POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.01.

Orbán Viktor Brüsszel belvárosában tüntető gazdákkal találkozott

Volt miről beszélgetni...

Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelbe érkezve, a belvárosban tegnap este tüntető gazdákkal találkozott, akikkel arról beszélgetett, hogy az európai vezetőknek sokkal jobban oda kellene figyelniük az emberek szavára – mondta az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Hozzátette: Orbán Viktor szerda este Brüsszelben megbeszélést folytatott Mateusz Morawiecki korábbi lengyel miniszterelnökkel is. A miniszterelnök belga újságíróknak kijelentette: új vezetőkre, új elitre van szükség Európában, mert jelenleg – legyen szó migrációról vagy az ukrajnai háborúról – az utca emberének hangját nem veszik komolyan, és ez egy demokratikus deficit.

Orbán Viktor miniszterelnök a Brüsszel belvárosában tüntető gazdákkal találkozik 2024. január 31-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j2). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A kormányfő kiemelte: az Európai Unióban nem tartják megfelelően tiszteletben azt, hogy a mezőgazdaság az európai gazdaság fontos eleme. Számos országban a gazdák számára kedvezőtlen szabályozásokat vezettek be, amelyek megnehezítették a helyzetüket.

Orbán Viktor kiemelte, hogy az ukrán mezőgazdaságra sokkal enyhébb szabályok vonatkoznak, így igazságtalan versenyhelyzet alakult ki.

„Elsőként mi szenvedünk ettől, lengyelek, szlovákok, magyarok, akik közvetlenül Ukrajna szomszédságában élünk. De előbb-utóbb ez a veszély, ez a veszteség eléri Európa belső részét is, és itt, Brüsszelben, Franciaországban és Spanyolországban is érezhető lesz”

– mondta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy ezt meg kell állítani.

Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik, miután a Brüsszel belvárosában tüntető gazdákkal találkozott 2024. január 31-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (b3). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Az Európai Bizottságnak az európai gazdák érdekeit kell képviselnie az ukránokkal szemben, nem pedig fordítva” – tette hozzá.

Kifejtette azt is,

hogy le kell állítani az ukrán termékek importját, mert a földművelés feltételei és körülményei nem azonosak, az uniós szabályozás miatt az európai gazdák súlyos veszteségeket szenvednek el.

A probléma megoldásaként Orbán Viktor azt javasolta, hogy legyen teljes vezetőváltás Brüsszelben, mert „ezek a vezetők soha nem fognak a gazdák számára kedvező döntéseket hozni”.

Olyan új vezetőket kell találni, akik valóban az emberek érdekeit képviselik” – tette hozzá a júniusi európai parlamenti választásra utalva.

Tüntető gazdák traktorokkal torlaszolták el szerdán Görögország legfontosabb, Szalonikit Athénnal összekötő észak-déli autópályáján a forgalmat – jelentette az ERT helyi hírtelevízió.

A mezőgazdasági termelők a műtrágya és dízelolaj árak emelkedése miatt tüntetnek, és bírálják a kormányt, amiért a tavalyi súlyos természeti csapások miatt ígért állami kárpótlás túl alacsonyra sikerült, illetve azt részben még nem fizették ki.

2023-ban komoly árvizek és erdőtüzek pusztítottak Görögország egyes térségeiben, tönkre téve a termést és a szántóföldeket.

 

Egyelőre nem világos, meddig fog tartani az autópálya blokádja nagyjából 150 kilométerre északra Athéntól. Az utóbbi napokban Görögország szinte minden régiójában utcákra vonultak a gazdák, sőt lezárták a forgalmat az Alekszandropolisz kikötővárosában található határátkelőn is Törökország felé.

Az elkövetkező napokban a gazdaszövetségek Szalonikiben tervezik megbénítani a forgalmat, ahol csütörtöktől vasárnapig tartják az ország legnagyobb mezőgazdasági vásárát, az Agroticát.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök rendkívüli intézkedésekkel ígért segítséget a termelőknek. Ugyanakkor felszólította őket, hogy ne ártsanak az országnak úttorlaszokkal.

„Bármilyen komolyak is egy foglalkozási csoport követelései, nem vezethetnek a polgárok megbüntetésére és nem sérthetik a társadalom jogait”

– tette hozzá a görög kormányfő az állami televízóban.

Németország forrong címmel készített filmet az M1 a németországi gazdatüntetés kapcsán. A stáb az utcára vonuló gazdák ügyén túl a németek mindennapi problémáiról is forgatott. A filmben Szikra Leventével, az Alapjogokért Központ elemzőjével mutatják be a németek hétköznapi problémáit az energiaválságtól a migráción át az orosz-ukrán háborúig.

Az M1-en szerdán bemutatott filmben felidézték, hogy a német mezőgazdasági termelők azért kezdték el a tiltakozó akciójukat, mert az Olaf Scholz vezette kormány 480 millió eurót akar elvonni az agráriumból egyebek mellett azért, hogy folytassa a migránsok és Ukrajna támogatását. Pedig a megszorítások és a mindent elárasztó ukrán agrártermékek a gazdák szerint már most is a megélhetésüket fenyegetik. A tiltakozások tetőfokán 30 ezer ember, több ezer traktor és munkagép csatlakozott a tüntetőkhöz. A tiltakozók transzparenseiken a balliberális kormányt bírálták.

A gazdákhoz fuvarozók is csatlakoztak, az autópályákon kilométereken át álltak a kamionok. A főváros közlekedése szinte teljesen megbénult. Ami a legjobban fáj a gazdáknak, hogy a nekik eddig járó mezőgazdasági gázolajkedvezményt elvenné az Olaf Scholz vezette úgynevezett jelzőlámpa koalíció és az eddigi zöld rendszámú mezőgazdasági vontatók után is kellene útdíjat fizetni.

A gazdák és a fuvarozók követelése körülbelül 800 millió eurót tesz ki.

Azt mondják, hogy nincs a német költségvetésben ennyi erre. Azonban Ukrajna támogatására több milliárd euró van és körülbelül 700-800 millió euróba kerülne a berlini kancellária, Olaf Scholz irodájának felújítása.

A filmben elhangzott: az eddigi tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy az agrárium nem a balliberális német kabinet kedvenc ágazata. Például az a zöldpárti Cem Özdemir vezeti a mezőgazdasági minisztériumot, aki szerint az agrárium rettenetesen környezetszennyező ágazat, az állattenyésztéstől pedig a rosszullét kerülgeti. Ez talán annak is köszönhető, hogy egyáltalán nem eszik húst. De a kormány másik tagja, Christian Lindner pénzügyminiszter sem túl népszerű a német gazdák körében mostanában.

Az M1 filmjében egy bajor gazda azt mondta: ha tönkre megy a gazda, meghal az ország. „Mi jó termékeket akarunk előállítani, de ezt a kormány megakadályozza, pedig a politikusnak is ennie kell. Azt akarjuk, hogy értse meg végre a politika: 2 éve tönkre teszik a németeket”.

Az agrárpolitika rossz, nem rajtunk kellene spórolni. Jó lenne, ha a kormány megértené, hogy ez nem mehet így tovább” – panaszkodott a stábnak egy másik gazda, Frank Schmidt. A gazda vendégül látta az M1 stábját a Berlintől 100 kilométerre északra lévő farmján, ahol korábban szárnyasok tenyésztésével és tojástermeléssel is foglalkoztak, ám ezt az üzletágat nemrég bezárták, mert veszteséget termelt. Mostanra maradt a cukorrépa és a kukorica. Bár a legmodernebb gépek vannak a farmon, hamar kiderült, hogy a gazda borúsan látja a jövőt.

Egy óriási versenyhelyzet van, ami egy teljesen egyenlőtlen verseny és mi kiszolgáltatottak vagyunk.

Nekem 2023 volt a legrosszabb évem az elmúlt két évtizedben, súlyosbítva az egyre elviselhetetlenebb adminisztrációs terhekkel, amikor az ember azt kérdezi, hogy ennek mi értelme maradt?”

– fogalmazott.

Ukrajnáról szólva Frank Schmidt megjegyezte: mindig az egyszerű emberek viselik ennek a háborúnak a terheit, teljesen mindegy melyik oldalon állnak. „Eközben minket itt elárasztanak az ukrán termékek, amiket egyáltalán nem a mi előírásaink alapján állítanak elő” – tette hozzá. Erre előbb vagy utóbb valamilyen megoldást kell találni, ahogy a háború lezárására is. Vissza kellene térni a normalitáshoz – hangsúlyozta a német gazda.

Egy kamionos az M1-nek azt mondta: ez a kormány már nem hallgat a saját polgáraira, ezért fel kell lépnünk ellene. Egy másik kamionos úgy fogalmazott: „ez egy őrület, az emberekben óriási az elégedetlenség az állammal szemben”. Hozzátette: teljesen figyelmen kívül hagyják, hogy mi mit gondolunk, senkit nem érdekel az amit mondunk, csak nevetnek rajunk, pedig ennél sokkal több dolognak kellene történnie.

Németországban 10 éve folyamatosan emelkedik a szegénységben élők száma – erre a következtetésre jutott a Hans Böckler Alapítvány 2022-es jelentésében.

A stáb felkeresett egy ételosztást is, ahol láttak nyugdíjasokat, láthatóan beteg embereket, kisgyermekeseket és fiatal ukrán menekültek is.

A német társadalmi problémákat tetézi a gazdaság gyengélkedése. A legfrissebb statisztikai adatok alapján tavaly a német gazdaság a leggyengébb volt a nagy euróövezeti országok között. Sőt a G7-es országok Németország lesz az egyetlen, amely 2023-ban zsugorodott és a 2024-es német növekedés is jóval a fejlett országok átlaga alatt marad.

Mindezek mellett Németország a 2015-ös menekültválság óta nem fogadott be annyi menekültet, mint tavaly. Az országban jelenleg több mint 3 millió menekült él. A menedékkérők száma idén 70 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest, az EU-ban beadott kérelmek 60 százalékát Németországban nyújtották be. Szakértők arra is rámutatnak, hogy az az érv is látványosan megdőlt, hogy a migrációt a növekvő munkaerőhiány indokolja, hiszen a menedékkérők többsége nem dolgozik. Csak Berlinben mintegy 1,5 millió eurót költenek a migránsok elhelyezésére és ellátására naponta. Ez évente 547 millió eurót tesz ki, és ezek a költségek csak az egykori Tempelhof és Tegel repülőtereken található két érkezési központra, valamint tíz szállodára és szállásra vonatkoznak. A Tempelhofon a havi költségek migránsonként 7400 eurót tesznek ki, majdnem annyit, mint egy parlamenti képviselőé a kormányban – hangzik el az M1 filmjében.

 

origo.hu

Hivatalos: halottá nyilvánították VV Fannit

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

borsonline.hu

„Ő már föntről vigyáz rám” - szívében őrzi tovább szerelmük emlékét a magyar színművésznő

ripost.hu

Rózsaszínre festette az eget a sarki fény! Ha lemaradtál róla, van egy jó hírünk: ekkor lesz újra látható - Galéria!

ripost.hu

Kullancslégy: Már itt van velünk, de kell-e tőle félni?

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek élete legjobb nyara következik 2024-ben

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Mindenkit lesokkolt Fésűs Nelly lánya, ilyen számára a tökéletes férfi

ripost.hu

Kőkemény teszt: csak a magas IQ-val rendelkezők képesek megoldani ezt

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Drámai helyzetbe került Ukrajna második legnagyobb városa, evakuálják az embereket

POLITIK

Berobbant a szexuális bűncselekmények száma a pályaudvarokon

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Kartellezésért büntették 16 millióra a Tisza Párt jelöltjét

POLITIK

Nem fogadunk be illegális migránsokat

POLITIK

Újabb hatalmas fegyverszállítmányok Ukrajnának

POLITIK

A békepárti álláspontot a választásokon tudjuk megvédeni.