Macron nem zárja ki, hogy nyugati katonákat küldjenek Ukrajnába

KÜLFÖLD
INSIDER

Szerző WM

Létrehozva: 2023.11.16.

Nemzeti konzultáció: ezekben a kérdésekben kérik ki a véleményünket

A háború, a migráció és a rezsivédelem is szóba fog kerülni. Minden magyar ember véleménye számít!

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban jelentette be nemrégen, hogy újabb nemzeti konzultációt indítanak. A miniszterelnök szerint erre azért van most különösen nagy szükség, hogy kormány magabiztosan és kellő erőpozícióból tárgyalhasson Brüsszelben akkor is, ha orkánszerű ellenszélben kell ezt tennie.

Ismét készülhetnek a nemzeti konzultációs levelek. Fotó: MTI

Nem babra megy a játék, komolyra fordultak a dolgok 

- mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: a nemzeti konzultáció egy jó eszköz, és most is van 10-11 komoly kérdés, amiben az embereknek lehetőséget adnak, hogy elmondják a véleményüket. Kifejtette: a rendszeresen beérkező milliós válaszszám "létrehoz egy nagy támogatottságot a kormány mögött.

Ha sokan leszünk, meg fogják hallani a véleményünket

- ezt már Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára nyilatkozta. 

Azt még egyelőre nem jelentették be hivatalosan, hogy mikor kapják kézhez a magyar emberek a kérdőívet, mint ahogy még az sem látott napvilágot, hogy pontosan hogyan hangzanak majd a kérdések. Ezzel szemben az már tudható, hogy milyen témaköröket érint majd a nemzeti konzultáció. Egészen biztosan szó lesz benne:

  • a háborúról:

A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára, Menczer Tamás elmondta, hogy amennyiben a háborúban álló Ukrajnát felvennénk az EU-ba, „akkor a háborút behoznánk a közösségünkbe”. Azt is felvetette, hogy Ukrajnában elvették a nemzeti közösségek, így a magyar nemzeti közösség már meglévő, úgynevezett szerzett jogait, és a mai napig nem adták vissza azokat.

Továbbá arról is beszélt, hogy ha Ukrajna EU-tagállammá válna, akkor az uniós források jelentős része oda kerülne.

  • a migrációról:

Mára mindenki számára nyilvánvaló, hogy Európában összefüggés van a terrorveszély és a terrorcselekmények, valamint a migráció között. Ennek ellenére Brüsszel továbbra is erőlteti a legújabb migrációs paktumát, mely az elosztási kvótát erőlteti és migránsgettókat eredményezne többek közt Magyarország területén. 

  • a rezsivédelemről:

Brüsszel eltörölné a rezsivédelmet, miként a kamatstopot is, így ismét támadás alá kerültek azok az intézkedések, amelyek érdemi segítséget nyújtanak a családoknak.

  • a gyermekvédelemről:

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő kifejtette: a magyar gyermekvédelmi törvény az egyik legszigorúbb Európában. Brüsszelben azonban folyamatosan támadják, az Európai Bizottság még bíróságon is megtámadta a jogszabályt. Ezzel szemben, ahogy azt a tavalyi gyermekvédelmi népszavazás is mutatja, a magyar emberek elvárják a kormánytól, hogy védje meg a gyermekeket. Mivel a gyerekek egyre agresszívabb LMBTQ-propagandának vannak kitéve, a törvény szigorítása is napirendre került. A magyarok most ebben a kérdésben is véleményt alkothatnak.

  • a külföldről érkező kampányfinanszírozásról:

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezetője ezzel kapcsolatban elmondta: évtizedekig tartó közmegegyezés volt arról, hogy egyik párt sem fogadhat el külföldi kampánytámogatást, hiszen az a magyar belügyekbe történő durva bevatkozás.  A „dollárbaloldal azonban ezt az egyezséget 2022-ben felrúgta. 

  • a multikról:

Ezzel kapcsolatban csak annyit tudni egyelőre, hogy Szentkirályi Alexandra egy Facebook-videóban arról beszélt: azért is fontos kitölteni a nemzeti konzultációt, hogy a multik ne tehessék azt, amihez csak kedvük van. 

Magyarország az európai emberek hangja

Ma Magyarország az európai emberek hangja, az egyetlen olyan ország, amely úgy beszél, ahogy a magyar és a nyugat-európai emberek gondolkodnak, de itt az ideje, hogy Európában is változások történjenek, és az európai emberek visszavegyék az európai intézményeket 

- jelentette ki Orbán Viktor a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Szuverenitás konferencia című eseményén.

Mint hangsúlyozta: van egy, a valóságos súlyát meghaladó befolyása Magyarországnak a nemzetközi politikában, és ennek az az oka, hogy ma az európai emberek Magyarországon keresztül tudják elmondani a véleményüket, és nem pedig a saját nyilvánosságrendszerükön keresztül.

Ez lesz a 13. nemzeti konzultáció

2005-ben indították útjára az első nemzeti konzultációt, a 2010-es kormányváltás után pedig immáron 13. alkalommal él ezzel a kapcsolatteremtési eszközzel a kormány. Ennek köszöngetően jött létre az önálló magyar modell, a konzultációk sorában ugyanis a választóknak egyebek mellett olyan sorskérdésekben volt döntési lehetőségük, mint például a szuverén gazdaságpolitika alapjainak a megteremtése, a családtámogatási rendszer bővítése vagy az illegális migráció elleni magyar küzdelem.

Jól példázza azt, hogy a nemzeti konzultációnak érdemi ráhatása van a kormány döntéshozatalára, hogy a 2011 tavaszán kiküldött nemzeti konzultációkban a gyerek után járó plusz szavazati jogról is kérdezték a kitöltőket, de közel 74 százalékuk elutasította azt.

A szintén 2011-es szociális konzultáció keretében a véleményt nyilvánító polgárok 86 százaléka kérte azt, hogy az állam szorítsa korlátok közé a közműszolgáltatók magánérdekeit, ami a rezsicsökkentés előfutára volt. Ugyanezen konzultáció keretében a véleményüket elküldők több mint kétharmada (67 százalék) tette le a voksot amellett, hogy a devizahiteleseknek állami segítséget kell nyújtani. A kormány ezt követően számos intézkedést hozott a devizahitelesek megsegítésére.

A gazdasági konzultáció keretében 86 százalék nyilatkozott arról, hogy adókedvezményt kellene kapniuk azoknak a cégeknek, amelyek új munkahelyeket hoznak létre. Ezt követően indult el a munkahelyvédelmi akció, amelynek keretében célzott járulékkedvezményt kaptak a vállalkozások. A munkahelyvédelmi akció 900 ezer munkavállalót érintett.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ön eltalálja, hogy ezek a települések melyik vármegyében vannak?

origo.hu

Tóth Gabi elárulta, mit gondol Mikes Annáról - videó

metropol.hu

A kutatók is elsápadtak attól, ami az óceán mélyéről előkerült

vg.hu

Álommeló Budapesten, de alaposan fel kell kötni a gatyát hozzá

ripost.hu

Ha ezen múlna a jogsi, üresek lennének az utak! Ezen a KRESZ-teszten bukik 10 magyar autósból 9

hirtv.hu

180 fokos fordulatot vett Geert Wilders?

origo.hu

Alig férnek el a felsőben Metzker Viki hatalmas mellei - kép

mindmegette.hu

Kávédaráló, zsírpapír, kedvesség... Ezeket a dolgokat már nem találod meg ma a boltokban

life.hu

A tartós megoldás: a hüvelyflóra regenerálása a mindennapokban (hirdetés)

origo.hu

Így válasszunk műfüvet! Közel 40 százalékkal nőtt a műpázsitot választók száma ( hirdetés)

ripost.hu

Egy mozdulattal közellenség lett Újpesten a magyar focista – videó

ripost.hu

Ezt kell tenned most az eperpalántával, hogy májusban ontsa majd a gyümölcsöt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Újabb baloldali politikus állhat bíróság elé erőszakos bűncselekmény miatt

INSIDER

Brüsszel már márciustól ránk akarja sózni a migránsok tízezreit

INSIDER

Karácsony próbálja mismásolni botrányait, de a "levágásra ítélt pulykákat" nehéz lesz átvernie

INSIDER

Orbán Viktor felszólalásával kezdődik az országgyűlés tavaszi ülésszaka,, itt követheted élőben

INSIDER

"Naponta kimegyek a sírjához" - Halálra késelte felnőttfilmes anyja a kis Alexet, most ítélik el a gyilkosságért

INSIDER

Karácsony öt évet kapott a főváros élén, de nem élt a lehetőséggel, hogy nem ásták el Zuglóban

INSIDER

Rémálommal üzent apja szelleme Nellinek: megmentette az életét – fotók

INSIDER

Rétvári Bence: a szigorításoknak köszönhetően ma nyolcszor annyi pedofil ül börtönben, mint a baloldali kormány idején