POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.01.
Módosítva: 2024.02.02.

Próbálják lejáratni a tiltakozó európai gazdákat

Beindult a propagandagyár...

Gazdatüntetést tartottak a csütörtöki EU-csúcsra időzítve Brüsszelben az unió elhibázott agrárpolitikája elleni tiltakozásul, a brüsszeli elit azonban ahelyett, hogy átgondolná korábbi döntéseit, hazugságokkal bélyegzi meg a tüntető gazdákat – írta az MCC Brüsszel az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli irodája emlékeztetett: a Németországban kirobbant gazdatüntetések után a gazdatársadalom több nyugat-európai országban is tömegdemonstrációba kezdett. A tüntetések elérték az Európai Unió brüsszeli központját is. Csütörtökön a gazdák az Európai Tanács rendkívüli ülésével egyidejűleg több mint 1000 traktorral vonultak fel az európai negyedben – ismertették, hozzáfűzve, ezzel látványos üzenetet küldtek az európai döntéshozóknak.

Értékelésük szerint „a brüsszeli elit szemmel láthatóan nem tudja elfogadni, hogy ezúttal nem bújhat el elefántcsonttornyába, mivel az utcákon jön szembe velük a valóság”.

A nyugati fősodratú média a szokásos forgatókönyv szerint gyakran szélsőjobboldali jelzővel illeti a tüntetőket, és mindenáron politikai mozgalmak akciójaként akarja bemutatni azoknak a hétköznapi embereknek a megmozdulását, akik – miután más megoldás nem maradt – úgy döntöttek, hogy tüntetéseken állnak ki érdekeik mellett – tudatták.

Úgy folytatták: egyes politikusok – például Daniel Freund német zöldpárti képviselő – álhírgyártásba kezdtek. A média bizonyos képviselői pedig az MCC Brüsszel befolyását „vizionáljak a tüntetések mögött”. Az állítás „természetesen minden valóságalapot nélkülöző képtelenség”. A valóság az: az MCC brüsszeli irodája azért dolgozik, hogy a brüsszeli elit által elhanyagolt, az európai emberek számára mégis égetően fontos témákat vessen fel Brüsszelben – emelték ki.

„Az MCC brüsszeli irodája nemcsak gondolkodik, hanem cselekszik is. (…) Az Európa-szerte 2024 elején kirobbanó tüntetések azt bizonyították, hogy helyesen mértük fel a helyzetet, amikor az agráriumot érintő, összeurópai társadalmi problémával is elkezdtünk foglalkozni”

– áll a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy – a brüsszeli elit „lekezelő hozzáállásával” szemben – az MCC Brüsszel „teljes mellszélességgel a gazdák pártján áll”. A közlemény szerint a továbbiakban is segítik, hogy a gazdaszervezetek képviselői eszmecserét folytathassanak.

„Az erőszakot semmilyen formában nem támogatjuk” – írták, hozzátéve, az MCC Brüsszel továbbra is azért küzd, hogy az uniós elit figyelmét felhívja az európai emberek valódi problémáira.

Miközben az Európai Unió tagállamainak csúcsértekezlete zajlik Brüsszelben csütörtökön és pénteken, amelyet az Ukrajnának irányzott 50 milliárd eurós támogatás odaítélése miatt hívtak össze, az Európa-szerte zajló gazdatüntetések az unió fővárosát is elérték. Habár az elmúlt hetekben is tartottak kisebb megmozdulásokat belga, olasz, ír és francia termelők részvételével, szerda este már traktorokkal érkeztek a belga fővárosba. A helyi sajtóban megjelent hivatalos információk 200 traktor érkezésével számoltak.

Az uniós csúcs lebonyolítása érdekében az Európai Tanács és az Európai Bizottság környékére a hatóságok nem engedték be a demonstrálókat, azonban az Európai Parlamentet és környékét körülzárták, az EU-s intézménynek helyet biztosító európai negyedben pedig teljesen megbénult a közlekedés.

Frissítés: A The Brussels Times legfrissebb beszámolója szerint ezer mezőgazdasági gép akadályozza a belga főváros működését.

„Körülbelül ezer traktor van a Luxemburg és a Schuman téren” – mondta a The Brussels Timesnak a brüsszeli város és az ixelles-i rendőrségi zóna szóvivője. „Az egész régiót tekintve körülbelül 1300-at számoltunk.”

A kora reggeli órákhoz képest történt fejlemény, hogy a gazdák egy 1871-ben készült történelmi szobrot is szétszereltek a Place du Luxembourg téren, és felgyújtották.

Több országból is érkeztek

Olaszországban ugyanaz történik a mezőgazdasággal, mint amit egész Európában látunk. Az uniós és a nemzetállami szabályozások nélkülözik a párbeszédet a termelőkkel, ezért nem tudunk olyan módon dolgozni, ahogyan kellene – mondta lapunknak Eleonora, az Európai Parlament előtti téren tartott demonstráció egyik olasz résztvevője. A termelő úgy látja, hogy a politika eddig nem segített a gazdálkodóknak, ezért a tiltakozásban látják az egyetlen esélyt arra, hogy meghallják őket.

„A ránk vonatkozó szabályokat dialógusnak kellene megelőznie a felek között, azokkal egyeztetve, akik a földeken dolgoznak, nem pedig az íróasztal felett meghozni a döntést” – fogalmazott, majd hozzátette: nem csak az olasz mezőgazdaságért küzdenek, hanem egész Európáért.

Egy, a lapunknak névtelenül nyilatkozó belga termelő pedig arról beszélt, hogy nem hagyják abba a tiltakozást. „Ha nem Brüsszelben folytatjuk a tüntetést, akkor az ország más területén fogjuk folytatni” – hangsúlyozta. A termelő elmondta, hogy hiába tettek rengeteget az elmúlt húsz évben a környezetvédelmi előírások betartásáért, a törvényhozók folyamatosan vezetnek be újabb szigorításokat.

„Ezenkívül pedig rengeteg agrártermék érkezik Belgiumba az unión kívüli országokból: Dél-Amerikából, Kanadából vagy Ausztráliából, miközben minket extra szabályokkal korlátoznak. És ez nem igazságos” – fejtette ki.

Az ukrán agrárimport hatásáról szólva megjegyezte: ugyanúgy érzékelik a dömping okozta zavarokat, mint a keleti tagállamok. A helyzetükön pedig az sem segít, hogy az Európai Bizottság szerdán bejelentette: engedményt tesz az európai gazdálkodóknak azzal, hogy egyelőre nem vezetik be azt a szabályozást, amely kötelezővé tenné, hogy a termelőknek parlagon kell hagyniuk a szántőföldjük négy százalékát. A belga termelő úgy fogalmazott: ez csupán egy apró szelete a problémáiknak, érdemben nem változtat a helyzetükön.

A tüntetések kapcsán a The Brussels Times arról számolt be, hogy

a brüsszeli demonstrációk mellett a belga gazdaszervezetek számos további tüntetést hirdettek meg Belgium-szerte.

Mint írták, a vasárnap megkezdett autópálya-blokádok zavarják a forgalmat a belga főútvonalakon. Ezen kívül Belgium több nagyvárosában, Antwerpenben, Gentben és Genkben is tüntetésekre számíthatnak a lakók. Az akciók várhatóan jövő hét pénteken is folytatódnak Genkben, amikor 31 európai ipari miniszter és munkatársaik informális találkozójára kerül sor.

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezve, a belvárosban tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára – mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hozzátette: Orbán Viktor szerda este Brüsszelben megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is. A miniszterelnök belga újságíróknak kijelentette: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit.

Orbán Viktor miniszterelnök a Brüsszel belvárosában tüntető gazdákkal találkozik 2024. január 31-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j2). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A kormányfő kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.

Orbán Viktor kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki.

„Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz”

– mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt meg kell állítani.

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik, miután a Brüsszel belvárosában tüntetõ gazdákkal találkozott 2024. január 31-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (b3). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva” – tette hozzá.

Kifejtette azt is,

hogy le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak, az uniós szabályozás miatt az európai gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el.

A probléma megoldásaként Orbán Viktor azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert „ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni”.

Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik” – tette hozzá a júniusi európai parlamenti választásra utalva.

Zavargássá fajult az európai gazdák tüntetése Brüsszelben, a dühös tiltakozók az uniós csúcstalálkozó idején az Európai Parlament épülete előtt csaptak össze a rendőrökkel. Közben több tagállamban is folytatódtak a hetek óta tartó gazdatüntetések. Franciaországban a tiltakozások szervezői közölték: feloldják az országos blokádot, miután a kormányfő újabb intézkedéseket jelentett be a gazdák terheinek enyhítésére.

Hangos dudálással vonultak végig a tiltakozó gazdák Brüsszel utcáin szerda éjszaka. A traktoros menet résztvevői közül sokan Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból érkeztek.

„Ez egy sajátos lehetőség: közelednek az európai választások, a politikusok egyre idegesebbek. Szerintünk ez a megfelelő pillanat arra, hogy a tagállamok termelői összefogjanak, és az utcán adjanak hangot követeléseiknek” – vélte egy spanyol gazda.

A rendőrség hermetikusan lezárta az Európai Parlament épületét, ahol csütörtök délelőtt a tagállamok vezetői tanácskoztak. A tiltakozók az unió parlamentje előtt vertek tábort.

A csúcstalálkozó még el sem kezdődött, amikor a Luxemburg téren elszabadultak az indulatok.

A tiltakozók egy csoportja tojással dobálta meg az Európai Parlament bejártának épületét.

A téren autógumikból, szalmabálákból, kartondobozokból gyújtott máglyák lobogtak. A tüntetők egy szoborcsoportot is megrongáltak.

Az EU mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó gazdák tüntetnek az Európai Parlament brüsszeli épületénél 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A kivezényelt rohamrendőrök vízsugárral oltották a tüzeket, miközben a tömegből kövek és füstgránátok repültek feléjük. A feldühödött tüntetők délelőtt

megpróbálták ledönteni az Európai Parlament előtt felállított kordonokat.

A belga belügyminiszter közölte: a brüsszeli kormány a szabad véleménynyilvánítás és a párbeszéd híve, de a hatóságok megteszik a szükséges lépéseket. Délutánra sikerült némileg lecsillapítani az indulatokat, a rendőrök négy embert őrizetbe vettek.

A gazdák elsősorban a túlzott bürokrácia és az EU-n kívüli országokból származó agrártermékek beáramlása ellen tiltakoznak.

Jóllehet a csütörtöki csúcstalálkozó napirendjén nem szerepelt az agrárpolitika, az ügyben nyilatkozó európai vezetők jogosnak vélik a gazdák aggodalmait.

A gazdák számíthatnak az európai támogatásra, jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, aki délután találkozott a tüntetők képviselőivel. Ursula von der Leyen közölte: a bizottság az egyes tagállamokkal közösen dolgozik azon, hogy megoldást találjon az ágazatot sújtó problémákra.

Közben Európa-szerte folytatódtak a tiltakozó megmozdulások: a görög termelők traktorokkal vonultak be az ország második legnagyobb városába, Szalonikibe.

Görögországban az elmúlt évek szélsőséges időjárása súlyos veszteségeket okozott az ágazatnak. A termelők szerint a kormány által nyújtott támogatás nem elég a talpra álláshoz.

Franciaországban viszont a két legnagyobb mezőgazdasági érdekképviselet közölte: felfüggesztik az országos blokádot. A francia kormányfő ugyanis napközben újabb intézkedéseket jelentett be, például nagyarányú járulékcsökkentést ígért a gazdáknak. Franciaországban már két hete tartanak a tiltakozások.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tüntetők mikor oldják fel az autópályákon felállított útzárakat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

mandiner.hu

Orbán alól kimegy a talaj, Magyarországon hanyatlik a vallás, Horthy egy bohóc volt – nagyot ment a vezető francia lap

ripost.hu

A legtöbben elhasalnak rajta: zseni vagy, ha megfejted - Fotó

vg.hu

Készül a 96 méter magas kémény, épül a török üveggyár Kaposváron

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Mit kap az USA-tól az új fegyvercsomagban Ukrajna?

POLITIK

Újabb letartóztatások az amerikai egyetemeken

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.