kulcsár edina
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is kiváló minőségű magyar halakkal készülnek a karácsonyi szezonra a hazai haltermelők. De vajon mennyi lesz kilója a népszerűbb halfajtáknak? Most kiderül!
Idén kegyes volt az időjárás a halászati ágazathoz, így megfelelő feltételeket tudtak biztosítani a halak számára. A takarmány ára is csökkent - igaz, ez csak a jövő évi árakra lesz hatással -, a munkaerő és az energiahordozók költségei viszont idén tovább emelkedtek. Ezek mind hatással vannak az ünnepek előtt kapható hal árára, ami a tavalyihoz képest általánosságban nem nő idén.
A magyar családok 80%-a fogyaszt valamilyen halat az év végi ünnepekkor. A karácsonykor halat fogyasztók 85 százaléka pontyot eszik, de 32 százalékuk harcsát is vásárol a karácsonyi menühöz. Az afrikai harcsa is kelendő ilyenkor (13%), és jól fogy a busa és a lazac (11-11%) is. A halból főként – az esetek 81 százalékában – halászlé készül, de a rántott hal is nagyon népszerű (65%). Roston elkészített vagy grillezett halat a családok 15 százaléka eszik ilyenkor - derül ki az Agroinform.hu által végzett felmérésből.
A karácsonyi szezon december elején indul, ekkortól kezdik meg a tógazdaságok a halak értékesítését. Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel ideális földrajzi elhelyezkedése révén biztosítani tudja a fogyasztók részére a kitűnő minőségű édesvízi halakat. A szezon kedvence minden bizonnyal idén is a ponty lesz, ugyanakkor a többi fajból is széles kínálattal várják a vásárlókat a tógazdaságok.
Az élő ponty kilójáért 1790-2300 forintos árat kérhetnek majd el a kereskedők, az élő harcsa ára pedig 4000 forint körül fog mozogni. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is széles kínálatból válogathatnak a vásárlók, az élő halak mellett feldolgozott formában is – patkó, filé, csont, belsőség – megtalálható lesz a magyar hal az árusoknál.
Az alacsonyabb árak miatt várhatóan bátrabban választanak majd a kiváló minőségű, egészséges magyar halak közül a vásárlók - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), valamint a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) által tartott közös sajtótájékoztatón. Vagyis a karácsonyi hal ára a tavalyi árakhoz képest alacsonyabb is lehet.
Hasonló következtetésre jutott a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) elnöke, Németh István is. Szerinte a termelők idén 10-12 százalékkal alacsonyabb áron értékesítik a halat. A piacon, illetve az árusítóhelyeken így az élő ponty fogyasztói ára kilogrammonként 1700–2500 forint, a harcsáé 4–6000 forint között, egy kilogramm süllőé pedig 7–8000 forint között alakul majd. A feldolgozott halat viszont ennél magasabb áron adják majd: a szeletelt ponty 3500-4000 forint, a filézett szürke harcsa pedig 7500-8000 forintba fog kerülni idén kilónként.
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás – amelynek közel fele karácsonykor kerül az asztalra – 6,5-7 kilogramm. Ehhez képest évente 22-24 ezer tonna étkezési pontyot termelnek itthon. Az európai uniós átlagfogyasztás egyébként 22-23 kilogramm fejenként. Ennek egyik oka, hogy a tengerrel rendelkező országokban (pl. Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában) tradíciója van a halfogyasztásnak, ami jelentősen növeli az átlagfogyasztást.