INSIDER

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.12.

Heti Top 5: Mindenkit átvernek a csalók, te lehetsz a következő áldozat

Mutatjuk, mi a hét top 5 sztorija a Ripost olvasói szerint.

Hazánkban is kezd terjedni az a viszonylag új módszerrel, mellyel a csalók úgy verhetnek át téged, hogy mire észreveszed, már késő lesz.

csaló, csalás, átverés, hacker, kiberbűnözés, internet, e-mail
Újabb módszerrel támadnak a csalók. (Képünk illusztráció) Fotó: Pixabay.com

A hívószám-hamisítás (eredeti nevén phone number spoofing, caller ID spoofing) során nem a hívást kezdeményező valódi telefonszáma jelenik meg a készülékünkön, hanem egy másik, a hívó által előre beállított azonosító, ami akár lehet a saját bankunk telefonszáma is.

A csaló azért hajtja végre a számcserét, hogy elnyerje a bizalmunkat: a beérkező híváskor a kijelzőn a telefonunk névjegyzékében egy közismert szolgáltató száma tűnik fel, de csak látszólag. A csaló ezzel a trükkel teszi hihetőbbé a telefonhívásait. A Ripost korábbi cikkéből azt is megtudhatod, mi történik a hívás után.

A héten érkezik az emelt nyugdíj és a nyugdíjkompenzáció

November 10-től utalja az Államkincstár a 3,5 százalékos nyugdíjkorrekcióval növelt nyugdíjat az időseknek. 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is érkezett az idősek számára nyugdíjkorrekció, és ez az idén is így lesz. Mindez azt jelenti, hogy a nyugdíjban, illetve nyugdíjszerű ellátásban részesülők visszamenőlegesen megkapják az év elmúlt 10 hónapjára, illetve a 13. havi nyugdíjra eső pótlólagos nyugdíjemelési különbözetet. A 210.700 forintos átlagos öregségi nyugdíj esetén havi szinten 6532 forint lesz a novemberi emelés, éves szinten pedig a 13. havi nyugdíjjal együtt közel 85 ezer forint.

nyugdíj
pénz
Novemberben nyugdíjkorrekcióval növelt nyugdíjat kapnak az idősek. (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

A nyugdíjtörvény rendelkezése szerint az évközi nyugdíjkorrekció mértékének meghatározásakor az első 8 havi tényadat alapján becslést kell készíteni az éves átlagos inflációra, ahol a két inflációs adat közül a magasabbikat kell figyelembe venni. A rendelkezés további részleteiről itt olvashatsz.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a kormány 2010-ben azt az ígéretet tette, hogy megőrzi a nyugdíjak reálértékét. A kormány nemcsak betartotta ezt a vállalást, de meg is haladta, hiszen a nyugdíjak összege 2010 óta a kétszeresére nőtt, vásárlóerejük pedig 20 százalékkal javult.

Többen cserbenhagyták az eszméletlen Szimonettát, most kerekesszékes

Tamás Szimonettának egy szempillantás alatt változott meg az élete. A 26 éves nő felborult az autójával, és a balesetben olyan sérüléseket szerzett, ami miatt lebénult. Az orvosok azt mondták neki, hogy nincs sok esélye a gyógyulásra, azonban ő hisz abban, hogy lábra fog állni. Szimonetta minden nap küzd a céljáért, és TikTok-csatornáján dokumentálja mindennapjait, ezzel erőt adva a követőinek is.

Lelkileg nagyon nehéz feldolgoznom ezt az egészet, nem is nagyon sikerül. A családom ad erőt, főként az anyukám. Miatta vagyok erős, mert ő megmutatta, hogyan legyek az. Szeretnék meggyógyulni, még akkor is, ha az orvosok azt mondták, hogy nem lehetséges

– mondta Szimonetta, aki nagyon vágyik arra, hogy egyszer anyuka lehessen.

Szimonetta kerekesszékbe kényszerült a balesete következményeként. Fotó: Olvasói fotó.

November már most a melegrekordok hónapja

Az utóbbi néhány évben egyre inkább tapasztalható, hogy változóban bolygónk időjárása. Hazánkban egyre melegebbek a nyarak, a tél lényegében eltűnt, illetve az ősz és a tavasz egyre változékonyabb. Emellett a világ országaiban olyan helyeken, területeken váltak szinte mindennapossá a hatalmas esőzések, hurrikánok vagy éppen erdőtüzek, ahol korábban ez elképzelhetetlen volt, ráadásul folyamatosan dőlnek meg a több évtizedes melegrekordok.

Pintér Ferenc
Dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Fotó: Vaskó Tamás / Ripost

Európa időjárása az utóbbi hónapokban extrém mértékben megváltozott. Folyamatosan megdőlnek a melegrekordok, egyre gyakoribban a tűzvészek, illetve sosem látott erősségű jégesők, esőzések, melyek többek között áradásokat idéznek elő, de nem ritkák már a szupercellák és tornádók sem. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a mérések kezdete óta az idei, 2023-as volt a legmelegebb június Magyarországon. Azzal kapcsolatban, hogy milyen elképesztő időjárásunk van novemberben, ebben a cikkben olvashatsz.

Elindult az új Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR)

Az elmúlt években a kormány komoly erőfeszítéseket tett a járóbeteg-ellátás színvonalának emelése érdekében. Ennek jegyében 54 járóbeteg-szakrendelőt korszerűsítettek és 23 új létesítmény épült. A felújítás és korszerűsítés mellett a szervezettség javítása is fontos szempont, mivel ezzel használható ki optimálisabban az orvosok és az ápolók rendelési ideje, rövidítve ezzel a várólistákat. Ezt a célt szolgálja az új Járóbeteg Időpontfoglalási Rendszer (JIR), amit eddig csak teszteltek, most 90 rendelőben el is indul.

Az új rendszerben a szakrendelőbe érkező beteg egy érintőképernyős oszlopon a taj-száma megadásával tud bejelentkezni, majd kap egy sorszámot, amivel a rendelő előtti kijelzőn szólítják a vizsgálatra. Az új rendszer használatának további fontos tudnivalóit a Ripost cikkében olvashatod.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Kiakadt a TV2 gyönyörű sztárja, nem tolja tovább más szekerét

vg.hu

Átadták a forgalomnak Magyarország legújabb autópályáját – de előtte még biciklisek használták

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Nézd meg a szülinapos David Beckham elképesztő átalakulását

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának