Létrehozva: 2024.02.13.

Miért pont fánkot szokás farsangkor enni?

Lassan véget ér az idei farsangi időszak, de a boltok polcai még napokig roskadoznak az ünnepi finomságok súlya alatt. Milyen fajtájú fánkokat lehet az üzletekben kapni és miért pont fánkot kell ilyenkor enni?

A farsang egyik elengedhetetlen velejárója a fánk. Magyarországon a fánksütés hagyománya a Dunántúlról indult még az 1800-as években és vált egyre több helyen szokássá. De miért pont ezt az édességet szokás vízkereszttől hamvazószerdáig az asztalra tenni és mely fajtáit készítik itthon és a világ más tájain? Utánajártunk!

fánk, farsang, töltött fánk
 Miért pont fánkot kell ilyenkor enni? Fotó: Viktoria Hodos / Shutterstock

Hogy került a fánk Európába?

Fánkot már az ókori rómaiak is ettek, sőt, már ők is a tél végén, a tavasz kezdetekor fogyasztották. Arról, hogy hogyan terjedt el Európa szerte -és így nálunk is-, arról több legenda is létezik: az egyik ilyen szerint Beatrix Olaszországból hozta be Mátyás király udvarába a receptet, amit a tél végén rendezett karneválok keretében fogyasztottak a királyi udvarban. Egy másik történet szerint Marie Antoinette-nek köszönhető a fánk elterjedése, aki előszeretettel járta álruhában az utcákat, és az egyik ilyen kiruccanásán ismerkedett meg a fánkkal. Az első kóstolás után annyira ízlett neki, hogy a fánksütőt azonnal a palotába rendeltette-írja a funzine.hu. A harmadik legenda úgy szól, hogy Bécsben egy kenyereiről híres péktől halála után az özvegye vett át a pékséget, ahol egyik nap a kenyér nem készült el időben és a felháborodott vásárlók miatt a pékné olyannyira kijött a sodrából, hogy a kezében lévő kenyértésztát a háborgó várakozók fele hajította. A célzást elvétve a tészta végül a sistergő olajba repült, és a véletlenül elkészült fánk (a Krapfen, vagyis berlini fánk) osztatlan sikert aratott a vásárlók körében.

Miért pont fánkot eszünk farsangkor?

A hagyomány szerint a farsangi fánk fogyasztása, az újévi lencséhez hasonlóan, szerencsét, bő termést és kiadós pénzösszeget hoz a házhoz, de a szerelmi élet fellendítésében is segíthet: a lányok fánkadással jelezhették annak idején a kiszemeltjüknek az ismerkedési szándékukat, a párok pedig egy fánkon osztozva elmélyíthették kapcsolatukat, hiszen a fánk szélén körbefutó szalag a karikagyűrűt jelképezte. Emellett úgy tartották, hogy ha a böjti időszak előtt –fánkot sütöttek, és ettek, akkor a legerősebb tavaszi vihar sem képes elsöpörni a ház tetejét

Ma már sokféle fánk létezik. Fotó: Ripost

Ezt érdemes tudni a fánkfajtákról

  • Fánkból létezik szalagos (klasszikus farsangi), csöröge vagy amerikai cukormázas is. A szalagos fánk a legismertebb. Nevét a barnára sült fánkon körbefutó, fehér csíkról kapta. Annak érdekében, hogy a szalag és a fánk is tökéletes legyen, bizony kell némi rutin. Legtöbbször porcukorral és/vagy (barack)lekvárral fogyasztjuk-olvasható az élelmiszer-biztonsági hivatal társoldalán, a Szupermentán.
  • A csöröge- vagy forgácsfánk arról ismeretes, hogy arany színű és jellegzetes, csavart hosszúkás formája van. A szalagos fánknál egyszerűbb az elkészítése, mivel ezt nem szükséges keleszteni. Hasonlóan a farsangi fánkhoz ezt is porcukorral és/vagy lekvárral fogyasztjuk. Emellett ott van a rózsafánk, ami egy igazi fánkkülönlegesség. Elsőre nehezen elkészíthetőnek tűnik, ám pogácsaszaggatóval és késsel nagyon egyszerűen szirmokat formázhatunk a tésztából.
  • Aztán ott van még a képviselőfánk, ami égetett tésztából készül, a berlini fánk, ami leginkább Németországban és Franciaországban elterjedt (a hagyományos fánkokat a sütést követően kristálycukorba forgatják, és csokoládé- vagy vaníliakrémmel, esetleg lekvárral töltik meg), és a bismarc fánk, aminek az a jellegzetessége, hogy a hosszúkás fánkot vaníliapudinggal töltik meg, és a tetejére csokoládémáz kerül.
  • A különböző nemzetek fánkjai közül itthon is közismert az amerikai fánk (donut), aminek a különlegessége, hogy a közepén van egy lyuk. A legtöbb esetben valamilyen cukor- vagy csokoládémázzal vonják be. Emellett a spanyol churrost is sokan kedvelik, ami egy forró, bő olajban sül, ahosszúkás vagy kerek fánkféle, aminek az íze hasonlít a képviselőfánkhoz, de jóval édesebb.
  • A fánk tésztájával is lehet variálni: van aki krémes túrót tesz bele, majd forró, bő olajban kisüti és fahéjas cukorba vagy porcukorba forgatja meg, esetleg reszelt almát és fahéjat kever a tésztába, aztán süti ki az olajban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

hirtv.hu

Reagált a szakmai stáb és a vezetőség is a Veszprém BL-búcsújára

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián