Létrehozva: 2023.11.28.

Így nem verhetnek át a karácsonyi vásárokban

Ha néhány dologra odafigyelünk, kisebb eséllyel távozunk rossz szájízzel az adventi forgatagból. Íme néhány trükk, amit be szoktak vetni az ügyeskedők a karácsonyi vásárokon.

Sorra nyitnak a karácsonyi vásárok szerte az országban. A finom ételek és italok illata sokakat ezekre a helyszínekre csábít, a nagy tömeg és a pénz szaga pedig az ügyeskedőket vonzza. Mutatunk néhány dolgot, amire ha odafigyelünk, a pénzünk és az egészségünk is biztonságban lesz ezeken a rendezvényeken.

karácsonyi vásár
Ezekre figyeljünk a karácsonyi vásárolkon! Fotó: Markovics Gábor

A nagyobb vásárok már kinyitottak a fővárosban

A Vörösmarty Classic Xmas 2023 idén jó korán, november 17-én nyitotta meg a kapuit, amit december 31-ig be sem zár. A vásár egyik fő attrakciója most is az ingyenes kisvasút lesz, de lesz a kicsiknek kézműves játszóház is, és idén sem kell nélkülöznie az odalátogatóknak a monumentális karácsonyfát és a gasztronómiai kiállítókat. A Szent István-bazilika előtti téren is tart már az adventi vásár november 17. óta és egészen január 1-ig nyitva is lesz. A Szent István téren többek között van ingyenesen látogatható korcsolyapálya (mindennap 17:00 órától várja a 14 év alattiakat), szelfipont és minden délután 17:30-tól fényfestés a Bazilika homlokzatán.

Már 500 éve tartanak ilyen vásárokat

A karácsonyi vásároknak közel 500 éves múltja van Európában, amit Luther Mártonnak és az általa megteremtett ajándékozási hagyománynak köszönhetünk. Az ilyen rendhagyó piacok 1545- óta nem sokat változtak, ami a kínálatot illeti. Megmaradtak a standokon a forralt borok, a gyümölcskenyerek, az édességek és a játékok is. Később persze kiegészültek például a sült kolbásszal, kürtös kaláccsal, forró italkülönlegességekkel és gyakorlatilag minden olyan ajándékba adható tárggyal, amit hajlandóak az emberek megvásárolni. 

Ezt a néhány alapszabályt tartsuk be, ha ellátogatunk egy karácsonyi vásárba

Meleg élelmiszert hidegen, hideg élelmiszert kézzel szedve, kóstolót pénzért és mechanikus eszközt kipróbálás nélkül ne fogadjunk el, vásároljunk meg. Kérdezzünk rá milyen borból van a forralt bor, ha amellett döntenénk és lehetőség szerint mindenből kérjünk kóstolót. Húskészítményt olyan helyről vegyünk, ahol lehetőleg előttünk készítik elő, sütik meg amit kinéztünk. A langallósnál, lángosnál, kürtös kalácsnál pedig nem árt, ha látjuk, ahogy valaki épp tésztát gyúr a bódéban. Ez ugyanis annak a jele, hogy friss az áru. Ha pedig tömegre értékesített vásárfiát veszünk (cukorka, pékárut, húsárut), arra figyeljünk, hogy az árus ne mérje és számolhatja bele az árba a csomagolóanyagot, papírtálcát, műanyag edényt stb., mivel ezt nem teheti meg. 

Mi a helyzet a fogyasztói jogokkal?

A kitelepült árusokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint egy plázában lévő üzlethelyiségre. Kötelező például feltüntetniük a cégük nevét, székhelyét és elérhetőségeit is, méghozzá azért, hogy ha később bármi gondunk, kérdésünk, panaszunk akad a termékkel kapcsolatban, tudjuk, hogy kihez fordulhatunk. Az eladó nyugta, blokk és számlaadási kötelezettsége sem szűnik meg azzal, hogy szabadtéren árul. Ezen felül ugyanúgy jár a garancia és a jótállás is a termékekre, aminek érvényesítését nem köthetik a csomagolás vagy a blokk meglétéhez. Ez alól csak az egyedi megrendelésre készített termékek a kivételek.

Ilyen árak vannak az idén a karácsonyi vásáron. Fotó: Markovics Gábor

Körültekintően adományozzunk

Az ünnep hangulatát kihasználva gyakran ál-adománygyűjtők lepik el a vásárokat. Sokszor nem létező szervezeteknek, embereknek gyűjtenek pénzt. Ha leszólítanak minket, kérjük meg az adománygyűjtőt, hogy igazolja magát, ha pedig úgy döntünk, adakozunk, úgy tegyük, hogy ne lássák honnan, mennyi pénzt vettünk elő.

Ne váltsunk senkinek pénzt az utcán

A trükk lényege, hogy vagy hamis pénzt kapunk vissza a csalótól, vagy netán semennyit. Éppen ezért ne váltsunk fel nagy címletű készpénzt senkinek az utcán a rendőrség javaslata szerint. A járművel érkezőknek pedig azt tanácsolják, hogy az autókban lehetőleg ne hagyjanak értékeket még az őrzött parkolókban sem. Ha ezt mégis elkerülhetetlen, akkor tegyük az értékeket nem látható helyekre, például a csomag, vagy kesztyűtartókba.

A zsebtolvajokkal sem árt vigyázni

Sok zsebest vonzanak az ilyen vásárok, ezért vásárlás közben, az áruk válogatásakor se tegyük le a táskánkat, pénztárcánkat sehova, egy pillanatra se. Az értéktárgyainkat ne a hátsó zsebünkben, a táska külső zsebében vagy a nálunk lévő kosár tetején tartsuk, inkább a kabátunk belső zsebében.

Mit tegyünk, ha gondunk akad?

Első körben a szervezőket, rendezőket érdemes értesíteni, ha valamilyen szabálytalanságot tapasztalunk egy adventi vásárban. Második körben savanyú forralt borral vagy romlott hússal kapcsolatban a Nébih-ket, veszélyes termékek esetén (pl. zárlatos fényfüzér) pedig a fogyasztóvédelmi hatóságot érdemes értesíteni. Bűncselekmény vagy komolyabb szabálysértés esetén a sok helyen jelen lévő rendőrjárőröknek érdemes szólni, de a 112-tőt is lehet ilyenkor hívni, kisebb szabálytalanság esetén pedig forduljunk a biztonsági személyzet egy tagjához.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

hirtv.hu

Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

ripost.hu

Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

magyarnemzet.hu

Odamondott Kloppnak az ellenfél, a Liverpool edzőjének a fogai is szóba kerültek

origo.hu

Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Orbán Viktor fővárosi fejlesztésekről tárgyalt

INSIDER

Két halálos áldozat Alsónémediben: hídról zuhant csatornába a lovaskocsi

INSIDER

Ezreket spórolhatsz az egynapos sztrádamatricával. Mutatjuk, hogyan csináld!

INSIDER

Aggasztó: keresik a 14 éves Natáliát, nagyszülei otthonából tűnt el