INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.08.

Tönkretenné Brüsszel az unió mezőgazdaságát, utcára vonulnak a magyar gazdák is

Pénteken az ukrán határra vonulnak a magyar gazdák.

Az ukrán határ mellett gyülekeznek a magyar gazdák pénteken 11 órától, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ), valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében tiltakozzanak a piacot tönkre tevő ukrán gabonadömping és az ezzel kapcsolatos brüsszeli döntés ellen.

A magyar gazdák legutóbb tavaly szeptemberben tüntettek Brüsszel döntései ellen Záhonynál. Fotó: Balázs Attila

A magyar gazdák elutasítják Brüsszel tervét

Az indok: az Európai Bizottság újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán termékek korlátlan importját.

A MAGOSZ és a NAK ezt határozottan elutasítja és minden eszközzel fellép Brüsszel romboló intézkedésével szemben!

– közölték. Amint arról korábban beszámoltunk, a két szervezet az Európai Unióban elsőként jelezte,  hogy az ukrán árukkal kapcsolatos átgondolatlan brüsszeli döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi és ellehetetleníti a gazdákat, de veszélyt jelentenek a vásárlókra is.

Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek nemcsak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is

– jelezték, majd hozzátették: amennyiben ezt a tisztességtelen versenyt továbbra is fenntartja az Európai Bizottság, az az európai – köztük a magyar – gazdák tömeges csődjét okozza.

A magyar kormány fenntartja a behozatali tilalmat

Támogatjuk a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak

– közölték. A magyar kormány fenntartja a behozatali tilalmat, így megvédve a fogyasztókat és a gazdákat, de ez az unió más országaiban nem így van. 

Jakab István országgyűlési képviselő, a MAGOSZ elnöke a Mandinernek ezzel kapcsolatban elmondta: Magyarországon olyan adórendszer van, amely egyedi módon védi a családi gazdaságokat és az őstermelőket. Úgy fogalmazott: a hazai gazdákat és az őket képviselő szövetségeket is aggasztja a hatástanulmányok nélkül elfogadott Green deal és a Farm to Fork program.

Európa-szerte egyre elégedetlenebbek a gazdák

A tavalyi év végén Németországból induló tüntetéshullám mára elérte egész Európát, Franciaországtól Lengyelországig, északtól délig. Nincs olyan nap, hogy ne lennének újabb megmozdulások valamelyik uniós tagállamban. 

Spanyolországban mára kaotikus helyzet alakult ki. A gazdálkodók kedden utakat zártak le, 200 traktorral blokkolták a malagai kikötőt. A tiltakozók tisztességes árat követelnek a termékeikért, kifogásolják a tisztességtelen versenyt, kérik a KAP (Közös Agrárpolitika) követeléseinek lazítását, az élelmiszerlánc-törvény betartását és a mezőgazdasági gázolaj adócsökkentésének fenntartását - tudósított a történtekről az rtve.es. A tüntetők leállították a forgalmat a Madridot Cordobával összekötő A-4-es autópályán. Valencia, Malaga kikötője, valamint Zaragoza és Valladolid központi piacai nem érhetők el.

Hollandiában keddre virradóra gazdák torlaszoltak el több autópályát. A megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöld megállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek - tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.

Németországban a gazdák már nemcsak autópályákat, logisztikai központokat blokkolnak, hanem rádióadóknál is tüntetnek - írja a nius.de. Úgy látják, hogy a gazdálkodók tiltakozásait helytelenül és egyoldalúan ábrázolják. Műsoridőt követelnek, és szembe akarnak nézni az őket sújtó szabályozások felelőseivel.
Olaszországban a tüntető gazdák traktorokkal vették körül Rómát. Egyelőre nem lépnek be a főváros területére, mivel nem kaptak rá engedélyt. A nemzeti színű zászlókkal díszített traktorok az európai agrárpolitika megszorításai, valamint a szintetikus agrár- és élelmiszertermékek ellen tüntetnek. Giorgia Meloni miniszterelnök Japánban folytatott tárgyalásairól üzent és úgy vélte, Brüsszel téves „ideológiai” agrárpolitikája vezetett a gazdák tiltakozásához.

Máltán „Az EU megöli a farmereit” és „Ha nincsenek gazdák, nincs élelem, nincsen jövő” feliratú traktorokkal tiltakoztak a gazdák, mert elegük van abból, hogy a semmiért dolgoznak.
Görögországban a tüntetők azt mondták az Euronewsnak, ha nem kapnak gyors segítséget, fel kell számolniuk gazdaságaikat. A tiltakozók egyike szerint az Uniónak változtatnia kell agrárpolitikáján, ha így maradnak a dolgok, ha senki nem tesz semmit, akkor a termelői szektornak vége.

Bulgáriában a bolgár gazdák a tisztességtelen versenyre hivatkozva egyéb ukrán termékek mellett a búza, a kukorica és a repce importjára vonatkozó tilalmat sürgetik, és kárpótlást akarnak az ukrajnai háborúval összefüggő veszteségeikért.

Svájcban első alkalommal mozdultak meg az elégedetlen gazdák, akik 30 traktorral tüntettek Genf utcáin. A megmozdulást szervező szakszervezet vezetője elmondta: sokan azt gondolják, hogy ott eltérő a gazdák helyzete más európai országokhoz képest, és hogy Svájcnak nem kell viselnie az uniós politika következményeit, de valójában ugyanazok a nehézségek.

Brüsszelben változásra van szükség!

Orbán Viktor a legutóbbi, Kossuth Rádiónak adott interjújában szintét érintette a gazdák helyzetét:

Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket. 

Kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki. A probléma megoldásaként Orbán Viktor azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert „ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni”. 

Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik

- tette hozzá a júniusi európai parlamenti választásra utalva.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Súlyos baleset érte Oszter Sándor özvegyét

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria