INSIDER

Szerző Z. H.

Létrehozva: 2023.12.02.

Meghozta az eredményt a babaváró hitel és a CSOK: egyre többen élnek saját lakásban

A K&H kutatása szerint Magyarországon jelentősen nőtt a lakóingatlanokban tulajdonnal rendelkezők száma az elmúlt években. A válaszadók 75 százaléka saját lakásban él.

Jelentősen nőtt a lakóingatlanban tulajdonnal rendelkezők aránya az elmúlt években a K&H harmadik negyedévben készült kutatása szerint, amely a 30-59 évesek lakhatási körülményeit elemezte.

bérház bécs, albérlet, lakás, ingatlan, társasház, CSOK Plusz
Fotó: Tupungato / Shutterstock

A kutatásból kiderül, hogy a válaszadók több mint 50 százaléka önálló családi házban lakik. Közel 19 százalékuk panelben, 10 százalék társasházban, 8 százalék pedig lakóparkban. Hét százalék említette, hogy sor- vagy ikerházban él.
 

Budapesten élnek a legkisebb lakásokban az emberek

A kutatás szerint az átlagos lakásméret 82 négyzetméter, ez nem jelent változást a korábbi évekhez viszonyítva. A fővárosi lakóingatlanok a legkisebb alapterületűek, átlagban 62 négyzetméteresek, míg a falvakban 92 négyzetméter az átlag.

A válaszadók 75 százaléka a saját lakóingatlanában él, az arányuk az utóbbi években fokozatosan emelkedett: 2019-ben még ez a szám 64 százalék volt, egy évvel később 66 százalék, majd 2021-ben és 2022-ben egyaránt 70 százalék volt.
Közben a szülők tulajdonában lévő ingatlanban élők aránya a három és négy évvel korábbi 17 és 19 százalékról idén 12 százalékra esett vissza. 

A saját lakásban élők átlagosan 12 éve szerezték meg az ingatlant, ahol élnek, 33 százalékuk pedig az elmúlt öt év során jutott hozzá. Korosztályonként különböző eredmények születtek, hiszen a legfiatalabbak nem vásárolhattak maguknak annyira régen lakást: a harmincasok 52 százaléka vásárolt lakást az elmúlt öt évben, a negyveneseknek 34 százaléka, az ötveneseknek pedig mindössze a 13 százaléka.

A kutatásból az is világossá vált, hogy a lakásbiztosítást érdemes időnként felülvizsgálnunk, hiszen az infláció miatt egy korábbi biztosítás már nem nyújt megfelelő védelmet baj esetén.

A kormány régóta elkötelezett a fiatalok lakáshoz segítésében


A felmérés eredménye minden bizonnyal nem véletlen, hiszen a magyar kormány régóta elkötelezett a fiatalok lakáshoz jutásában. A Ripost már többször beszámolt azokról az intézkedésekről, melyek segítséget nyújtanak a fiataloknak. És ez csak tovább bővül. 

Az egyik ilyen, hogy a kormány 2024 januárjától a falusi CSOK összegét jelentősen, 50 százalékkal megemeli. Használt lakóingatlan vásárlása és egyidejű bővítése, korszerűsítése esetén 2024. január 1-jétől 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra, 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, 3 vagy több gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő. Meglévő lakóingatlan korszerűsítésénél, bővítésénél a támogatási összeg egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, három vagy több gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik. A falusi CSOK igénybevételének lehetőségére kijelölt kistelepülésen új családi ház építése vagy vásárlása esetén a 2023-ban érvényben lévő összegek 2024-ben is elérhetők lesznek: 1 gyermek esetén 600 ezer forint, 2 gyermek esetén 2,6 millió forint, 3 vagy több gyermek esetén 10 millió forint igényelhető.

Emelkedik a Babaváró, jön a CSOK Plusz

A Babaváró kölcsön összege is emelkedik. 10 millióról 11 millióra. 2024. január 1-jétől azok a házaspárok vehetik fel, ahol a feleség 30 év alatti. Bevezetnek egy átmeneti időszakot is 2024. január 1-je és december 31. között, amikor még a 30-40 év közötti nők is jogosultak lehetnek a kölcsönre, várandósságuk igazolása esetén. 

Megjelentek a januártól elérhető CSOK Plusz részletszabályai. A kamattámogatott lakáshitelt csak házaspárok vehetik igénye, élettársak vagy egyedülálló szülők nem. A házaspárok közül is csak azok, akik terveznek gyermeket, függetlenül attól, hogy van-e már nekik. A feleség legfeljebb 40 éves lehet. Gyermektelen házaspár legalább egy, legfeljebb három,

egy gyermekes házaspár legalább egy, legfeljebb kettő, két- vagy többgyermekes házaspár egy gyermek vállalása esetén igényelhet CSOK Pluszt.

Feltétel még a legalább 2 év TB jogviszony, ami maximum 30 nappal szakadhat meg az igénylést megelőzően. Emellett további feltétel a büntetlen előélet és az, hogy 5000 forintnál ne legyen nagyobb köztartozás. Egy gyermek után maximum 15 millió, két gyermek után 30 millió, három vagy több gyermek után pedig maximum 50 millió forint kamattámogatott lakáskölcsönt lehet majd felvenni.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Miley Cyrus ismét botrányba keveredett

origo.hu

Szoboszlai Dominik elképesztő munkával lett hatalmas sztár a Premier League-ben

hirtv.hu

Suhajda Szilárd özvegye: Valószínűleg beesett egy hasadékba, és ezért nem látszik helikopterről sem + videó

ripost.hu

Lelepleződött egy titok Tóth Gabi új párjáról, Papp Máté Bencéről

mandiner.hu

Zakopanéból üzent egy ukrán újságíró Orbán Viktornak

origo.hu

Az elkerülhetetlen műtét után megszólalt a Farm VIP sztárja

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. március 4-10.: a Halak újhold felerősíti az intuíciónkat

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Színt vallottak a multik, ezek a termékek zsugorodtak össze a boltokban

INSIDER

Ebből veheti észre egy szülő, ha pedofil ólálkodik a gyermeke körül

INSIDER

Orbán Viktor ismertette a 2024-es év gazdasági terveit

INSIDER

Orosz-NATO-konfliktus: már most is lőnek britek oroszokra? A német kancellár elárulta az ukrajnai titkot

INSIDER

"Poénból" lövöldözött egy középiskolás Szolnokon: megsérült a postás

INSIDER

Rettegnek a pesterzsébetiek: félmeztelen fosórémek lepték el a teret

INSIDER

Újra lecsap az ítéletidő: 2 vármegyére adtak ki riasztást, de van itt más is

INSIDER

"Iszonyú érzés volt" - isteni csodával gyógyul a sztrókból János, az orgonista kántor