INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.02.03.
Módosítva: 2024.02.03.

Egyre szélesebb körűek, egy elszántabbak az európai gazdatüntetések

Olajat öntött a tűzre a német kormány.

Csütörtökön a Párizs-Brüsszel autópályán dühös gazdák messziről látható hatalmas sárga betűkkel azt írták a tábláikra: „Ursula, itt vagyunk!”tudósított a demonstrációról az Euronews. Arra figyelmeztették az Európai Bizottságot, Ursula von der Leyent, hogy vegye komolyan a gazdák követeléseit. 

Újabb gazdatüntetésekre készülhetnek a németek. Fotó: AFP

A gazdáknak elegük van abból, hogy letörik az áraikat az unión kívülről, Ukrajnából és a dél-amerikai országokból vámmentesen érkező termékek, elegük van a túlzott bürokrációból, az értelmetlen szabványok követéséből, az egekbe szökő üzemanyagköltségekből.


A jelek szerint Európa több vezető politikusa nem hallotta meg a tüntetők hangját. Olaf Scholz német kancellár biztosan nem találkozott a tüntető gazdákkal Brüsszelben, ugyanis pénteken a Bundestag a gazdálkodók heteken át tartó tiltakozása ellenére a termelők adókedvezményeinek csökkentéséről döntött - írta meg a Berliner Zeitung.
A Bajor Gazdaszövetség elnöke, Günther Felßner már előzetesen közölte, újabb demonstrációkra kerülhet sor. A tiltakozások közvetlen oka a berlini kormány azon terve, hogy három éven belül fokozatosan eltörlik a mezőgazdasági gázolaj támogatását. Sok gazda haragja azonban évekre nyúlik vissza.
Német Gazdák Szövetségének elnöke, Joachim Rukwied a „verseny torzulásáról” beszélt a német gazdálkodók rovására, ami, mint mondta, „egyszerűen elfogadhatatlan”.


Orbán Viktor Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Nem fair az európai gazdákkal szemben, hogy miközben Brüsszel a termelést egyre költségesebbé tevő szabályokat hoz, olyan országokból enged Európába mezőgazdasági termékeket, ahol ezek a szabályok nem érvényesek. Erről Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt péntek reggel. A kormányfő kijelentette: nem szabad beengedni az ukrán mezőgazdasági termékeket az európai piacra így, ahogy ez most történik, de a legjobb sehogy sem beengedni.    

Közölte, Brüsszelben találkozott tüntető gazdákkal, akik azt kérték, hogy a lengyelek, a szlovákok és a magyarok blokkoljanak, vagyis állítsák meg az ukrán szállítmányokat Európa határánál.

Az Európai Unió agrárpolitikája ellen demonstráltak traktorokkal és teherautókkal pénteken földművesek Máltán, ahol utoljára több mint negyven éve volt gazdatüntetés.

A máltai gazdák egyebek között „Az EU megöli a farmereit” és „Ha nincsenek gazdák, nincs élelem, nincsen jövő” feliratú traktorokkal vonultak a főváros, Valletta melletti városkába, Florianába, ahol Robert Abela miniszterelnök találkozott velük, hogy meghallgassa panaszaikat.

„Azért vagyunk itt, mert elegünk van abból, hogy a semmiért dolgozunk. A költségeink nőttek, de minket elfelejtettek. Nélkülünk nem lesz étel az asztalon”

– jelentette ki az egyik gazdálkodó.

A máltai gazdák szerint az olcsóbb külföldi importáru kiszorítja, illetve versenyképtelenné teszi terményeiket, és tiltakoznak túlzónak tartott uniós környezetvédelmi előírások ellen is, amelyek szerintük megemelik a költségeiket és csökkentik a termelékenységet.

Emellett csalódottak azon uniós szabályok miatt is, amelyek meglátásuk szerint a földjeiket parlagon hagyó földtulajdonosokat jutalmazzák, miközben – az Eurostat adatai szerint – a máltai mezőgazdasági földterületek az uniós átlag húszszorosába kerülnek. A tüntetők felhívták továbbá a figyelmet az uniós szabadkereskedelmi megállapodások kockázataira is.

Zavargássá fajult az európai gazdák tüntetése Brüsszelben, a dühös tiltakozók az uniós csúcstalálkozó idején az Európai Parlament épülete előtt csaptak össze a rendőrökkel. Közben több tagállamban is folytatódtak a hetek óta tartó gazdatüntetések. Franciaországban a tiltakozások szervezői közölték: feloldják az országos blokádot, miután a kormányfő újabb intézkedéseket jelentett be a gazdák terheinek enyhítésére.

Hangos dudálással vonultak végig a tiltakozó gazdák Brüsszel utcáin szerda éjszaka. A traktoros menet résztvevői közül sokan Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból érkeztek.

„Ez egy sajátos lehetőség: közelednek az európai választások, a politikusok egyre idegesebbek. Szerintünk ez a megfelelő pillanat arra, hogy a tagállamok termelői összefogjanak, és az utcán adjanak hangot követeléseiknek” – vélte egy spanyol gazda.

A rendőrség hermetikusan lezárta az Európai Parlament épületét, ahol csütörtök délelőtt a tagállamok vezetői tanácskoztak. A tiltakozók az unió parlamentje előtt vertek tábort.

A csúcstalálkozó még el sem kezdődött, amikor a Luxemburg téren elszabadultak az indulatok.

A tiltakozók egy csoportja tojással dobálta meg az Európai Parlament bejártának épületét.

A téren autógumikból, szalmabálákból, kartondobozokból gyújtott máglyák lobogtak. A tüntetők egy szoborcsoportot is megrongáltak.

Az EU mezőgazdasági politikája ellen tiltakozó gazdák tüntetnek az Európai Parlament brüsszeli épületénél 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A kivezényelt rohamrendőrök vízsugárral oltották a tüzeket, miközben a tömegből kövek és füstgránátok repültek feléjük. A feldühödött tüntetők délelőtt

megpróbálták ledönteni az Európai Parlament előtt felállított kordonokat.

A belga belügyminiszter közölte: a brüsszeli kormány a szabad véleménynyilvánítás és a párbeszéd híve, de a hatóságok megteszik a szükséges lépéseket. Délutánra sikerült némileg lecsillapítani az indulatokat, a rendőrök négy embert őrizetbe vettek.

A gazdák elsősorban a túlzott bürokrácia és az EU-n kívüli országokból származó agrártermékek beáramlása ellen tiltakoznak.

Jóllehet a csütörtöki csúcstalálkozó napirendjén nem szerepelt az agrárpolitika, az ügyben nyilatkozó európai vezetők jogosnak vélik a gazdák aggodalmait.

A gazdák számíthatnak az európai támogatásra, jelentette ki az Európai Bizottság elnöke, aki délután találkozott a tüntetők képviselőivel. Ursula von der Leyen közölte: a bizottság az egyes tagállamokkal közösen dolgozik azon, hogy megoldást találjon az ágazatot sújtó problémákra.

Közben Európa-szerte folytatódtak a tiltakozó megmozdulások: a görög termelők traktorokkal vonultak be az ország második legnagyobb városába, Szalonikibe.

Görögországban az elmúlt évek szélsőséges időjárása súlyos veszteségeket okozott az ágazatnak. A termelők szerint a kormány által nyújtott támogatás nem elég a talpra álláshoz.

Franciaországban viszont a két legnagyobb mezőgazdasági érdekképviselet közölte: felfüggesztik az országos blokádot. A francia kormányfő ugyanis napközben újabb intézkedéseket jelentett be, például nagyarányú járulékcsökkentést ígért a gazdáknak. Franciaországban már két hete tartanak a tiltakozások.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a tüntetők mikor oldják fel az autópályákon felállított útzárakat.

Gabriel Attal francia miniszterelnök péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és „tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést” is bevezet a nyolcadik napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. A legjelentősebb francia mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA néhány órával később jelezte, hogy folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

„A ma este elhangzottak nem csillapították a dühöt, tovább kell mennünk” – mondta Arnaud Rousseau, az FNSEA elnöke a TF1 kereskedelmi televízió esti híradójának stúdióvendégeként. A szakszervezeti vezető szerint a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és „nem elégítették ki az elvárásokat”.

„Felajánljuk, hogy holnap reggel találkozunk a kormányfővel” – tette hozzá a szervezet vezetője. Néhány ponton, például a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolajat illetően a bejelentések „jó irányba mutatnak”, de összességében „nem adnak választ minden kérdésünkre” – mondta Arnaud Rousseau, megemlítve az Ukrajnával kapcsolatos kérdéseket, az európai környezetvédelmi normák átültetését a francia szabályozásba, valamint a gazdák nyugdíjával kapcsolatos követeléseket.

A mozgósítás folytatása „nehéz, de szükséges döntés”

– jelentette ki Arnaud Rousseau. „Nem hagyunk cserben titeket. Nem hagylak cserben titeket” – mondta korábban Gabriel Attal miniszterelnök a délnyugat-franciaországi Montastruc-de-Salies egyik szarvasmarhatelepén, tiltakozó gazdáknál tett látogatásán.

A kormányfő azt közölte: a kormány teljesíti a tüntetők egyik legfőbb követelését, és visszavonja a mezőgazdasági célokra használt nem közúti gázolaj adójának a 2024-es költségvetésben szereplő emelését. Az összeg fokozatosan emelkedett volna 2030-ig. A miniszterelnök „egyszerűsítési sokkot” ígért a gazdák adminisztratív terheinek enyhítésére „tíz azonnali egyszerűsítési intézkedéssel”.

Példaként említette a mezőgazdasági vizek megtisztítását, illetve a mezőgazdasági projektek elleni fellebbezések határidejét. Franciaország emellett „ellenzi” az Európai Unió és az úgynevezett Mercosur latin-amerikai államok közötti vitatott kereskedelmi megállapodás aláírását is.

A Mercosur és az EU évek óta tárgyalásokat folytat erről a megállapodásról, amely környezetvédelmi kérdéseket érint, és a francia mezőgazdasági termelők különösen kifogásolják a dél-amerikai termékkel való tisztességtelen verseny veszélye miatt.

Gabriel Attal az ipari gyártókkal és az áruházláncokkal folytatott tárgyalások során a mezőgazdasági termelők jövedelmének védelmét szolgáló francia törvények megfelelő alkalmazása mellett is kiállt. A következő napokban” a kormány „nagyon súlyos büntetéseket fog kiszabni” három olyan vállalatra, amelyek „nem tartják be” ezeket a törvényeket – hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök bejelentette továbbá, hogy igyekeznek felgyorsítani a gyorssegélyek folyósítását, különösen az epizootiás hemorrhagiás betegség (EHD), a fertőző vírusos állatbetegség esetében, s a francia kormány az állatorvosi kezelésre nyújtott költségtérítést 80-ról 90 százalékra emeli.

A törpeszúnyogok által terjesztett betegség elsősorban a szarvasmarhákat érinti, túlnyomó többségében a délnyugati Pyrénées-Atlantiques és Hautes-Pyrénées megyékben, ahol a tiltakozó megmozdulások elkezdődtek.

A francia sajtó által megkérdezett gazdák követelései ugyanakkor nagyon különbözőek attól függően, hogy a madárinfluenza által sújtott baromfitenyésztőkről, bortermelőkről, biozöldség-termesztőkről vagy nagyüzemi gabonatermesztőkről van szó.

A bejelentéseket megelőzően a gazdatüntetések egyre jobban kiszélesedtek, helyenként radikalizálódtak is, s a forgalomlassító akciók már a főváros közelébe értek, nehezítették a bejutást Párizsba, míg a déli autópályákon teljes szakaszokat lezártak tiltakozók. A szakszervezetek szerint pénteken a félmillió francia gazdából 72 ezer vett részt valamilyen akcióban országszerte.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Lambo-ajtós Suzukit állítottak meg a rendőrök, de az igazi meglepetés bent várta őket - videó

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

„Elbűvölő. Erotika. Szépség" - Tóth Gabi fotói felrobbantották az internetet

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki