POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.01.09.
Módosítva: 2024.01.10.

Egyre durvul a traktorosok blokádja Németországban

Több ezer traktor parkol a nagyobb városokban.

Folytatódik a gazdák tiltakozása Németországban, több ezer traktor parkol a nagyobb városokban. A dühös demonstrálók elzárták az autópálya-felhajtókat és az utakat, megbénítva ezzel a forgalmat. A gazdák szerint a német kormány sokkal inkább foglalkozik Ukrajna támogatásával, mint a német termelők megélhetésével, ráadásul megszorításokat is kilátásba helyezett. A gazdák azt mondják: ha kell, akár több hónapig is maradnak.

Több száz méteres oszlopban álltak hétfő este a traktorok és más mezőgazdasági munkagépek a Brandenburgi kapu előtt, Berlinben. A gazdák a balliberális kormány megszorító politikája ellen tiltakoznak, több utat is lezártak, és megbénították a közlekedést.

Elégedetlen vagyok, mert Németország, mindenekelőtt a német kormány nem gondol arra, hogy nekünk, gazdáknak a túléléshez szükségünk van a támogatásra. Mi függünk ettől a finanszírozástól, nélküle szakképzett munkaerőt kellene elbocsátanunk” – mondta egy szászországi termelő.

A gépekre függesztett transzparensekre a német kormányt bíráló üzenetek mellett egyebek mellett azt írták: „Gazdák nélkül nincs jövő.” Többen pedig arról beszéltek, hogy semmitől sem riadnak vissza, ha kell, akár több hónapig is tüntetnek.

A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák traktorjaikkal a Brandenburgi kapunál 2024. január 9-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Szerdától a demonstrációk és útlezárások kiszélesedése várható, ugyanis más ágazatok dolgozói, például mozdonyvezetők és szállítmányozók is csatlakoznak a gazdákhoz, béremelést és a terheik csökkentését követelve.

A német gazdák kálváriája tavaly nyáron kezdődött a Németországot elárasztó ukrán gabonadömping miatt. A kétes minőségű ukrán mezőgazdasági termékek ugyanis lenyomták az árakat, veszélybe sodorva a termelők megélhetését. Ráadásul az Oroszország ellen bevezetett szankciók miatt az energiaárak is emelkedtek, vagyis a gazdák költségei is nőttek.

„A német adófizetők pénzét más országokban pazarolják el. Egyre több pénzt költenek Németországon kívül. Milliárdok mennek el egy másik ország újjáépítésére, miközben az a pénz hiányzik itt, Németországban.

Például nálunk, a mezőgazdaságban” – panaszolta az egyik német gazda.

Az Olaf Scholz vezette német kormány azonban figyelmen kívül hagyta a gazdák kéréseit és segítség helyett megszorításokat jelentett be. A balliberálisok és zöldek alkotta kabinet évi 480 millió eurót vonna el a mezőgazdaságból, elemzők szerint azért, hogy tovább tudja támogatni Ukrajnát.

A németországi tüntetések ellenére Olaf Scholz Ukrajna hatékonyabb támogatását sürgeti, a német kancellár szerint a jelenlegi segítség nem elég Kijevnek.

„Németország hozzájárulása önmagában nem lesz elég Ukrajna biztonságának garantálására. Ezért felszólítom szövetségeseinket az EU-ban, hogy fokozzák erőfeszítéseiket Ukrajna érdekében, mert a tervezett fegyverszállítások túl kicsik” – mondta Olaf Scholz.

Van, akinek azonban ez sem elég.

Németország olyan autokráciává vált, mint Oroszország?

Hiába sürgeti Ukrajna támogatását a német kancellár, a holland liberális EP-képviselő, Guy Verhofstadt így is élesen bírálta közösségi oldalán Scholzot, amiért szerinte nem akar rakétákat küldeni Kijevnek. Pedig Németország – az Egyesült Államokat követően – Ukrajna második legnagyobb támogatója. Berlin csak az idén nyolcmilliárd euró értékben szállít fegyvereket és más hadi felszerelést Ukrajnába, ezenfelül több milliárd euró értékben nyújt pénzügyi támogatást a kijevi vezetésnek.

Magyar járatokat is érint a németországi vasúti sztrájk, amelyet szerdán hajnali 2 órától pénteken 18 óráig tartanak – közölte a Mávinform kedden.

A német vasúttársaság (Deutsche Bahn – DB) tájékoztatása szerint a sztrájk ideje alatt a német vasúti hálózaton a távolsági és regionális forgalomban jelentős fennakadásokra, hosszabb eljutási időkre kell számítani. A DB azt javasolja az utasoknak, hogy amennyiben tehetik, halasszák el utazásukat – írta a Mávinform.

A közlemény szerint

a Németország felé utazóknak érdemes tájékozódniuk a DB és a MÁV tájékoztatási felületein,

illetve ügyfélszolgálatainál. Az aktuális helyzetről információt lehet kapni a Mávdirekt telefonos ügyfélszolgálatánál a +36 (1) 349-4949-es telefonszámon.

Az utazás lemondása esetén a január 8-ig megváltott, január 9-én estére, 10-ére, 11-ére vagy 12-ére Németországba, illetve Németországból vagy Németországon keresztül történő utazásra szóló menetjegyek és helyfoglalások díjmentesen visszaválhatók, vagy január 19-ig a jegyen feltüntetett viszonylatban felhasználhatók.

Online vásárolt menetjegyek visszaváltását a mobil alkalmazásban és az [email protected] e-mail címen lehet kezdeményezni.

A menetjegyek más időpontra érvényesítése a nemzetközi jegypénztárakban az utazás megkezdése előtt intézhető.

A mezőgazdasági gépek konvojban vonultak, több kilométer hosszan villogtak a narancssárga lámpák a sötétben. Helyenként le kellett állítani a forgalmat is, mert az összes sávot elfoglalták.

Végül sorra gördültek be a fővárosba, ahol a tüntetők meg is kezdték az egyhetesre tervezett tiltakozó akciójukat. Hangosan skandálták, hogy „No farmer, no future”, vagyis gazdák nélkül nincs jövő. A feliratot a járművekre is kifüggesztették.

Megszorítások sokasagát kellett elviselnünk az utóbbi években és most újabb sarcok jönnek. Elegünk van” – mondta egyikük.

Hétfőn Berlin mellett több más német nagyvárosban is tüntettek a gazdák, például Hamburgban, Münchenben és Bonnban. Utakat torlaszoltak el és városrészeket vettek blokád alá.

„Szeretnénk, ha nem emelnék az útdíjakat és a gázolaj árát. Továbbá, hogy megmaradjanak az eddigi támogatások” – hangsúlyozta egy másik tüntető. A gazdasági helyzet azután fordult rosszabbra Németországban, hogy az ukrán gabona dömpingje lenyomta az árakat.

Emiatt veszélybe került a gazdák megélhetése.

A német kormány azonban ezt figyelmen kívül hagyta

és segítség helyett megszorításokat jelentett be, elemzők szerint azért, hogy anyagilag továbbra is támogatni tudja Ukrajnát. Ennek érdekében évi 480 millió eurót vonnának el a mezőgazdaságból.

A központi kérdés az, hogy a mezőgazdasági termelők családjainak vannak-e kilátásai. Nincsenek beruházások, ráadásul bevezették a különadócsomagot is. A fiatalok aggódnak” – mondta Észak-Rajna–Vesztfália miniszterelnöke a német közszolgálati televízióban.

Németország az elsők között ajánlotta fel segítségét Kijevnek, hogy biztosítsa az ukrán gabona tranzitját. Néhány hónap alatt azonban bebizonyosodott, hogy ezzel saját magát hozta nehéz helyzetbe.

A gazdák tavaly decemberben kezdtek tüntetni. Volt, ahol még a rendőrök sem tudták megállítani a traktorokat. A gazdákhoz időközben egyre többen – a fuvarozók és vendéglátósok is – csatlakoztak. A demonstrációk pedig azóta folyamatosak.

A Bild azt írja: újabb autópálya-blokádok, gyűlések és felvonulások várhatók. A portál szerint egész Németország megbénulhat, ami miatt egyre nagyobb a feszültség. A hatóságok attól tartanak, hogy nem tudják megfékezni a feldühödött tömeget.

A zöldpárti gazdasági miniszter közösségi oldalán próbált nyugalomra inteni. Azt ígérte:

a korábbi tervekkel ellentétben csak fokozatosan vonják el a pénzeket, ráadásul nem az összeset.

A költségterhek miatt a német kormány jóindulatot tanúsított a gazdák iránt. A most tárgyalt támogatások egy lényeges részét megtartjuk, a mezőgazdasági járművek adómentessége és a gázolajtámogatás is csak fokozatosan csökken. A forrásokat azonban teljesen nem tudjuk nélkülözni” – fogalmazott Robert Habeck német gazdasági miniszter.

Ukrajna fontosabb a német kormánynak, mint a német gazdák – írja az Origo. A portál emlékeztet: Németország komoly költségvetési hiánnyal küzd, ennek ellenére úgy döntött, az idei évre megduplázza az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt, 8 milliárd euróra növelve azt.

A gazdák a tervek szerint vasárnapig tüntetnek. Közben a német vasutasok is bejelentették, hogy sztrájkba lépnek. A műszakos dolgozók munkaidejének csökkentését, havi 555 eurós átlagos fizetésemelést és egyszeri 3000 eurós prémiumot követelnek. Ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal, akkor szerdától háromnapos munkabeszüntetésbe kezdenek.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

mindmegette.hu

Ma ünnepli születésnapját Borbás Marcsi: legjobb receptjeivel köszöntjük

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

magyarnemzet.hu

Az ország felére figyelmeztetést adtak ki, jégeső és özönvíz is jöhet csütörtökön

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak