INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.12.23.

Ez a karácsonyi időszak egyik fő veszélye, figyelmeztet az orvos

Lehet, hogy nem illik erről a nagy sütés-főzés, vendéglátás közepette beszélni, viszont nagyon hasznos!

Nem az a baj, hogy túl sokat eszünk-iszunk a karácsonyi asztalnál, hiszen egyszer egy évben ez belefér. Nemcsak az ünnepi túlevéstől túlsúlyosak az emberek, hanem attól, amit és ahogyan egész évben megesznek– figyelmeztet Dr. Fábián Lajos, a TritonLife Csoport alapító-elnöke és szakmai stratégiai vezetője.

Dr. Fábián Lajos: a folyamatosan magas inzulinszint extrém és folyamatos terhelést jelent a szervezet számára Fotó: TritonLif

„Ilyenkor hirtelen felszaladnak a plusz kilók attól, amit és ahogyan eszünk, a túlevés pedig kellemetlen tünetekkel járhat” – figyelmeztet az orvos, hozzátéve: jobb erről még az ünnepek előtt beszélni, hiszen a megelőzés a legjobb gyógymód.

Mindannyian ismerjük a „kajakómát”, ami el is ronthatja a családi együttlétet, hiszen nincs kedvünk semmihez. Nagyobb a baj, ha gyomorégés, hányinger, görcsök, székrekedés, puffadás, esetleg hasmenés, sőt hányás a következmény. Extrém esetben súlyos hasnyálmirigy gyulladás, epeút gyulladás is lehet a vége. Kifejezetten fontos tehát, hogy az ünnepek alatt is figyeljünk a megfelelő minőségű és mennyiségű étkezésre, tartsunk megfelelő hosszúságú szüneteket étkezések között, és ne vigyük túlzásba az evést.

Concept,Of,Feeling,Bad,After,Eating,Too,Much,Sweets.,Cropped
Jobb, ha az ünnepek idején se visszük túlzásba az evést! Fotó: Inspiration GP

Az orvos tudományos magyarázattal is szolgál a tünetekre:

„Úgy hisszük „csak” kajakómánk van, holott valójában a magas szénhidrát-, cukor- és zsírtartalmú ételek elfogyasztása következtében annyira nagy mennyiségű, magas glikémiás indexű tápanyag kerül a szervezetünkbe, ráadásul nagy gyakorisággal, hogy ennek feldolgozása extrém és folyamatos terhet jelent a szervezet számára, és ami már akár a kialakuló inzulinrezisztencia jele is lehet. A plusz kilók is azért tudnak gyorsan felszaladni, mert az inzulinszintünk a folyamatosan érkező tápanyag miatt állandóan magas, nem tud visszatérni a normál szintre, így kifejti raktárhormon hatását, azaz zsírrá alakítja a feleslegesen bevitt tápanyagot. Ezért az ünnepek alatt is fontos, hogy rendszert vigyünk az étkezésünkbe és hosszabb szüneteket tartsunk két étkezés között" – mondta Dr. Fábián Lajos.

Hozzátette: amikor végigvesszük, mi mindent fogyasztottunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni az italokról, pedig az üdítő, a cukros, édesítőszeres és szénsavas italok, valamint az alkohol szintén megemeli az inzulinszintet. Jól nézzük meg, mi van a dobozon, az úgynevezett 100%-os gyümölcslevekben is!

A legnagyobb probléma, hogy nem csak karácsonykor terheljük a szervezetünket, hanem egész évben. Folyamatosan, akár napi 3-6 alkalommal eszünk, és közben még nasizunk is, ami folyamatosan magasan tartja az inzulinszintet, és így olyan káros hatások érnek, amelyek egy egész sor betegséget okoznak – figyelmeztet az orvos.

A 62 éves, két szakvizsgával és közel négy évtizedes tapasztalattal rendelkező orvos három éve kutatja az elhízás okait és a testsúly egészségre gyakorolt hatásait, ezalatt ő maga is 16 kilót leadott időszakos böjttel, nem szed gyógyszert és aktív, sportos életet él. Azt javasolja: az ünnepi vendéglátások alkalmával is tartsuk szem előtt a mértékletességet és ne kínálgassuk a vendéget, ha azt mondja: köszöni szépen, jóllakott. A két ünnep között pedig iktassunk be aktív testmozgást, a szabadidő egy részét töltsük a szabadban és sportoljunk, túrázzunk.

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek