Létrehozva: 2023.12.03.

Kozma atya adventről: a várakozás nem tétlenséget jelent

December 3-án kezdődik a szokatlanul rövid adventi időszak, hiszen aranyvasárnap lesz egyben szenteste is. Kozma Imre atyát, irgalmasrendi szerzetest, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnökét kérdeztük: hogyan készüljünk lelkiekben is a karácsonyra?

Már mindenki megkezdte az ajándékok beszerzését szeretteinek, megteltek a karácsonyi vásárok és mindenhol szólnak a karácsonyi dalok. Az advent azonban idén csak december 3-án vasárnap kezdődik. Az advent várakozást jelent: a hivő emberek a Kisjézus születését várják, de az ünnepet, amikor együtt van a család, mindenki várja. 

Kozma atya
Kozma Imre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és elnöke. Fotó: Máté Krisztián

Ripost: Volt egy kis zavar, hogyan is kell kiszámolni advent kezdetét, hiszen idén a negyedik vasárnap egyben szenteste is, de a fejekben az van, hogy aranyvasárnap még vásárolgatunk. Hogy van ez az idén?

Kozma Imre atya: Meglepett, hogy ezt nem mindenki tudja, pedig néhány évente előfordul: december 24-én délig tart az aranyvasárnap, és attól fogva már szenteste van. Nem baj, ha nincs olyan sok ajándék a fa alatt, persze kedvességből megajándékozzuk egymást, de az advent s a karácsony nem erről szól.

Ripost: Az advent a várakozás, a felkészülés időszaka. Mit kell ezalatt érteni?

Kozma atya: A várakozás nem azt jelenti, hogy ölbe tett kézzel várom a sült galambot. A karácsony el fog jönni, ha teszünk érte, ha nem, de a várakozás pontosan azt jelenti: tegyetek több jót. A várakozásnak akkor van értelme, ha az ember arra készül, amire várakozik. Olyan eseményre várakozunk, ami nagyon fontos nekünk és azért, hogy azt át tudjuk élni, azért tennünk is kell, arra fel kell készülni. 

Ripost: Megvesszük a karácsonyfát, az új díszeket, a szaloncukrot, az ajándékokat, de ennyi elég?

Kozma atya: Sokféleképpen lehet felkészülni, ez is hozzátartozhat. De nem ez a lényeg. A várakozás lelki felkészülést is jelent, az pedig egyféle módon lehetséges: tegyetek több jót! Aki jót tesz, az jobb lesz. A várakozást ezt teszi értelmessé, hogy az ember egyre több olyan dolgot tesz, ami áldozatot jelent, erőfeszítést igényel és mások javára szolgál. Hogy ez ennyire nem az ajándékról szól, felidézek egy történetet. Hajléktalanoknak osztottunk ételt, és amikor egy férfinek, akit ismertem, a nevén szólítva odanyújtottam az ennivalót, azt mondta: „Nekem az étel már nem is kell, az, hogy azt mondta: Ferenc, nekem ez mindennél többet ér.” Miért? Azért, mert megélte, hogy őt ismerik, számontartják, szeretik, hogy ő valakinek fontos. Ő nem egy a sok közül. Mindenki szeretetre vágyik, arra, hogy fontos legyen valakinek, mert ez adja az élet értelmét. Persze, fontos az ennivaló is, de még inkább az, hogy szeretettel forduljunk egymás felé és hajlandók legyünk a másikért áldozatot hozni. Várakozni jó, mert akkor az ember az életnek valami rendkívüli arcára kíváncsi, ami a várakozás után feltündököl. Ez nem tétlenséget, hanem éppenséggel jó cselekedeteket jelent. Tegyetek több jót! Mert aki jót tesz, az jobb lesz és ebből van a legnagyobb hiány: a jó cselekedetekből. 

Ripost: Az adventi időszakban sokan, sok mindenre gyűjtenek, adakozásra szólítanak fel. Hogyan dönthetjük el, kinek adjunk?

Kozma atya: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat sok embernek juttat segítséget, de az én szememben nem ez a legfőbb érdeme, hanem hogy ezt szeretettel teszi. Hogy nemcsak ételt vagy takarót ad, hanem jó szót, odafigyelést is. Jézus azt mondta: a legkisebbekkel tegyetek egyre több jót, akik nem számítanak másoknak, a szegényekkel. Krisztus idejében az árvák és az özvegyek voltak ezek, ma sokkal szélesebb a paletta. 

Ripost: Sok a magányos ember, akinek egy jó szó, egy látogatás többet jelent, mint másnak az értékes ajándék. Egy látogatás is lehet jó cselekedet?

Kozma atya: Így van, pontosan erre kell gondolni. Azokért hozok áldozatot, akikért mások nem hoznak áldozatot. Azokhoz fordulok, akikhez nem fordul más. Karácsony ünnepe a legnagyobb ajándék nekünk: Isten emberré lett és ezzel megmutatta, hogy mi annyira fontosak vagyunk Istennek, hogy értünk érdemes emberré lennie, ennyire értékel és becsül bennünket. Azután mindent feláldoz értünk, még az életét is odaadja az emberért, ennyire szeret. Példát mutat abból, milyen önfeláldozó a szeretet. A karácsony ennek a megváltó programnak az első lépése, erre várakozunk a következő három hétben. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fontos bejelentést tett a MÁV-Volán, ez mindenkit érint

origo.hu

Nagy a baj: megtámadták Amerikát

mindmegette.hu

Ezt lopják a magyarok a Lidlből és a Tescóból: durva adatok láttak napvilágot

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben - Szinte minden épület megsemmisült Avgyijivkában + videó

ripost.hu

Krémes sütés nélkül, 15 perc alatt összedobod

vg.hu

Az már biztos, hogy Milák Kristóf ott lesz az olimpián

origo.hu

Műtét után halt meg az esküvőjére készülő színész

travelo.hu

Ezek az európai repterek törlik el a 100 milliliteres szabályt

life.hu

Nem csak a tűrőképességeden múlik, hogyan éled meg a havivérzéssel és a PMS-sel járó fájdalmakat(x)

ripost.hu

„Kínos” – Verstappen máris beszólt Hamiltonnak

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata(x)

ripost.hu

Őrületes felfedezést tett a James Webb űrtávcső, ez mindent megváltoztathat

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kifizetődött a magyar emberek kemény munkája! Mutatjuk a részleteket

INSIDER

Top7, akinek le kellett volna mondania: a baloldalon sosem vállalják a felelősséget

INSIDER

Újra csillog az ékszerdoboz: elképesztően szép lett a felújított Vakok Intézete - Galéria

INSIDER

A magyar kormány tovább szigorítja Európa legkeményebb gyermekvédelmi törvényét

INSIDER

Letartóztatta a rendőrség a holland nőt, aki végzett párjával Erzsébetvárosban

INSIDER

Megszólalt a magyar lottónyertes Éva: Az első 4 szám egyezett, letettem a szelvényt, és nem mertem megnézni az ötödiket

INSIDER

Bemennél hétfőn dolgozni, ha megnyernéd a lottó ötöst?

INSIDER

Ingyen tankolás nyolc hónapon keresztül, így "oldotta meg" egy magyar autós