INSIDER

Szerző K. D. R.

Létrehozva: 2024.01.30.

Óriási vita robbant ki: te is betiltanád az okostelefonokat 16 év alatt?

Megkérdeztük olvasóinkat, mit szólnának, ha betiltanák 16 év alatt az okostelefonok és a közösségi média használatát. Az ötlet Angliában merült fel egy fiatal lány tragédiájával kapcsolatban, aki a feltételezések szerint öngyilkos lett, miután online csúfolták.

Egy brit parlamenti képviselő betiltaná az okostelefonok és a közösségi média használatát a 16 éven aluli fiatalok számára – írja a SkyNews. A témát az Egyesült Királyság konzervatív képviselője, Miriam Cates vetette fel egy sajnálatos tragédia, a 14 éves Mia Janin halála kapcsán. A 14 éves angol lány ugyanis feltételezhetően öngyilkos lett, miután a közösségi médiában zaklatták és gúnyolták. A felvetésnek nagy híre ment. Mi is megkérdeztük olvasóinkat, hogy ők mit gondolnak az ötletről.

A képviselő azt mondta, hogy 2010 óta „jelentősen romlott” a tizenévesek mentális egészségi állapota  Fotó: Pixabay

A gyerekek védelmében...

Az ébresztő beállításától kezdve, a kapcsolattartáson át a fényképezésig szinte mindenre használjuk okostelefonunkat. Van, aki ezen keres rá fontos információkra, tárolja rajta a személyes adatait, jegyzeteit, de sokaknak ma már a munkához és az iskolához is elengedhetetlen eszköz a mobiltelefon. Képzeljük csak el mi lenne, ha megtiltanák számunkra, hogy használjuk őket. Ez az ötlet merült most fel a brit parlamentben, kifejezetten a 16 éven aluli korosztályt érintve.

Miriam Cates, konzervatív képviselő ugyanis azt javasolta, hogy a 16 éven aluliaknak a mentális egészségük érdekében tiltsák meg az okostelefonok és a szociális média használatát. 

2010 óta ugyanis jelentősen romlott a tizenévesek mentális egészségi állapota, az öngyilkossági kísérletek száma, és a pornófüggőség pedig megnőtt körükben, ezért itt az ideje megfontolni a közösségi média és talán még az okostelefonok betiltását is a 16 év alattiak körében

 – fogalmazott a képviselő. 

Miriam Cates képviselő a 14 éves Mia Janin esete kapcsán vetette fel a témát, aki a feltételezések szerint öngyilkos lett. Édesapja, Mariano Janin úgy véli, hogy 10. osztályos lányát a többi diák online zaklatta. Az egyik diák el is mondta a vizsgálat során, hogy Mia egyik tiktok-posztját megosztották egy snapchat-csoportban, amelyet az iskola fiú tanulói hoztak létre és ott kigúnyolták őt – írja a SkyNews. A felvetés ezeket az online csúfolódásokat és zaklatásokat próbálná megfékezni a fiatalok körében. 

Rishi Sunak miniszterelnök szerint az online biztonságról szóló törvényük megvédi a gyermekeket  Fotó: Pixabay ( A kép illusztráció!) 

„Jó lenne itt is! Jó ötlet!"

A felvetéssel kapcsolatban megkérdeztük olvasóinkat is, hogy mit szólnak az ötlethez. Egy részük egyetért a brit képviselővel, szerintük nem lenne rossz ötlet hazánkban sem betiltani a telefonok használatát 16 év alatt.

Helyes. Irány a szabadba szórakozni! Télen is

– írta egyik olvasónk, kifejezve, hogy miképpen szórakoztak a gyerekek a mobiltelefon előtti időkben. 
„Jó ötlet! Az internet világa nagyon rossz irányba tereli a gyerekeket"– kommentelte egy másik hozzászóló, helyeselve a brit felvetést.

Van benne igazság, jó ötlet

– véleményezte egy másik olvasónk a kérdést felvető posztunk alatt. A kérdés persze csak az, hogy mennyi ideig bírnák tinédzsereink az okostelefon nélküli életet, pláne, ha a javaslat megvalósulásával a közösségi médiától is el lennének tiltva. 

"Esélytelen, kivitelezhetetlen..."

Okos gondolat nagyon, csak talán már kivitelezhetetlen, de megérne egy próbát! Lehet, hogy a szülők jobban felháborodnának mint a gyerekek..." – írta egy másik olvasónk. 

"Esélytelen!"

"Itt már az oviban is van" - írták mások.

"Te le tudnád tenni a telódat? Mert ha nem, a gyerektől se vedd el" - mondta más.

"Ebből hamarabb lenne forradalom, mint a kenyéráremelésből, teló nélkül már nincs tinédzser, aki egy napig is létezni tudna" - vélekedik egy apuka.

A brit miniszterelnök is reagált

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak szerint Cates asszony teljesen jogosan hívta fel a figyelmet arra, hogy milyen hatással van a gyermekeinkre az, ami online történik. Az online biztonságról szóló törvényünk egyaránt foglalkozik az online bűncselekményekkel, és megvédi a gyermekeket az olyan káros vagy nem megfelelő tartalmaktól, mint a zaklatás vagy az önkárosítás népszerűsítése, a pornográfiához való hozzáférés, valamint az étkezési zavaroknak való kitettség" – mondta a kormányfő, aki annál azért óvatosabb politikus, hogy a telefonok betiltása mellett kardoskodna...

Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, hívja a segélyvonalat: 116-123. Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékes vonalról is hívható, mindegyikről ingyenes.
 

 

 

origo.hu

Falatnyi, csipkés melltartóban mutogatja melleit Schobert Lara - képek

ripost.hu

Most kaptuk: tömegkarambol történt Budapesten, rohantak menteni

borsonline.hu

Megszólalt a sztárjósnő: ez a lány nyerheti a Next Top Model Hungary-t

hirtv.hu

Orbán Viktor: A jobboldal jövője most két nő kezében van

metropol.hu

Yvonne Dederick megmutatta ritkán látott fiait

mandiner.hu

Kedves Magyar Péter – segítség! Most akkor „állat”, „gomba”, vagy valamilyen „növény” a tipikus „agymosott” Fidesz-szavazó?

ripost.hu

Ez a bundáskenyér mindent lepipál, pedig csak egy apró változtatás kell hozzá

mindmegette.hu

Elhunyt a 30 napig mekis kaján élő férfi, a kovászos kenyerek pedig eltűnhetnek a polcokról

ripost.hu

Ben Affleck borzalmasan néz ki, egy üveg piával a kezében sétált - Fotó

ripost.hu

Gazdagság vár erre a 4 csillagjegyre az égiek szerint

ripost.hu

„A szüleimmel szurkolunk a válogatottnak" - így várja az Eb-t a mellőzött magyar hátvéd

ripost.hu

Szabad-e megenni a kukacos cseresznyét?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Két nő kezében van a jövő" - Orbán Viktor fontos interjút adott egy francia lapnak

INSIDER

"Nem fogunk háborúzni!" - Június 9-én is nemet kell mondani az őrült háborús tervekre

INSIDER

Magyar Péter rendezvényei egyre agresszívabbak - itt a bizonyíték!

INSIDER

Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER

Minden harmadik gyerek túlsúlyos Magyarországon: programot indítanak a megelőzés érdekében

INSIDER

Az egyháznak nyújtott támogatás a közösséget is gyarapítja - kiadvány készült az együttműködésről

INSIDER

Putyin nem kertel, megkérdezte: globális konfliktust akarnak?

INSIDER

A kánikulával a nyaktörő strandmutatványok is elkezdődtek