tóth gabi
Sokaknak az első reggeli mozdulata az előző napról megmaradt kávét betenni a mikróba; ám ez nem a legszerencsésebb módja, hogy megmelegítsük az ébresztő feketénket. Mutatjuk, miért nem jó ötlet!
A hideg kávénak pocsék az íze, és az ember nem szeret pazarolni; ha maradt lefőve előző napról, nem szívesen önti ki, inkább megissza. A mikróban pedig gyorsan felmelegszik; ám bizonyára már te is észrevetted, hogy utána megváltozik az íze. Emellett pedig az egészségedre is káros lehet...
Sokkal keserűbb lesz
Főzés során a kávészemekben található savak felszabadulnak, és ez hozza létre az ital jellegzetes, keserű ízét. Azonban ha beteszed a mikróba a kihűlt kávét, nem csupán felmelegszik az ital, hanem folytatódik a főzési folyamat, vagyis még több keserű anyag kerül bele – így még a kedvenc kávéd sem lesz olyan finom, mint frissen lefőzve.
Az egészségednek is árthat
A Michigani Egyetem egyik tanulmánya szerint a mikróban újramelegített ételekben nem pusztul el az összes, betegséget okozó baktérium, ugyanis az ételben maradhatnak hideg pontok a mikrózás után. Ez nincs másképpen a kávé esetében sem; minél tovább állt, annál kockázatosabb mikróban újramelegíteni, főleg, ha cukor, és tej is van benne.
A legjobb, ha nem melegíted
Már 4-5 óra állás után is rengeteget veszít a kávé az aromájából, így akkor sem lenne olyan, mint frissen főzve, ha hidegen meginnád. Másnapra pedig szinte minden élvezeti értékét elveszíti. Ezért szakértők azt tanácsolják, hogy mindig csak annyi kávét főzz le, amennyi rögtön el is fogy; érdemes inkább rászánni az időt reggelente, hogy megfőzz egy adagot, semmint megmelegíteni. Ez akkor is igaz, ha tűzhelyen melegíted; így ugyan átforrósodik az egész folyadék, vagyis betegségeket nem kaphatsz el, ha megiszod – de az íze kellemetlen, túlságosan keserű lesz, és a kávé savassága is megnő.