INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2024.02.02.

MAGOSZ: minden eszközzel fellépünk Brüsszel új romboló intézkedésével szemben!

Brüsszel újabb egy évvel meghosszabbítaná az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli, teljesen szabad behozatalát, ezzel egyenlőtlen versenybe belekényszerítve az európai gazdákat.

Gazdatüntetést tartottak a csütörtöki EU-csúcsra időzítve Brüsszelben az unió elhibázott agrárpolitikája miatt. Az elsőként Németországban kirobbant gazdatüntetések után a gazdatársadalom több nyugat-európai országban is tömegdemonstrációba kezdett. A tüntetések elérték az Európai Unió brüsszeli központját is. Csütörtökön a gazdák az Európai Tanács rendkívüli ülésével egyidejűleg több mint 1000 traktorral vonultak fel az európai negyedben.

Brüsszelben és Nyugat-Európa több országában is elszakadt a cérna a gazdáknál. Fotó: AFP

A tüntetések kapcsán a The Brussels Times arról számolt be, hogy a brüsszeli demonstrációk mellett a belga gazdaszervezetek számos további tüntetést hirdettek meg Belgium-szerte.

Mint írták, a vasárnap megkezdett autópálya-blokádok zavarják a forgalmat a belga főútvonalakon. Ezen kívül Belgium több nagyvárosában, Antwerpenben, Gentben és Genkben is tüntetésekre számíthatnak a lakók. Az akciók várhatóan jövő hét pénteken is folytatódnak Genkben, amikor 31 európai ipari miniszter és munkatársaik informális találkozójára kerül sor.

A magyar gazdák kiállnak a tüntetők mellett

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményben tudatta: határozottan elutasítják, hogy az Európai Bizottság újabb egy évvel meghosszabbítsa az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli behozatalát, minden eszközzel fel kell lépni Brüsszel új romboló intézkedésével szemben. Mint írták, a két szervezet az Európai Unióban már elsőként jelezte,  hogy az ukrán árukkal kapcsolatos átgondolatlan brüsszeli döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi, és ellehetetleníti a jövőben is.

Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek ugyanis nemcsak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is”

– jelezték, majd úgy folytatták: amennyiben ezt a tisztességtelen versenyt továbbra is fenntartja az Európai Bizottság, az az európai – köztük a magyar – gazdák tömeges csődjét okozza.

Támogatjuk a nyugat-európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak”

 – közölték.

Jakab István országgyűlési képviselő, a Magosz elnöke a Mandinernek a témával kapcsolatban elmondta, Magyarországon olyan adórendszer van, amely egyedi módon védi a családi gazdaságokat és az őstermelőket. Úgy fogalmazott: a hazai gazdákat és az őket képviselő szövetségeket is aggasztja a hatástanulmányok nélkül elfogadott Green deal és a Farm to Fork program.

Itt az iskolapéldája annak, hogy Frans Timmermans őrült ötletei hogyan teszik tönkre az uniós gazdák életét”

– fogalmazott, majd úgy folytatta, az Európa számos helyén tapasztalt demonstrációk az ultrazöld megoldások és a túlzott adminisztráció miatt zajlanak. 

Azt követeljük meg a harmadik országból beszállított élelmiszerek esetében, amilyen feltételeknek nekünk meg kell felelni a termelésünk során”

– szögezte le Jakab István. 

A MAGOSZ és a NAK közleménye azt is hangsúlyozza, hogy a magyar kormány - ellentétben számos nyugat-európai vezetéssel - védi a magyar gazdák érdekeit és számos intézkedéssel segíti őket.

"A magyar kormány számunkra nemzeti hatáskörben, tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között:

  • a gázolaj jövedéki adó visszatérítés számunkra eddig és ezután is biztosított
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló
  • megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét 
  • hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembe menve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt"

- hangsúlyozzák a magyar gazdák, akik kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeiket. Az európai gazdák egységes fellépése érdekében folyamatosan egyeztetnek a magyar érdekképviseletek a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is. 

Orbán Viktor: Brüsszelben nem veszik komolya az utca emberének hangját

A belga fővárosban az uniós csúcson tartózkodó Orbán Viktor találkozott a belvárosban lévő gazdákkal, akikkel hosszan elbeszélgetett. Mint kiderült, arról váltottak szót, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára. A miniszterelnök belga újságíróknak kijelentette: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit. A kormányfő kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amik megnehezítették a helyzetüket.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Vas vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki