Létrehozva: 2023.12.14.

Gyerekeknek szánt étrend-kiegészítőket teszteltek: kockázatos összetevőre bukkantak

Sokan adnak a téli, vírusos időszakban valamilyen vitamint a gyermekeiknek, sokan anélkül, hogy tudnák mi is van bennük pontosan. Egy új teszt eredménye alapján nagyon oda kell figyelni étrend-kiegészítő vásárlásakor! Mutatjuk, hogy mire!

Rengeteg fajta vitamint, gyűjtőnevén étrend kiegészítőt lehet kapni a drogériákban, patikákban, de még az élelmiszerboltokban is. Mit tartalmaznak ezek a készítmények, mire kell figyelni az adagolásukat illetően, milyen összetevőket érdemes kerülni? Most kiderül!

vitamin étrend kiegészítő
Nagyon oda kell figyelni étrend kiegészítő vásárlásakor is! Fotó: Pixabay.com

Mi is az az étrend kiegészítő?

A jelenlegi szabályozás szerint az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amik a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat. Az étrend-kiegészítők forgalmazásához nincs szükség engedélyeztetésre, elegendő bejelenteni a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) a forgalmazási szándékot. A hatóság pedig nem vizsgálja meg a bejelentett terméket. Ezért is nagyon fontos, hogy megbízható termékeket vásároljunk, melyek valóban azt a mennyiségű vitamint és egyéb tápanyagot tartalmazzák, amit a gyártó tájékoztatása alapján elvárhatunk a terméktől-hívja fel a figyelmet a terméktesztet elvégző Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ).

Számít, hogy milyen alakú az étrend kiegészítő? 

Találkozhatunk az üzletekben gyümölcs- és zöldségkoncentrátumokkal, porokkal, rágótablettákkal, pezsgőtablettákkal, szirupokkal, de akár cseppekkel is. A készítmény formátuma viszont alapvetően nem befolyásolja a termék hasznosulását. Ami ebből a szempontjából fontos az az, hogy figyeljünk az alkalmazásra vonatkozó előírásokra. Például a vízben oldódó vitaminokat inkább étkezés előtt, a zsírban oldódókat pedig étkezés közben vagy étkezés után célszerű bevenni. A kiszerelési formánál sokkal fontosabb az, hogy milyen a termék hatóanyag tartalma, amit mindenképpen ellenőrizzünk le a vásárlás előtt.

Ezeket az összetevőket érdemes kerülni

  • Elsősorban érdemes megfontolni a cukortartalmú készítmények kerülését, különösen azokat a termékeket, melyek összetételi listájának első helyén a cukor szerepel. A termékek összetevőit ugyanis mennyiség szerint csökkenő sorrendben kell feltüntetni a csomagoláson, így a legnagyobb arányban jelenlévő összetevővel kell kezdeni a felsorolást.
  • A fruktózzal is csínján kell bánni, kutatások ugyanis összefüggést mutattak ki a túlzott fruktózbevitel és a bélflóra károsodása, illetve a májkárosodás és a zsírmáj kialakulása között. Bár mértékkel fogyasztva nem okozhat gondot, vegyük számításba, hogy amennyiben a gyermekünk gyümölcsleveket is fogyaszt, azzal akár több kilogramm gyümölcsnek megfelelő mennyiségű fruktózt is bevihet a szervezetébe.
  • A mesterséges édesítőszereket (nátrium-ciklamát, nátrium-szacharin, szukralóz, szacharin, aszpartám) sem szabad túlzásba vinni, mert kutatások kimutatták az összefüggést az édesítőszerek és az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, valamint a szívbetegségek között.
  • A tartósítószerekkel is hasonló a helyzet. Ilyen anyag például a kálium szorbát és nátrium benzoát. Utóbbi allergizálhat, valamint hosszabb távon idegi és bélrendszeri problémákat okozhat. Ezt találták egyedül kockázatosnak.
vitamin, gyógyszer
Mindíg meg kell nézni a termékek összetevőit vásárlás előtt. Fotó: AFP / AFP

Még rákot is okozhatnak egyes termékek

A kármin egy színezék, amely az arra érzékenyeknél allergiás reakciót, bőrkiütést okozhat. Ilyen anyagot a vizsgált 15 termékből egy esetben találtak. Egy másik termékben pedig részben hidrogénezett szójaolajjal találkozott a FÉBÉSZ. Az ilyen összetevőkkel az a gond, hogy gyulladáskeltő, érfal károsító, és növeli az elhízás, cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

De akkor milyen terméket vegyünk?

A legfontosabb, hogy vásárlás előtt mindig olvassuk el az összetevők listáját, és olyan terméket válasszunk, amely a fenti anyagokat egyáltalán nem, vagy csak kis mértékben tartalmazza. Emellett az is fontos, hogy mindig az ajánlott napi beviteli értéknek megfelelő mennyiséget vegyen be a gyermek ezekből az étrend kiegészítőkből, mert ahogy sok mindent, úgy ezeket is túl lehet adagolni. Harmadrészt azt is érdemes fontolóra venni, hogy egyáltalán szüksége van-e a gyermeknek ilyen szerekre. Egy kiegyensúlyozottan és változatosan étkező, sokat mozgó, egészséges gyermeknek ugyanis alapvetően semmi szüksége vitaminokra, azoknak ugyanis semmilyen bizonyított immunerősítő hatásuk nincs, kivéve a D-vitamint. Végül pedig érdemes az ehhez hasonló tesztek eredményét is átböngészni vásárlás előtt: a FÉBÉSZ szerint a vizsgált 15 termékből a legjobb a Pediakid Multivitamin lett, ami egyetlen kockázatos összetevőt sem tartalmazott, ellenben gazdag vitamin, ásványi anyag, valamint egyéb hasznos összetevő tartalommal bírt.

TermékPediakid Multivitamin szirupNatur Tanya Junior porSwedish Natura folyékony multivitaminVitamin Bottle vitamincsepp
Ár8300 Ft3800 Ft6250 Ft2700 Ft
Hány adag?615-30 nap33 nap2 hónap
Kockázatos anyagok

-

-

Nátrium benzoát

-

Vitaminok28-féle20-féle29-féle4-féle

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hadüzenetet küldhetett Putyinnak ez az ország

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Az unokatestvérem nem hívott meg az esküvőjére - bosszúból 700 ezer forintot számláztam ki neki

hirtv.hu

Magyar túszról tett közzé videót a Hamász + videó

life.hu

Ördög Nóra helyébe lép Szabó Zsófi: ezt a műsort fogja vezetni

origo.hu

Újabb balos celeb Magyar Péter mögött

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el