolkodnia azon, hogy az adott napon milyen gabonafélét válasszon.
Hétfő: a Hold és a rizs napja
Kedd: a Mars és az árpa napja
Szerda: a Merkúr és a köles, meg a hajdina napja
Csütörtök: a Jupiter és a rozs napja
Péntek: a Vénusz és a zab napja
Szombat: a Szaturnusz és a kukorica napja
Vasárnap: a Nap és a búza napja