RETRO RÁDIÓ

Ennyiért kerülhet magyar hal idén az ünnepi asztalra

MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2023. 12. 09. 06:30

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű magyar halakkal készülnek a karácsonyi szezonra a hazai haltermelők. De vajon mennyi lesz kilója a népszerűbb halfajtáknak? Most kiderül!

Idén kegyes volt az időjárás a halászati ágazathoz, így megfelelő feltételeket tudtak biztosítani a halak számára. A takarmány ára is csökkent - igaz, ez csak a jövő évi árakra lesz hatással -, a munkaerő és az energiahordozók költségei viszont idén tovább emelkedtek. Ezek mind hatással vannak az ünnepek előtt kapható hal árára, ami a tavalyihoz képest általánosságban nem nő idén.

hal, sült hal, karácsonyi menü
Minden ünnepi asztalra kerül halfogás a hagyomány szerint. Fotó: Teresa Kasprzycka / Shutterstock

Sokan esznek halat karácsonykor

A magyar családok 80%-a fogyaszt valamilyen halat az év végi ünnepekkor. A karácsonykor halat fogyasztók 85 százaléka pontyot eszik, de 32 százalékuk harcsát is vásárol a karácsonyi menühöz. Az afrikai harcsa is kelendő ilyenkor (13%), és jól fogy a busa és a lazac (11-11%) is. A halból főként – az esetek 81 százalékában – halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65%). Roston elkészített vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik ilyenkor - derül ki az Agroinform.hu által végzett felmérésből.

Már elindult az idei karácsonyi halszezon

A karácsonyi szezon december elején indul, ekkortól kezdik meg a tógazdaságok a halak értékesítését. Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat. A szezon kedvence minden bizonnyal idén is a ponty lesz, ugyanakkor a többi fajból is széles kínálattal várják a vásárlókat a tógazdaságok.

Nem drágult idén a hal

Az élő ponty kilójáért 1790-2300 forintos árat kérhetnek majd el a kereskedők, az élő harcsa ára pedig 4000 forint körül fog mozogni. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is széles kínálatból válogathatnak a vásárlók, az élő halak mellett feldolgozott formában is – patkó, filé, csont, belsőség – megtalálható lesz a magyar hal az árusoknál

A busa filé kilója 2700 forint, a ponty filé 4000 forint. Fotó: Ripost

Az alacsonyabb árak miatt várhatóan bátrabban választanak majd a kiváló minőségű, egészséges magyar halak közül a vásárlók - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által tartott közös sajtótájékoztatón. Vagyis a karácsonyi hal ára a tavalyi árakhoz képest alacsonyabb is lehet.

Különböző piacokon eltérő árakkal találkozhatunk, érdemes alaposan körülnézni. Fotó: Ripost

Hasonló következtetésre jutott a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) elnöke, Németh István is. Szerinte a termelők idén 10-12 százalékkal alacsonyabb áron értékesítik a halat. A piacon, illetve az árusítóhelyeken így az élő ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700–2500 forint, a harcsáé 4–6000 forint között, egy kilogramm süllőé pedig 7–8000 forint között alakul majd. A feldolgozott halat viszont ennél magasabb áron adják majd: a szeletelt ponty 3500-4000 forint, a filézett szürke harcsa pedig 7500-8000 forintba fog kerülni idén kilónként.

Az éves halmennyiség felét karácsonykor esszük meg

Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – amelynek közel fele karácsonykor kerül az asztalra – 6,5-7 kilogramm. Ehhez képest évente 22-24 ezer tonna étkezési pontyot termelnek itthon. Az európai uniós átlagfogyasztás egyébként 22-23 kilogramm fejenként. Ennek egyik oka, hogy a tengerrel rendelkező országokban (pl. Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában) tradíciója van a halfogyasztásnak, ami jelentősen növeli az átlagfogyasztást.

 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.