kulcsár edina
A laboratóriumban tenyésztett húsokkal már régóta kísérleteznek és most itt az újabb őrület. Ezúttal a kávétermesztés környezeti lábnyomát csökkentenék azzal, hogy sejttenyésztéssel állítják elő.
Miközben a laboratóriumi körülmények között, sejttenyésztéssel előállított hús gyártása még gyerekcipőben jár -és az EU-ban nem is engedélyezett-, máris itt a legújabb innováció, a sejttenyésztett kávé.
Az ilyen irányú fejlesztések egyik alapja, hogy a fogyasztók egyre tudatosabbak és kritikusabbak az elfogyasztott termékek környezeti lábnyomával kapcsolatban, ami sok termék (pl. marhahús, kávé) esetében igen jelentős. Vagyis az emberek szeretnék, ha a kedvenc termékeik ugyanabban a minőségben, de kevesebb energia, víz és más erőforrás felhasználásával „készülhetnének” el. Ennek pedig egyik módja a laborban történő tenyésztés.
A kávénövényből származó sejteket steril körülmények között, bioreaktorokban szaporítják, majd a sejtbiomasszát betakarítják, szárítják és pörkölik. Míg a hagyományos módon termesztett kávét évente egyszer vagy kétszer lehet szüretelni, a laboratóriumban előállított kávé egy hónap alatt elkészíthető. A sejtalapú kávé illata és íze nagyon hasonlít a hagyományos kávééhoz, a biomassza szárítását és pörkölését ugyanis úgy alakították ki, hogy az a fogyasztók által megszokott aromát és ízt eredményezzen. Vagyis a kutatásban résztvevők szerint a sejttenyésztett kávé pont olyan, mint a hagyományos, csak sokkal környezetbarátabb módon van előállítva.
Az új kávétípust kifejlesztő tudós szerint a laboratóriumban termesztett kávé útja az élelmiszerboltok polcaiig és az emberek konyháiig még nagyon hosszú lesz. Az, hogy sikerült laboratóriumi körülmények között kávét előállítani, egy dolog, az pedig, hogy ez kereskedelmileg is életképes legyen egy másik-fogalmazott Dr. Heiko Rischerrel, a kutatást végző Finnországi Műszaki Kutatóközpont (VTT) vezető tudósa.
Európa a kávé fő piaca
Csak ez a régió 2021-ben több mint 3602 ezer tonna (3,6 millió tonna) zöldkávét importált, és becslések szerint az itt élők évente átlagosan 5 kg kávét fogyasztanak, fejenként. A tudósok szerint a laboratóriumban termesztett kávé segíthet az ilyen magas fokú igények kielégítésében, fenntartható módon.