Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2024.01.20.

Programokban gazdag hétvége a mostani, ingyenesen is sok helyre várnak!

A Magyar Kultúra Napja alkalmából egész hétvégén lesznek különböző események szerte az országban. De pontosan mit is ünneplünk a Magyar Kultúra Napján? A válasz mellett néhány programot is ajánlunk!

A Magyar Kultúra napja egy olyan ünnep, amikor a magyar nemzet kulturális értékeit, hagyományait és teljesítményeit idézik fel és ünneplik meg. Mióta van ez így és kinek, illetve minek a tiszteletére emlékezve ünnepeljük január 22-én?

kultúra, magyar, zászló, trikolor, Magyar Kultúra Napja
Mit ünneplünk és mikor van a Magyar Kultúra Napja? Fotó: Nikita Burdenkov / Shutterstock

A Magyar Kultúra Napjáról

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

2022-óta hivatalos emléknap

A magyar Országgyűlés 2022. december 7-i ülésnapján csaknem egyhangúlag elfogadta azt a határozatot, aminek értelmében - a Himnusz befejezésének 200. évfordulójára emlékezve – január 22-ét hivatalos állami emléknapként a Magyar Kultúra Napjának nyilvánította. Az erről a napról való megemlékezés ötletét egyébként Fasang Árpád zongoraművész vetette fel még 1985-ben, végül a nap tényleges megünneplésére a Hazafias Népfront Országos Tanácsa 1988. december végi ülésén tett felhívást és 1989 januárjában ők szervezték meg az első évfordulós rendezvénysorozatot.

Ezt érdemes tudni a himnuszról

A Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból (röviden Himnusz) Kölcsey Ferenc költeménye, ami Magyarország alaptörvénybe iktatott állami himnusza is egyben. A „Hymnus” a költő legnagyobb hatású verse, 1823-ban, a nemzeti ébredés hajnalán írta szatmárcsekei magányában. Először Kisfaludy Károly Aurora című almanachjában jelent meg, kötetben pedig 1832-ben. A magyarságnak a 19. századig nem volt önálló nemzeti himnusza, mind a katolikusoknak, mind a reformátusoknak saját néphimnuszuk volt. Kölcsey mintegy 30 nyelvre lefordított és Erkel Ferenc által 1844-ben megzenésített, össznemzeti imádsággá váló műve több próbálkozás után végül 1989-ben került jogszabályi védelem alá, hiszen ekkor lett az Alkotmány szövegének része.

Kölcsey Ferenc, himnusz, Magyar Kultúra napja
Kölcsey Ferenc, a Himnusz szerzője. Fotó: Mirt Alexander / Shutterstock


Íme néhány fővárosi program a Magyar Kultúra Napjának alkalmából

  • Január 20–22. között himnuszkereső játék lesz a Vérmezőtől a Batthyány térig. Az ehhez szükséges térkép a II. kerület honlapjáról tölthető le. A séta hét állomását egy-egy betűvel jelölték, és minden helyszínen elhelyezték a Himnusz első versszakának egy sorát. További részletek itt olvashatók.
  • Hamupipőke balettelőadás lesz a MÜPA-ban január 20–22. között. A balettváltozat zenéjét Szergej Prokofjev szerezte, megtekintése 4 éves kortól ajánlott. A jegyár: 3000-5500 Ft.
  • Nyílt nap lesz a Gyermekvasútnál a Széchenyi hegy végállomáson, január 20-án 10-16 óra között színes programokkal, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Részletek itt.
  • Nyílt nap lesz a Széchenyi Könyvtárban január 20-án 10-17-óráig. Lesz tárlatvezetés, vezetett séták és máskor nem látható kincsek is megtekinthetők. A részvétel ingyenes, de részben regisztrációhoz kötött.
  • Gyűrűk Ura maraton lesz a BEM Moziban január 20-án délután. A jegyár 3900 Ft mindhárom filmre.
  • Különleges programokkal készül a Néprajzi Múzeum! Január 21-én, valamint az azt megelőző és követő napokban is számos eseménnyel és tárlatvezetéssel készülnek. A családok január 21-én vasárnap délelőtt képregénybe gombolhatják magukat a Méta Matinén az Istennel talállak, testvérem! – Cigány történetek című kiállítás helyszíneinek és szereplőinek segítségével. Január 23-án pedig a török hódoltság korának kerámiaművészete kerül fókuszba. További részletek itt olvashatók.
  • A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) a Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétával csatlakozik a magyar kultúra napjához január 20-án. A séta többek között érinti a 210 évvel ezelőtt született Pulszky Ferenc síremlékét, Erkel Ferenc, a Himnusz és Egressy Béni, a Szózat megzenésítőinek sírját, Kelety Gusztáv nyughelyét, továbbá Trefort Ágoston művelődéspolitikus és a nemzeti szobrászat megteremtőjének, Izsó Miklósnak a sírját is.
  • A Vigadóban Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes művész lélekemelő előadásán lehet részt venni január 22-én este 6-tól, ami a honfoglalástól napjainkig tartó időszakot öleli fel. Részletek itt.
  • A Klebersberg Kastélyban január 21-én vasárnap este 7-től Szabó Magda: Szelíden és szilárdan c. művét adja elő Gajdó Delinke. A jegyár: 3000 Ft.
  • A Hagyományok Házában január 20-án szombaton a Maros Művészegyüttes: Sárga rózsa c. előadása lesz látható. A jegyár: 2400 Ft.
  • A MOM Kulturális Központban 21-én vasárnap este 7-től a Szolga csak egy van, az Isten c. előadás lesz látható (Fabiny Tamás püspök és Gryllus Dániel muzsikus előadása). A jegyár 500 Ft.
  • A Turbina Kulturális Központban január 21-én vasárnap a következő ingyenes programokon lehet részt venni: 17:30 Palágyi Ildikó,18:30 Géem,19:30 Lenkk; 20:30 Labek & Chrobak. Kisterem:17:30 Cserihanna; 18:30 Tengeri Püspök; 19:30 Symbiosis 5; 20:30 Wires. Nagyterem: 17:00 Juhász Zoli; 18:00 Selah Vie; 19:00 Szlimmy; 20:00 Vodka For Kids; 21:00 Gorg & Benzol.
  • Az Országos Széchenyi Könyvtárban 20-án szombaton lesz nyílt nap 10-17 óráig, számos családi programmal. Részletes tájékoztatás itt található.
  • Az UP Rendezvénytérben január 22-én hétfőn 19:00-20:30-ig az UPódiumon A magyar kultúra napja lesz Juhász Annával! Vendégek: Háy János, Kollár Klemencz László. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
  • A Táncsics Mihály Művelődési Házban 21-én Hirtling István felolvasóestje lesz este 7-től. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A vidéki nagyvárosokban is lesznek programok

A Magyar Kultúra Napja Debrecen 2024 rendezvénysorozat részeként például 20-án és 22-én lesznek programok a Modem és Kortárs Művészeti Központban, A DEMKI Tímárházban, a Partium Házban, a MÉLUSZ Központi Könyvtárban és az ODEON Színházban. Székesfehérváron január 20-21-én lesznek különböző ingyenes programok például az Öreghegyi Közösségi Házban, de lesznek programok többek között Balatonberényben január 20-án, 22-én Balatonfüreden, ahogy Gyenesdiáson, Nagyváradon és Szegeden is, vagyis szinte minden nagyobb városban.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meg fogok halni - döbbenetes őszinteséggel beszélt a válogatott focista

origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

vg.hu

Ebben még Ausztriát is megelőztük – megnéztük az autót, amelyből csak két darab van Magyarországon

origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 6-12.: Páratlan lehetőségek

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

ripost.hu

Több mint 10 fokot esik vissza a hőmérséklet: mutatjuk, hogy mire készülj!

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Fél valamitől? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

INSIDER

Győrffy Balázs: a magyar kormánynak prioritás a gazdák támogatása

INSIDER

"Több időt töltök a TikTokon, mint a családommal" – Ezt gondolják a magyar fiatalok a felület betiltásáról

INSIDER

Képek a múltból: így nézett ki az érettségiző Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Pintér Sándor