tóth gabi
Lassan véget ér az idei farsangi időszak, de a boltok polcai még napokig roskadoznak az ünnepi finomságok súlya alatt. Milyen fajtájú fánkokat lehet az üzletekben kapni és miért pont fánkot kell ilyenkor enni?
A farsang egyik elengedhetetlen velejárója a fánk. Magyarországon a fánksütés hagyománya a Dunántúlról indult még az 1800-as években és vált egyre több helyen szokássá. De miért pont ezt az édességet szokás vízkereszttől hamvazószerdáig az asztalra tenni és mely fajtáit készítik itthon és a világ más tájain? Utánajártunk!
Fánkot már az ókori rómaiak is ettek, sőt, már ők is a tél végén, a tavasz kezdetekor fogyasztották. Arról, hogy hogyan terjedt el Európa szerte -és így nálunk is-, arról több legenda is létezik: az egyik ilyen szerint Beatrix Olaszországból hozta be Mátyás király udvarába a receptet, amit a tél végén rendezett karneválok keretében fogyasztottak a királyi udvarban. Egy másik történet szerint Marie Antoinette-nek köszönhető a fánk elterjedése, aki előszeretettel járta álruhában az utcákat, és az egyik ilyen kiruccanásán ismerkedett meg a fánkkal. Az első kóstolás után annyira ízlett neki, hogy a fánksütőt azonnal a palotába rendeltette-írja a funzine.hu. A harmadik legenda úgy szól, hogy Bécsben egy kenyereiről híres péktől halála után az özvegye vett át a pékséget, ahol egyik nap a kenyér nem készült el időben és a felháborodott vásárlók miatt a pékné olyannyira kijött a sodrából, hogy a kezében lévő kenyértésztát a háborgó várakozók fele hajította. A célzást elvétve a tészta végül a sistergő olajba repült, és a véletlenül elkészült fánk (a Krapfen, vagyis berlini fánk) osztatlan sikert aratott a vásárlók körében.
A hagyomány szerint a farsangi fánk fogyasztása, az újévi lencséhez hasonlóan, szerencsét, bő termést és kiadós pénzösszeget hoz a házhoz, de a szerelmi élet fellendítésében is segíthet: a lányok fánkadással jelezhették annak idején a kiszemeltjüknek az ismerkedési szándékukat, a párok pedig egy fánkon osztozva elmélyíthették kapcsolatukat, hiszen a fánk szélén körbefutó szalag a karikagyűrűt jelképezte. Emellett úgy tartották, hogy ha a böjti időszak előtt –fánkot sütöttek, és ettek, akkor a legerősebb tavaszi vihar sem képes elsöpörni a ház tetejét