tóth gabi
Olyan súlyos hiányosságokat találtak, hogy az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették.
Egy Pest vármegyei pékségben és cukrászüzemben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A Nébih közleménye szerint az akció során súlyos szabálytalanságokat fedeztek fel:
Az érintett élelmiszereket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból, továbbá azok forgalomba hozatalát és felhasználását megtiltották. Az ellenőrök az egységben előállított, még érvényes lejárati idejű élelmiszereket is visszahívták a forgalomból.
A hatóság a fentebb részletezett súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt az egység tevékenységét szintén azonnali hatállyal felfüggesztette. Az intézkedés feloldására a hibák kijavítását követően végzett hatósági ellenőrzés után került sor. Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.
A helyszínen készült videót itt tekintheted meg:
Amint arról a Ripost a minap beszámolt, egyre több súlyos probléma merült fel az albán pékségekkel kapcsolatban.
A vásárlók körében a rendkívüli népszerűséget az olcsóságukkal, a szokatlanul hosszú nyitva tartással és a szinte mindig meleg pékárukkal érték el. A Magyar Pékszövetség elnöke szerint azonban ezeket az erényeket csak csalás árán tudják elérni. Septe József korábban arról beszélt, hogy ezek a vállalkozások „nem azonos mértékben vannak megítélve és nem azonos mértékű működést produkálnak, mint a magyar pékségek”. Szerinte ugyanis minimális tőkebefektetéssel, bérelt helyiségekben, bérelt eszközökkel dolgoznak, miközben a szabályokat nem tartják be.
Az elnök konkrétumokat is említett:
Ami azonban ennél is nagyobb problémát jelenthet a vásárlók számára, hogy kevésféle tésztából sokféle terméket készítenek,
amely tészták a Magyar Élelmiszerkönyv szabályainak abszolút nem felelnek meg.
Septe József szerint ezeket a szabálytalanságokat a hatóságok rendszerint kiszúrják, az üzletek rendezik soraikat, majd nem sokkal később visszatérnek a régi működési elveikhez. A szakember szerint az is rendkívül jellemző az albán pékségekre, hogy adósságot halmoznak fel, a cégeiket bebuktatják, majd másnap, új néven, de ugyanabban az épületben indítanak egy fantomcéget.